Μετά τον Γιώργο Τσατραφύλλια, που ξέσπασε για την κριτική που δέχτηκαν οι μετεωρολόγοι για τις προβλέψεις τους για τις χιονοπτώσεις στην Αττική κατά την κακοκαιρία Avgi, θέση παίρνει και ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο γνωστός μετεωρολόγος, σε ανάρτησή του στα social media, εξηγεί τι συνέβη και προτρέπει τον κλάδο να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί.

«Μετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιον να τα βάλουν. Η πολιτεία θα πει “οι μετεωρολόγοι αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”. Οι πολίτες θα πουν “η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και τις οδηγίες που δόθηκαν”. Οι μετεωρολόγοι θα πουν ” τα μοντέλα αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν”. Η κλιμάκωση των τριών παραπάνω πού καταλήγει; Ότι τελικά τα μοντέλα φταίνε και πάμε παρακάτω… Είναι όμως αυτή η αλήθεια;» αναρωτιέται ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.

«Σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν.

Σαν επιστήμονες όμως ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να επικοινωνήσουμε προς τους πολίτες και την πολιτεία αυτή τη διαδικασία και να μην περιμένουμε στη γωνία πότε θα αστοχήσει ένας συνάδελφος και να πατήσουμε πάνω σε αυτό για να βγούμε μπροστά εμείς και να πούμε “να ορίστε τι σας έλεγε και τι τελικά βγήκε”….

Οι πολίτες είναι απόλυτα δικαιολογημένο να αγανακτούν και στο τέλος να μας αγνοούν βλέποντάς μας να μην επικοινωνούμε προς τα έξω το σφάλμα μας παρά να ψάχνουμε να πετάξουμε βέλη απέναντι θέλοντας να πείσουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι.

Και τέλος ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο στις επιτυχίες να πανηγυρίζουμε για προσωπική επιτυχία και στις αποτυχίες να λέμε “δεν φταίω εγώ, αλλά το μοντέλο”?

Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα» επισημαίνει.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ, Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΟΝΤΕΛΑΜετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να…

Posted by Klearhos Marousakis on Tuesday, January 30, 2024