Σε ημερήσια βάση επέκτεινε από την περασμένη εβδομάδα τη λειτουργία της «Δομής Υποστήριξης Αστέγων» ο δήμος Λαρισαίων, η οποία λειτουργεί πλέον και ως «κέντρο ημέρας» προκειμένου να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου, Δημήτρης Δεληγιάννης, η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τις ανάγκες που ανέκυψαν, όπως αυτές διατυπώθηκαν και από ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο στην δομή φιλοξενίας το βράδυ.

Η δομή υποστήριξης αστέγων άρχισε να λειτουργεί πιλοτικά από τα περασμένα Χριστούγεννα κάθε μέρα από τις 7 το βράδυ μέχρι τις 9 το πρωί, με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, (κοινωνικής λειτουργού που μένει στο χώρο όλο το βράδυ, νοσηλευτού και βοηθητικού προσωπικού). Μάλιστα προκειμένου να είναι δυνατή η φιλοξενία σε αυτή ζητούνται απαραιτήτως ιατρικές εξετάσεις όσων φιλοξενούνται τόσο για τη προστασία των ιδίων όσο και των υπολοίπων που κάνουν χρήση του υπνωτηρίου.

Την ευθύνη λειτουργίας της δομής έχει ο Συμβουλευτικός Σταθμός του δήμου Λαρισαίων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες δομές του ΚΕΘΕΑ.

Όπως παρατηρεί ο κ. Δεληγιάννης στην πορεία λειτουργίας τού ξενώνα αστέγων φάνηκε ότι υπάρχει «ζήτηση» και για την κάλυψη αναγκών ανθρώπων οι οποίοι δεν επιθυμούν να μένουν εκεί το βράδυ, κάτι που όπως λέει έχει να κάνει με τα «όριά» τους και το γεγονός ότι κάποιοι δεν μπορούν να πειθαρχήσουν σε απαγορεύσεις, όπως επί παραδείγματι η κατανάλωση αλκοόλ.

Έτσι η πρωινή λειτουργία της δομής δυο φορές την εβδομάδα (από 9 πμ έως τη 1μμ ) τους δίνει την δυνατότητα προσερχόμενοι σε αυτή να καλύψουν κάποιες ανάγκες του, όπως να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους, να ασχοληθούν με την ατομική τους υγιεινή, να τύχουν νοσηλευτικής φροντίδας ή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης εφόσον έχουν ανάγκη, η απλά να ξεκουραστούν για κάποιες ώρες και να δουν τηλεόραση.

Η ροή των εξυπηρετούμενων από τις υπηρεσίες του ξενώνα αστέγων αλλάζει ανάλογα με την ημέρα όπως παρατηρεί ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, μπορεί να είναι 2 με 3 έως 8 με 9 επί καθημερινής βάσεως. Συνολικά το κέντρο έχει εξυπηρετήσει 17 αστέγους ενώ σε πλήρη λειτουργία έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 30.

Μέχρις στιγμής από το τριώροφο κτίριο που έχει εγκατασταθεί ο ξενώνας αστέγων έχει αξιοποιηθεί μόνον ο πρώτος όροφος ενώ οι άλλοι δύο είναι υπό διαμόρφωση. Στόχος είναι η ένταξη της δομής στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να ολοκληρωθεί η διαμόρφωση του χώρου.

Ποιοι αναζητούν τις υπηρεσίες του ξενώνα; Οι περισσότεροι, αναφέρει ο κ. Δεληγιάννης είναι Έλληνες όλων των ηλικιών, κυρίως άνδρες από 20 μέχρι 60 ετών. Οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερες. Κάποιοι κοιμούνται εκεί σε καθημερινή βάση, άλλοι πηγαινοέρχονται.

Παράλληλα, από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία του καταυλισμού προσφύγων και μεταναστών στον Κουτσόχερο, ενίοτε καλύπτονται και παροδικές ανάγκες ανθρώπων που μένουν στο Κουτσόχερο και έρχονται στην Λάρισα, επί παραδείγματι για εξετάσεις ιατρικές και χρειάζεται να διανυκτερεύσουν.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Δεληγιάννης, η λογική πάνω στην οποία κινείται ο δήμος είναι σταδιακά να καλυφθεί όλο το φάσμα των κοινωνικών υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει μία τέτοιου είδους δομή.

Δηλαδή, ξεκίνησε ως υπνωτήριο, τώρα λειτουργεί και ως κέντρο ημέρας και στο επόμενο στάδιο θα διαμορφωθεί ένας ξενώνας «αυτοδιαχειριζόμενος» στον βαθμό που άνθρωποι που θα καταφεύγουν εκεί θα μπορούν να λειτουργήσουν ανάλογα για όσο διάστημα παραμείνουν. Ο δήμος φιλοδοξεί να μπορούν ακόμη-μετά την ολοκλήρωση της κατάλληλης διαμόρφωσης- να μπορούν να φιλοξενηθούν εκεί ακόμη και οικογένειες που δεν έχουν στέγη, για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να διευκολυνθούν για να βρουν λύση στο πρόβλημα τους.

Βέβαια στο σύνολο του πλέγματος των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος μέσω των κοινωνικών δομών του, είναι χαρακτηριστικό ότι από το Κοινωνικό Παντοπωλείο 700 άτομα, από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ)εξυπηρετούνται 2.500 οικογένειες και από το συσσίτιο απόρων σιτίζονται περί τα 150 άτομα σε ημερήσια βάση.

(Φωτογραφία αρχείου)