Σοκ προκαλεί έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία αναφέρει ότι πολλά από τα παιδιά προσφύγων πέφτουν θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, γίνεται λόγος για παιδιά που πουλούν το κορμί τους για 15 ευρώ κατά μέσο όρο.

Η συγκεκριμένη έκθεση έχει την υπογραφή της δρ. Βασιλεία Διγιδίκη και της καθηγήτριας Ζακλίν Μπαμπά που κατατέθηκε στο κέντρο υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, η οποία περιγράφει την «αυξανόμενη επιδημία σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών προσφύγων στην Ελλάδα».

Μάλιστα, δεν είναι και λίγα τα παιδιά που μπλέκουν και με τα ναρκωτικά, ενώ πολλά από αυτά πέφτουν θύματα εκβιασμού, καθώς κάποιοι αδίστακτοι τα τραβούν φωτογραφίες και βίντεο την ώρα που εκδίδονται, απειλώντας τα στη συνέχεια να στείλουν το ντροπιαστικό αυτό υλικό στις οικογένειές τους.

Στην έκθεση επίσης περιγράφεται η αδυναμία των προσφυγόπουλων να πληρώσουν τους λαθραίους διακινητές τους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να οδεύουν προς την πορνεία, προκειμένου να καταφέρουν να επιβιώσουν οικονομικά. Με αυτόν τον τρόπο εγκλωβίζονται στην Ελλάδα και δεν καταφέρνουν να ξεφύγουν για τις χώρες προορισμού τους.

Η δρ. Βασιλεία Διγιδίκη δήλωσε σχετικά στον Guardian: «Αυτή η επείγουσα κατάσταση δεν μπορεί να αγνοηθεί πλέον. Δεν μπορούμε πια να καθόμαστε απαθείς και τα παιδιά – μετανάστες να κακοποιούνται και να αναγκάζονται να πουλούν το σώμα τους μέρα μεσημέρι, σε κοινή θέα, στην καρδιά της Αθήνας, απλώς για να επιβιώσουν. Είναι δική μας ευθύνη ως άνθρωποι, να αντιμετωπίσουμε αυτήν την έκτακτη ανάγκη και να λάβουμε άμεση δράση σε κάθε επίπεδο, προκειμένου να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την ειδεχθή παραβίαση της αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».