Πάνω από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να λάβουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως αυτή τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα, σύμφωνα με «Το Έθνος».

Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το ασφαλιστικό ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς η «μαύρη τρύπα» φτάνει τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκτός, όμως από τις σημαντικές καθυστερήσεις οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Η μείωση φτάνει το 10% με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.

Αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα.

Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντίθετα δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.