Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Ποιες αλλαγές εξετάζονται σε φόρους και εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Τα σχέδια για να αυξηθούν τα δηλωθέντα εισοδήματα


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
7:25
14/09/2017
Ποιες αλλαγές εξετάζονται σε φόρους και εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
5
loading

Να βρει λύσεις για το εκρηκτικό κοκτέιλ φόρων και εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες αναζητά η κυβέρνηση.

Στόχος η ζημιά να μην επεκταθεί και το 2018, το οποίο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο έτος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ.

Κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε χθες ότι «έχουμε δημιουργήσει κίνητρο σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες να δηλώσουν χαμηλότερα εισοδήματα» κάνοντας λόγο για αναζήτηση έξυπνων λύσεων, όχι απαραίτητα με μείωση φόρων και εισφορών, προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λύση αναζητείται στην αθροιστική επιβάρυνση συγκεκριμένων εισοδηματικών κλιμακίων ελευθέρων επαγγελματιών όπου σήμερα φόροι και εισφορές μπορεί να απαιτούν ακόμα και το 60% των κερδών, δημιουργώντας αντανακλαστικά απόκρυψης εισοδημάτων.

Μια από τις λύσεις η οποία έχει πέσει στο τραπέζι, αφορά στην καθιέρωση πλαφόν στο άθροισμα φόρων και εισφορών, ένας «κόφτης» επιβαρύνσεων προκειμένου να αποκαλυφθούν μεγαλύτερα εισοδήματα. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Είναι βέβαιο όμως πως το θέμα θα απασχολήσει τις συζητήσεις με τους δανειστές καθώς οποιαδήποτε παρέμβαση στο μέτωπο φόρων ή εισφορών θα πρέπει να γίνει με τη δική τους σύμφωνη γνώμη.

Η επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων έδειξε μείωση των δηλωθέντων εισοδημάτων των ελευθέρων επαγγελματιών κατά 20% ή περίπου 900 εκατ. ευρώ ανάμεσα στο 2015 και το 2016.

Υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών οι ελεύθεροι επαγγελματίες χάραξαν από νωρίς τις γραμμές άμυνας τους για να γλιτώσουν τις μεγάλες επιβαρύνσεις. Άλλοι έκλεισαν το «μπλοκάκι» τους, άλλοι μετέφεραν την έδρα τους σε γειτονική χώρα ή ίδρυσαν Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ενώ πολλοί «προσάρμοσαν» τα εισοδήματά τους σε χαμηλότερα επίπεδα με τη γνωστή μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων ή της πλασματικής διόγκωσης των επαγγελματικών δαπανών τους.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar Ελευθερος επαγγελματιας

  Ασφαλώς και θα βρω τρόπους. Και σε όποιον αρέσει. Όταν η άλλοι κοιτούσαν να χωθούν στο δημόσιο εμείς είχαμε όρεξη και προπάντων ικανότητες για κάτι παραπάνω. Για να δούμε αν μπορούν να πιάσουν οι αργόσχολοι τους ικανούς

 2. avatar costaspan

  Προκαταβολή φόρου με το που τελειώνεις το Λύκειο μίνιμουμ 500.000 χιλιάδες ευρώ και σταδιακή αποπληρωμή μέχρι να βγεις στη σύνταξη.
  Κατά τεκμήριο ο κάθε ζωντανός ( ή ζωντανό κατά ΣΥΡΙΖΑ ) χρωστάει τα πάντα στο Δημιουργό του, την ελληνική Κυβέρνηση επομένως με αυτό το σύστημα θα χτιστεί φορολογική συνείδηση σε όλους.
  Τέλος ανάρτηση φωτογραφίας του Τσίπρα σε όλα τα σχολεία με χαιρετισμό πριν την έναρξη των σχολικών μαθημάτων.
  Για να μην ξεχνάμε ποιος μας έκανε άνθρωπους.

 3. avatar Νικος καληνύχτα

  Πάλι ανακρίβειες... Μέχρι και το 60% των κερδών? Ο κατώτερος φορολογικός συντελεστής είναι 22% , οπότε με προκαταβολή φόρου 100%, έχουμε 22Χ2=44%. Προσθέτουμε κι ασφαλιστικές εισφορές. Να βάλω κύριε συντάκτη ένα στρόγγυλο 26%. Άρα, 44+26=70%. Να προσθέσετε προαιρετικά τέλη επιτηδεύματος και εισφορές αλληλεγγύης. Επίσης να προσθέσετε και πως αφού δηλώνω και πληρώνω πολλά, πρέπει να πληρώσω τον παιδικό σταθμό για τα παιδιά μου, να στερηθώ υποτροφίες από τυχόν σπουδές, κι άλλα πολλά γιατί θεωρούμε και υψηλόμισθος στα χαρτιά, ενώ στην πραγματικότητα τα κέρδη απορροφώνται από την εφορία.
  Οπότε πάμε ξανά, άμα θελήσουν οι κυβερνώντες η φοροδιαφυγή μπορεί να γίνει πάρα πολύ δύσκολη, και πρέπει σε ένα ευνομούμενο κράτος να υπάρχουν ενιαίοι φορολογικοί συντελεστές, όπως κι ενιαία ασφάλιση.
  Έτσι λοιπόν, αν κατεβάσετε συνολικά την επιβάρυνση στο 55% ή 50% πάλι δεν το σώζετε, γιατί μου αρέσει να δουλεύω χωρίς συνέταιρο ή αφεντικό.

 4. avatar gnm

  τι εννοουμε μισθωτους; κρατικοδιαιτους που δεν κανουν τιποτα;
  η μισθωτους ιδιωτικου τομεα; εχει διαφορα!!

 5. avatar ptsampi4

  Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα σε πρώτη φάση και μάλιστα όχι μόνο σε αυτούς που δεν κόβουν αποδείξεις αλλά και σε αυτούς που δεν ζητάνε. Δεν είναι κορόιδα οι μισθωτοί να πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους και οι υπόλοιποι να βάζουν στην τσέπη μαύρα μέχρι και τον Φ.Π.Α. Σε διαφορετική περίπτωση μνημόνια μέχρι να σβήσει ο ήλιος προβλέπω.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει