Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Η Μητρόπολη Γλυφάδας προειδοποιεί τους πιστούς για το μπάνιο με άλατα

«Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που επιθυμούν να διατηρήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική τους ιδιότητα καλούνται να είναι προσεκτικοί»


ΕΛΛΑΔΑ
6:45
22/02/2017
Η Μητρόπολη Γλυφάδας προειδοποιεί τους πιστούς για το μπάνιο με άλατα
58
loading

Προειδοποιήσεις για το μπάνιο με άλατα εξέδωσε η Μητρόπολη Γλυφάδας ενημερώνοντας τους πιστούς ότι η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές «θεραπείες» που έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας.

Βεβαίως η Μητρόπολη επιτρέπει στους πιστούς την απλή χρήση του αλατιού στο φαγητό.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που επιθυμούν να διατηρήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική τους ιδιότητα καλούνται να είναι προσεκτικοί, να μην καταφεύγουν σε εναλλακτικές «θεραπείες» ή αποκρυφιστικές πρακτικές και να μην ειδωλοποιούν προϊόντα, μεθόδους και χώρους, τονίζει η Μητρόπολη.

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Η αλατοθεραπεία ανήκει στις εναλλακτικές «θεραπείες», οι οποίες στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης και έχουν χαρακτηρισθεί ασυμβίβαστες με την Ορθόδοξη πίστη και ζωή, σε Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας. Όταν ομιλούμε περί αλατοθεραπείας φυσικά δεν εννοούμε την απλή χρήση ενός ευλογημένου προϊόντος που έδωσε ο Θεός. Δεν εννοούμε δηλαδή την απλή πρόσληψη αλατιού στο φαγητό μας, ή τη χρήση αλατόνερου, αλλά μια «ολιστική μέθοδο, η οποία συνιστά εμπειρία αναζωογόνησης του σώματος και του πνεύματος», σύμφωνα με τους ίδιους τους υποστηρικτές της.

«Η αλατοθεραπεία αποτελεί μια μορφή εναλλακτικής ιατρικής, η οποία περιλαμβάνει την παραμονή σε ένα αλατοσπήλαιο», όπου εισπνέοντας κανείς, θεωρείται ότι «ισορροπεί σώμα και πνεύμα» και ότι θεραπεύει, μεταξύ άλλων «αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, δερματολογικές παθήσεις και αλλεργίες», σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των αλατοθεραπευτών. Στα αλατοσπήλαια βρίσκει κανείς λάμπες φτιαγμένες από κρυστάλλους αλατιού, οι οποίες θεωρείται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, αντικείμενα φτιαγμένα από αλάτι, ενώ σε κάποια αλατοσπήλαια υπάρχουν και μηχανήματα που «διοχετεύουν κονιορτοποιημένα μόρια αλατιού [sic] στον αέρα», ώστε εισπνέοντάς τα να επέλθει η θεραπεία!

Η αλατοθεραπεία προωθείται και στην Ελλάδα μέσω αποκρυφιστικών φεστιβάλ, ιστοσελίδων και εντύπων και μάλιστα προτείνεται και ως μέθοδος «καθαρισμού των [υποτιθέμενων] τσάκρας», αφού βασική αποκρυφιστική πεποίθηση είναι, ότι «το αλάτι εξαγνίζει το φυσικό και αιθερικό σώμα». Αλλού διαβάζουμε: «Δεν είναι μόνο η καθαρότητα του αέρα στα αλατοσπήλαια, που έχει τέτοια θεραπευτικά αποτελέσματα, αλλά επίσης η δόνησή του, η οποία ενεργοποιεί τις αυτοθεραπευτικές και αυτορυθμιστικές δυνάμεις. Όταν το σώμα μας ασθενεί και χάνει τη φυσική συχνότητά του, το αλάτι μπορεί να μας επαναφέρει στην αρχική, αρμονική μας κατάσταση». Η θεωρία αυτή, που είναι παρούσα σε αρκετές αποκρυφιστικές ιστοσελίδες, κάνει χρήση αποκρυφιστικής ορολογίας και έχει μεταφυσικό προσανατολισμό.

