Εμπλοκές στην οικιστική ανάπτυξη τμήματος της παραλιακής ζώνης του νομού Λάρισας ενδέχεται να προκαλέσει η ένταξη της περιοχής Δέλτα του Πηνειού ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας στον κατάλογο των περιοχών NATURA 2000.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Ελευθερία», στην τελευταία επικαιροποίηση του καταλόγου τον προηγούμενο Απρίλιο υπήρξε προσθήκη δύο νέων Τόπων Κοινοτικής Σημασίας (Τ.Κ.Π.), των βραχονησίδων Καλόγεροι και τις νήσου Γυάρου καθώς και 41 νέων Ζωνών Ειδικής Προστασίας (Ζ.Ε.Π.) μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η περιοχή Δέλτα του Πηνειού (12 περιοχή στη σχετική λίστα).

Η δημοσίευση της επικαιροποιημένης λίστας στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΛΑ.Ο.Σ. Αστέριου Ροντούλη, ο οποίος σε επίσκεψή του στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έθεσε το θέμα στην περιφερειάρχη Πόπη Γερακούδη και ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τις επιπτώσεις του χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας στην σύνταξη των Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης ( ΣΧΟΟΑΠ) των παραλιακών οικισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Γερακούδη έδωσε ήδη εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, τόσο στη Διαχειριστική Αρχή όσο και στη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, να ερευνήσουν πλήρως τις επιπτώσεις για την οικιστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνης και να συνταχθεί εντός των προσεχών ημερών μια πλήρης έκθεση, που θα βρίσκεται στη διάθεση των ενδιαφερομένων.

«Το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό καθώς θα υπάρξουν επιπλοκές στη σύνταξη των (ΣΧΟΑΠ) σε ορισμένες περιοχές όπως το Καστρί Λουτρό, η Αλεξανδρινή, ο Στρίντζος και άλλες χωρίς αυτή τη στιγμή να γνωρίζουμε με ακρίβεια ποιες θα είναι η επιπλοκές» επισήμανε με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ελευθερία» ο κ. Ροντούλης.