Πίσω στα σχολεία καλούνται να επιστρέψουν χιλιάδες εκπαιδευτικοί που παραιτήθηκαν, κινδυνεύοντας σε αντίθετη περίπτωση να μην πάρουν σύνταξη, σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Οι διατάξεις δύο άρθρων που η κυβέρνηση ψήφισε με σκοπό να απαλλάξει τους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα αποχωρούσαν φέτος από τις μειώσεις συντάξεων που προκαλεί ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό δεν θα ισχύσουν και όσοι δεν ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους μέχρι αύριο 31/8/2016 κινδυνεύουν όχι να πάρουν ψαλιδισμένη σύνταξη αλλά να μην πάρουν καθόλου.

Εσωτερικό έγγραφο που απέστειλε στις 25 Αυγούστου ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, το οποίο φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα, υποδεικνύει στους εκπαιδευτικούς που παραιτήθηκαν να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους έως αύριο επικαλούμενοι «λόγους ουσιώδους πλάνης» καθώς όσοι εκπαιδευτικοί παραιτήθηκαν μέχρι τις 12 Μαΐου αλλά συμπληρώνουν τις συνταξιοδοτικές προϋποθέσεις μετά τις 13 Μαΐου θα πρέπει να ανακαλέσουν τις παραιτήσεις τους γιατί το διάστημα μετά τις 13 Μαΐου δεν θεωρείται συντάξιμος χρόνος και ως εκ τούτου αν δεν γυρίσουν στα σχολεία θα θεωρούνται ότι αποχώρησαν χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους.

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, με τις διατάξεις αυτές- που η κυβέρνηση παίρνει πίσω- προβλέφθηκε πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους μέχρι τις 12 Μαΐου και ταυτόχρονα τους αναγνωρίστηκε ως συντάξιμος ο χρόνος υπηρεσίας που τους υπολείπεται για να συνταξιοδοτηθούν και συμπληρώνεται από της 13 Μαΐου και έως το τέλος Αυγούστου. Έτσι, χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είχαν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν μετά τις 13 Μαΐου που ισχύει ο κόφτης στις νέες συντάξεις αλλά ο υπολογισμός των συντάξεων θα γινόταν με το παλιό καθεστώς, χωρίς μειώσεις.

Αυτό δεν πέρασε ούτε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ούτε μπορούσε να εφαρμοστεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κι έτσι διαπιστώθηκε πως η διάταξη που έδινε δωρεάν χρόνο για σύνταξη χωρίς μειώσεις είναι πρακτικά αντισυνταγματική.

Η «πλάνη» φαίνεται πως αφορά πάνω από 1.400 εκπαιδευτικούς αλλά «απειλεί» και ένστολους καθώς και στη δική τους περίπτωση επιχειρήθηκε να εξαιρεθούν από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων όσοι αποχώρησαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου- δηλαδή αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι ένστολοι δεν μπορούν να εξαιρεθούν κι εφόσον η αποχώρησή τους είναι μετά τις 13 Μαΐου, θα υποστούν  τις μειώσεις στις συντάξεις τους.