Στα αλατοσπήλαια η αλατοθεραπεία συνήθως συνδυάζεται με χρωματοθεραπεία, μουσικοθεραπεία και διαλογισμό. Η αλατοθεραπεία μάλιστα θεωρείται βοηθητική στον διαλογισμό, ενώ στις παρεχόμενες υπηρεσίες μέσα στα αλατοσπήλαια βρίσκει κανείς μεταξύ άλλων και γιόγκα, τάι τσι, ρεφλεξολογία, ρέικι, σιάτσου κ.ά.

Οι απλοί πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι, παρά τους ισχυρισμούς των προωθούντων τη μέθοδο, μελετητές και επιστημονικοί φορείς στο εξωτερικό κάνουν λόγο για έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα και για επικινδυνότητα. Παραθέτουμε ενδεικτικά:

1. «Δεν υπάρχει αποτοξινωτική ή θεραπευτική ιδιότητα που να προέρχεται από την παραμονή σε ένα αλατοσπήλαιο».

2. «Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές σε αλατοσπήλαια στην Αμερική, πράγμα που αφήνει την αποτελεσματικότητά τους επιστημονικά ατεκμηρίωτη».

3. «Οι γιατροί παραμένουν σκεπτικοί σχετικά με την ωφέλεια για την υγεία από την εισπνοή μορίων αλατιού... Δεν υπάρχει επιστήμη σε αυτό», λένε κάποιοι ειδικοί, ενώ άλλοι γιατροί προειδοποιούν ότι «μπορεί να υπάρξει επιδείνωση του άσθματος και των συμπτωμάτων της αλλεργίας». Στην Ελλάδα ορισμένοι γιατροί συνιστούν την αποφυγή της αλατοθεραπείας σε περιπτώσεις καρδιοαγγειακών και νευρολογικών νοσημάτων, καθώς και σε περιπτώσεις κάποιων λοιμώξεων.

4. Το Επιστημονικό Ίδρυμα Πνευμονολογίας της Αυστραλίας αναφέρει τους κινδύνους από τη χρήση της αλατοθεραπείας και συνιστά «μεγάλη προσοχή». Με τη σειρά του επισημαίνει ότι «δεν υπάρχει καμμία επιστημονική απόδειξη ότι η αλατοθεραπεία έχει οφέλη για την αναπνευστική υγεία. Επιπλέον, εκείνοι οι οποίοι προωθούν την αλατοθεραπεία δεν συμφωνούν πάντα στον τύπο ή την ποσότητα του αλατιού που θα χρησιμοποιηθεί ή τη μέθοδο ή τα πλεονεκτήματα. Οι ισχυρισμοί τους δεν βασίζονται σε καμμία αξιόπιστη επιστημονική έρευνα, ούτε σε σύγχρονους κανόνες της ιατρικής».

5. «Σε κάποιες χώρες οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν προειδοποιήσει ότι τα αλατοσπήλαια μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα», τονίζει το Αμερικανικό Επιστημονικό Ίδρυμα για το ΄Ασθμα και τις Αλλεργίες, το οποίο και συνιστά ότι «είναι καλύτερα να αποφεύγονται τα αλατοσπήλαια».

