Επικοινωνιακό σόου φαίνεται ότι έστησε χθες η Τουρκία ανήμερα της 21ης επετείου των Ιμίων, όταν τουρκική πυραυλάκατος επιχείρησε να προσεγγίσει τη συγκεκριμένη περιοχή.

Στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Hulusi Akar, ο οποίος επιβιβάστηκε από το λιμάνι του Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) και έφτασε μέχρι τις βραχονησίδες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1996. Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού ΓΕΕΘΑ, ο τούρκος στρατηγός έκανε επίσκεψη στα Ίμια, χωρίς να καταφέρει να αποβιβαστεί, ενώ στη συνέχεια πέταξε με ελικόπτερο πάνω από την περιοχή.

Η ηγεσία των τουρκικών δυνάμεων, που συνοδευόταν από φωτογραφικό συνεργείο, πόζαρε με φόντο τις βραχονησίδες και αποχώρησαν, με την πρόκληση να κρατάει λίγα μόλις λεφτά.

Στην περιοχή έσπευσε η ελληνική κανονιοφόρος «Κραταιός» που κάλεσε τα τουρκικά πλοία να αποχωρήσουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ίδια ώρα, και τα τουρκικά πλοία καλούσαν το ελληνικό πλοίο να φύγει από την περιοχή.

Τι θέλει να πετύχει η Άγκυρα

Η πρόκληση της Τουρκίας δεν φαίνεται ότι είναι τυχαία. Συμπτίπτει τη συμπλήρωση 21 χρόνων από τα γεγονότα των Ιμίων, με την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει η χώρα μας τους οκτώ τούρκους αξιωματικούς, με τις απώλειες του τουρκικού στρατού στη Συρία και με το επερχόμενο δημοψήφισμα για την ενίσχυση τωνεξουσιών του Ερντογάν. Η Τουρκία επαναφέρει τις γκρίζες διεκδικήσεις της και φαίνεται να αντεπιτίθεται στην Αθήνα για τη μη έκδοση των 8 κάνοντας επίδειξη δύναμης.

Στην ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας αφού επιβεβαιώνεται η παρουσία του αρχηγού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, «οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις συνεχίζουν με σθένος τις προσπάθειες τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας και του έθνους μας στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα».

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Φικρί Ισίκ είπε για το θέμα ότι «θέλουμε το κάθε θέμα να λύνεται ειρηνικά. […] Αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε κανένα τετελεσμένο γεγονός στην περιοχή».

Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, τόσο του υπουργείου Εξωτερικών όσο και του Μαξίμου ήταν ψύχραιμη και μετρημένη, σεβόμενη και την απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης για τη μη έκδοση των 8.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11:00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνηση τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσης τους.Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού» ανέφερε η ανακοίνωση.

Παυλόπουλος: Η Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη» είπε με αφορμή την τουρκική πρόκληση.

Βίτσας: Τα ελληνικά σύνορα είναι και θα είναι απαραβίαστα

«Τα ελληνικά σύνορα, χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης», διεμήνυσε «προς όλες τις κατευθύνσεις πέραν των ελληνικών συνόρων», ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας.

«Η αμφισβήτηση των συνθηκών που ορίζουν τα σημερινά σύνορα στην περιοχή μας από αυτούς που εκφράζεται δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας», σχολίασε περαιτέρω μιλώντας στην Ξάνθη, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

«Η εθνική ανεξαρτησία της χώρας μας, δεν μας δόθηκε από κάποιους αλλά κατακτήθηκε με αγώνες και πολλές θυσίες, διαχρονικά του ελληνικού λαού. Οι όποιες συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων. Για την Ελλάδα αποτελεί δύναμη, οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί, η πολιτική φιλίας και συνεργασίας με τις άλλες χώρες και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και η τήρηση και ο σεβασμός των βασικών αρχών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο για τους Έλληνες πολίτες αλλά για κάθε άνθρωπο», επισήμανε.