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί που επιθυμούν να διατηρήσουν την Ορθόδοξη Χριστιανική τους ιδιότητα καλούνται να είναι προσεκτικοί, να μην καταφεύγουν σε εναλλακτικές «θεραπείες» ή αποκρυφιστικές πρακτικές και να μην ειδωλοποιούν προϊόντα, μεθόδους και χώρους. Σε εποχές σύγχυσης, πνευματικής, αλλά και οικονομικής εκμετάλλευσης, οφείλουμε να είμαστε επιφυλακτικοί σε ό,τι νέο μας προτείνεται. Υπενθυμίζουμε ότι: «Οἱ λεγόμενες ἐναλλακτικές θεραπεῖες δέν ἔχουν ἁπλῶς ἀποκρυφιστικές προεκτάσεις, ἀλλά τά ἴδια τά θεμέλιά τους εὑρίσκονται στόν ἐξωχριστιανικό καί μάλιστα στόν ἀποκρυφιστικό χῶρο».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

58
σχόλια
 1. avatar Χρήστος Ν

  Καλά τα λέει ο Άγιος. Αποκρυφιστικές πρακτικές όπως η προσευχή, τα θαύματα, η μετάληψη κ.λπ.; Ποτέ!
  Να μην ειδωλοποιούν προϊόντα όπως ο σταυρός και οι εικόνες. Στο πυρ το εξώτερον.
  Α, και χώρους, όπως οι εκκλησίες και τα μοναστήρια. Όλα αυτά είναι παγανιστικά και θα χάσετε την χριστιανική σας ιδιότητα.

 2. avatar Eleni CHRISTODOULOu

  Ειμαι Χριστιανη ΟρθοδοξοςΣ Ήεπιθυμια μου να συμμετασχω σε αλατοθεραπειτι μπορει να μου αγαιρτυεσου

 3. avatar Prometheus the Fallen

  Χαχαχαχα ε ρε γέλιο! Μετά διαμαρτύρονται οι παπάδες γιατί απομακρύνετε ο κόσμος από την εκκλησία..

 4. avatar Εβρίτισσα

  Δεν συμφωνώ με τον Μητροπολίτη. Θα μπορούσε με άλλο τρόπο να επιστήσει την προσοχή του ποιμνίου του να μη παρασύρονται από άλλες θρησκείες. Εκείνο, όμως, που με θλίβει εμένα και με εξοργίζει, είναι η διαπίστωση για το πόσους εχθρούς έχει η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και μάλλιστα νέους, όπως κατάλαβα. Ποιοί είστε, επιτέλους, όλοι εσείς με τα ψευδόνυμα, γιατί μισήτε τόσο πολύ την εκκλησία μας. [...] Ξέρετε πόσοι Έλληνες, διαπρεπείς επιστήμονες, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πιστεύουν στη θρησκεία μας και στα θαύματα, ακόμα και γνωστοί Μοριακοί Βιολόγοι; ξέρετε, επίσεις, πόσοι χειρουργοί, πριν από κάθε δύσκολη επέμβαση, κάνουν πρώτα το ΣΤΑΥΡΟ τους και όταν τελειώσουν λένε "από δω και πέρα, ο Θεός";. Τι ξέρετε απ' όλ' αυτά. Άντε λοιπόν να πάτε να ρωτήσετε, να διαβάσετε, να μάθετε και να σταματήσετε να γράφετε ηλιθ.....ες. [...]

  1. avatar loukas 2017

   Αμα δεις χειρούργο να κάνει το σταυρό του πριν σε χειρουργήσει καλλίτερα είναι να φύγεις όσο πιο γρήγορα γίνεται

  2. avatar Nikath13

   κανενας σοβαρος επιστημονας δεν πιστευει σε θαυματα

   1. avatar nikos papaqp

    Άγιος Λουκάς Συμφερουπόλεως
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%86%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%BA%CE%AC%CF%82_%CE%A3%CF%85%CE%BC%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CF%89%CF%82
    ¨ με το ανώτατο Βραβέιο Στάλιν επι εποχης σκληρου κομμουνισμου

    για να μην πω για τον "Πατερα" των Σημερινων Επιστημόνων Νευτωνα

    Μια ανάλυση όλων των γραπτών του Νεύτωνα αποκαλύπτει ότι από τις περίπου 3.600.000 λέξεις που έγραψε μόνο 1.000.000 είναι αφιερωμένες στις επιστήμες, ενώ περίπου 1.400.000 πραγματεύονται θρησκευτικά ζητήματα. (H. W. Turnbull, The Correspondence of Isaac Newton, Cambridge, 1961, Τόμ. 1 (1661-1675), σελ. xvii)

    1. avatar Nikath13

     να σου δειξω ποσους επιστημονες απο το ΜΙΤ που δεν πιστευουν στο θεο; αστροφυσικους, μαθημ,ατικους, χημικους κτλ;;

  3. avatar ρε αντε και…

   Ρε εσύ με ψευφώνυμο δε γράφεις; [...]

 5. avatar Σφουγγαριστρακης

  Δεν ξερουν τι τους γινεται.

 6. avatar χα

  Μεσαίωνας

 7. avatar Drifter

  Απευθυνονται σε λοβοτομημένους πιστούς προφανως...

 8. avatar Ετα

  Δεν υπαρχει αυριο!! Οχι μπανιο στην θαλασσα !! Γενικα οχι μπανιο!

 9. avatar Πιπις

  Καποιοι ΠΑΠΑΔΕΣ χανουν τα προβατα .....μονο αυτο τους απασχολει, και με αυτα @ αυτα γυρνανε και αλλοι της πλατες, ....χανονται οι πελατες, περαστικα τους

 10. avatar bill 3.33

  ΞΕΦΥΓΑΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΩΜΟΣ

 11. avatar Αθήνων Αντισθένης

  Οταν τους βολευει επικαλουνται την επιστημη, οταν δε τους βολευει η επιστημη επικαλουνται τις μεταφυσικες φλυαριες τους.....

 12. avatar Ελεος μεγα

  Πολύ γέλασα!

 13. avatar Μια ερώτηση…

  ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΕΣΠΟΤΑ....ΡΟΖ ΑΛΑΤΙ ΙΜΑΛΑΪ́ΩΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ; ΓΙΑΤΙ ΞΕΡΕΤΕ ΤΩΡΑ .... ΡΟΖ ΑΛΑΤΙ (ΑΚΟΥΣΟΝ ΑΚΟΥΣΟΝ!! ΛΕΥΚΟ ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΤΟΣΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ) ΑΠΟ ΤΑ ΙΜΑΛΑΪΑ... ΤΟ ΘΙΒΕΤ ΕΚΕΙ ΚΟΝΤΑ... ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΣ ΟΡΘΟ...ΕΕΕΕ;;;

  1. avatar χωρις ονομα

   Το ροζ αλατι δεν εψει ιωδιο, συνησταται σε ανθρωπους με προβλημα στον θυρωειδη αδενα

 14. avatar pillbox

  Απο την αλλη, οι εξορκισμοι και τα ξεματιασματα χαιρουν επιστημονικης τεκμηριωσης και δεν εχουν επικινδυνοτητα. Και βεβαια δεν τιθεται θεμα οικονομικης εκμεταλευσης. Βασιζονται σε αξιοπιστες επιστημονικες ερευνες και σε κανονες της συγχρονης ιατρικης. Υπαρχει και σαφες πρωτοκολο. Δεν κανει καθε εξορκιστης και καθε ξεματιαστρα οτι θελει. Εχω την εντυπωση πως με το λιβανι την ακουνε παραξενα οι παπαδες.

  1. avatar ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

   Ποιός σου είπε ότι επιδιώκει επιστημονική τεκμηρίωση ότι σχετίζεται με τη πίστη. Ποτέ και κανείς σοβαρός άνθρωπος με ανοικτό μυαλό και ελεύθερη σκέψη δεν υιοθετεί τέτοια άποψη.
   Αλλά θέλει ό,τι σχετίζεται με την υγεία του ανθρώπου να έχει τη σφραγίδα της ιατρικής επιστημονικής κοινότητας. Και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας, πέρα από αυτό της υγείας του ανθρώπου, αφορά κυρίως την ψυχική και πνευματική του ισορροπία και τώρα στις μέρες μας κυρίως που κάθε αυτόκλητος θρησκευτικός σωτήρας, παρουσιάζεται σαν θεραπευτής με μεθόδους θεραπείας που βρίσκονται έξω από τα δεδομένα της ιατρικής επιστήμης και με υπόβαθρο μάλιστα φιλοσοφικοθρησκευτικών δοξασιών και πρακτικών ανατολικών θρησκειών. Σίγουρα θα βρίσκεστε σε άγνοια, μη γνωρίζοντας τις εκατοντάδες σέκτες που παρασύρουν και αλλοτριώνουν τους νέους κυρίως. Δυστυχώς έχω οδυνηρή εμπειρία από την εναλλακτική θεραπεία. Μη βαράτε άκριτα κάποιον ,που απλά ενδιαφέρεται για τον άνθρωπο, επειδή τυχαίνει να μη αποδέχεστε τη χριστιανική του ιδιότητα.

   1. avatar Ένας Άθεος

    Που είναι ακριβώς το ανοιχτό μυαλό σε αυτά που λες? με την ίδια λογική η επιστήμη μπορεί να μιλάει για τη θρησκεία επειδή ενδιαφέρεται για την υγεία των ανθρώπων (βλ ψυχολογία πχ)
    Ποιοί είναι πλανεμένοι? επειδή κάποιος δεν ακολουθεί την πίστη σου είναι πλανεμένος? θα μπορούσα να πω το ίδιο για σένα.Εχω προσωπικά πολύ θετική εμπειρία από εναλλακτική θεραπεία(βελονισμό κ.α) . Επίσης "μην βαράς κάποιους που μπορεί να ανήκουν σε χώρο που δεν πιστεύεις, ενδιαφέρονται για τον άνθρωπο, μόνο επειδή έχουν εναλλακτική ιδιότητα" αντιστρέφοντας τα λεγόμενά σου.

 15. avatar loukas 2017

  Γενικά ο Θεός δεν τα πάει καλά με το αλάτι. Για να τιμωρήσει τη γυναίκα του Λωτ τη μετέτρεψε σε στήλη άλατος.

  1. avatar Στρατής ο Αυστραλός

   Βρε τον βλάκα!!

 16. avatar ΜΑΡΙΑ ΝΑΛΕΤ

  Αν αυτο θεωρειται "ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΙΚΟ" τοτε ολες οι ψαλμωδιες... επικλησεις... "ιερα" αντκειμενα οπως , παντοφλες, ξυλα, κοκαλα.... τι ειναι?

  1. avatar Nikath13

   αλλο αυτα!!!!!

 17. avatar Xxxmmm

  Oreo therapie me alati

 18. avatar Nikakis34

  Να ρωτήσω εγώ που χρησιμοποιώ αλάτι Ιμαλαιων κινδυνεύω απο τον Εωσφόρο?Επίσης αν το αλάτι το έχει ευλογήσει ο τοπικος ιερεας με το αναλογο αντίτιμο τοτε μπορω να το χρησιμοποιήσω? Παρακαλω την Εκκλησία για άμεση απάντηση Γιατί φοβάμαι μην πάω στην κόλαση και ψήνομαι αιώνια σε ένα καζάνι και να με τρυπάνε τα διαβολακια και να χαζογελανε

  1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Όχι μόνο αυτό, αλλά θα σου τρίβουνε και το αλάτι στις πληγές σου για τιμωρία.

 19. avatar αχ λουλίτσα

  σα χριστιανος ορθοδοξος
  κιεγω στη κενονια
  εβαλθηκα ρε μαγκα μου
  να κανω"" λιτανεία...."""
  Ψωνιζω τα αλάτια μου
  ψωνιζω και """λιβανι"""
  καβατζωσα και δυο μωρα
  γιατ'ημουνα χαρμανι
  Την μπαινω στη μπανιερα μου
  ανοιγω το τζακουζι
  και γινεται με τα μωρα
  που σε πονα που τζουζει...
  Θα φταιγανε τα αλατα
  για το τσουξιματακι
  μα περασε σα τραβηξαν
  απο το λουλαδακι
  Εχω λιβανι ζορικο
  φερμενο απο προυσα
  τοτε που ειχα τον παρα
  κιαβερτα τον σκορπουσα
  Σα τελειωσαν τα αλατα
  τριξανε τα ντιβανια
  και βογγητα ακουστηκαν
  μεχρι τα επουρανια.....
  Θελουν τα γκρηκς μνημονια
  θελει η ζωη αλατι
  και πιστος ορθοδοξος
  ενα καλο κρεβατι......
  Υγ:μολις 200"ηταν το πονημα της 22φ2017 τιτλος"" αλατοθεραπεία"""
  ©Thanatos2017
  ζεις δε ζεις το ιδιο σαγαπαω ρε μοβ ,θεραπεια δεν εχω.

  1. avatar αχ λουλιτσα

   το ""θελουν τα γκρηκ μνημονια....και ο πιστος ορθοδοξος......""
   παραχωρειται αφιλοκερδως για γκραφιτι....
   αντε να διαβασω και τιποτε της προκοπης...
   οσο για την εναρξη στο πονημα διατιθεται και η παραλλαγη
   ""σα χριστιανος ορθοδοξος
   σαυτη τη κενονία
   τη πατησα ρε μαγκα μου
   κιεπεσα σ'αμσρτια""
   για τους πολυ εντρυφουντες στα ""τριό δυα''
   ............κολαστηκα παλι σημερις.....,.και που"" μαλλί """ για αλατοθεραπεία με μωρα;;;ουτε για φακες στιφαδο μωρ αδελφακι μου.....

   1. avatar Άρρωστος

    Δώστου μωρή άρρωστη..

 20. avatar Σιουρδος

  Η ορθόδοξη εκλησια ενημερώνει δεν επιβάλει ο καθένας κάνει ότι θέλει αλλά και όσοι δεν γουστάρετε αλλάξτε και τα ονόματα σας σε Αχμέντ αλί γκιλντιριμ μπαστουρκ να μην έχετε καθόλου ενδοιασμούς με την πίστη σας........

  1. avatar Nik825

   Ως εδώ και μη παρέκει! Ο καθένας είναι ελεύθερος να πιστεύει αυτό που θέλει και να αυτοδιαχειρίζεται την ψυχή του και το σώμα του. Αλλά δεν θα μας εμφανίσετε τώρα την ανωμαλία σας για φυσιολογική! Τα κουβαδάκια σας και σε άλλη εκκλησία! Δεν είναι αναγκασμένα τα παιδιά μας να βλέπουν τα αίσχη των χριστιανών. Φτάνει!

  2. avatar Μπινες

   Δηλαδή για να καταλάβουμε η εβραϊκή θρησκεία είναι η σωστή εις την πίστην των Ελλήνων; [...]

   1. avatar k x

    Ασχετο που οι εθνικοφρονες υπερασπιζονται μια καθαρα εβραικη θρησκεια ...απλα πρεπει να πουν κατι με μισος για τους προσφυγες και για οσους μιλουν και δεν ουρλιαζουν.... κραυγες μισους....συντροφοι χριστιανοι αγαπηστε τον εαυτο σας και σταματηστε να εξορκιζετε τις ανασφαλειες σας

   2. avatar LRN

    Δεν το ήξερες ότι εάν δεν συμπαθείς την εκκλησία της Ελλάδος, η αν απλά δεν είσαι ΧΟ, τότε μπορείς να είσαι μόνο μουσουλμάνος;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει