Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Τι φόρους θα πληρώσει ο Ντάνος για τα λεφτά από το Survivor

Πώς φορολογούνται οι εβδομαδιαίες απολαβές και το μεγάλο έπαθλο των 100.000 ευρώ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΦΟΡΟΛΟΓΙΑ
9:03
07/07/2017
Τι φόρους θα πληρώσει ο Ντάνος για τα λεφτά από το Survivor
50
loading

To Survivor τέλειωσε, οι παίκτες επέστρεψαν στην Ελλάδα, ο Ντάνος είναι ο μεγάλος νικητής των 100.000 ευρώ και πλέον εκτός από τους χιλιάδες τηλεοπτικούς φίλους τον περιμένει στη γωνία και η εφορία.

Ανάμεσα στην καταληκτική προθεσμία των φορολογικών δηλώσεων και τη λήξη του Survivor το newsbeast.gr απευθύνθηκε στην επιστημονική ομάδα της TaxExperts ζητώντας απαντήσεις στο πόσα λεφτά θα λάβουν καθαρά οι παίκτες και ο μεγάλος νικητής Γιώργος Αγγελόπουλος, μετά φόρων και εισφορών, από τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι.

Καταρχάς η ομάδα της Taxexperts ανέφερε ότι η εβδομαδιαία αμοιβή τηρουμένων των διατάξεων της ελληνικής νομοθεσίας φορολογείται διαφορετικά από το μεγάλο έπαθλο των 100.000 ευρώ.

Αν δεχτούμε τις πληροφορίες που διέρρευσαν όλο το περασμένο διάστημα τότε η αμοιβή για τους παίκτες των «Διασήμων» ανερχόταν σε 2.000 ευρώ ανά εβδομάδα παραμονής στο νησί, ενώ η αμοιβή των «Μαχητών» ορίστηκε στα 500 ευρώ.

Σύμφωνα με γραφείο φορολογικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών: «Ιδιαίτερη σημασία για τον προσδιορισμό του φορολογητέου ποσού έχει ο συνυπολογισμός, ή μη, των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς δεν είναι γνωστό αν η εταιρεία που "απασχολεί" τους παίκτες εδρεύει στην Ελλάδα (οπότε καταβάλλονται οι αναλογούσες εισφορές στο ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ) ή στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση οι παίκτες του Survivor, ασκώντας μία επαγγελματική δραστηριότητα με τη συμμετοχή τους στο παιχνίδι, θα πρέπει να είναι ασφαλισμένοι κάπου.

Επίσης, επειδή τα χρήματα καταβάλλονταν περιοδικά, η σχέση με την παραγωγή είχε τα χαρακτηριστικά της μισθωτής απασχόλησης. Συνεπώς, τα συγκεκριμένα ποσά υπόκεινται σε φορολόγηση βάσει της κλίμακας των μισθωτών της παραγράφου 1 του άρθρου 15 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 4172/2013)».

Άρα, σύμφωνα με τους σχετικούς υπολογισμούς ένας «Διάσημος» που παρέμεινε στο Survivor για 12 εβδομάδες, θα λάβει το ποσό των 24.000 ευρώ, το οποίο θα έχει μία επιβάρυνση σε φόρο 3.700 ευρώ. Το συγκεκριμένο εισόδημα θα ενταχθεί επίσης στην κλίμακα επιβολής εισφοράς αλληλεγγύης (άρθρο 43Α του ΚΦΕ). Η επιβάρυνση λόγω εισφοράς θα υπολογιστεί επί των 24.000 και θα ανέλθει σε 376 ευρώ.

Υποθέτοντας την μη ύπαρξη άλλων εισοδημάτων, η συνολική επιβάρυνση ανέρχεται σε 4.076 ευρώ, χωρίς να υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές οι οποίες, σύμφωνα με την Taxexperts, είτε πληρώνονται από τους παίκτες προς ΕΦΚΑ σε περίπτωση που η εταιρεία παραγωγής βρίσκεται στο εξωτερικό, είτε από την ίδια την εταιρεία προς ΙΚΑ, σε περίπτωση που βρίσκεται στην Ελλάδα.

Η φορολογία για το έπαθλο των 100.000 ευρώ του Ντάνου

Σύμφωνα με την Taxexperts το έπαθλο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο Γιώργος Αγγελόπουλος, υπόκειται σε αυτοτελή φορολογία σύμφωνα με τον Κώδικα Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/01).

Πιο συγκεκριμένα, τα κέρδη από τηλεοπτικούς διαγωνισμούς που διενεργούνται στην Ελλάδα, υποβάλλονται σε φόρο με συντελεστή 20%, μετά την αφαίρεση αφορολόγητου ποσού 1.000 ευρώ (παρ. 3 του άρθρου 60). «Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε, κατά βάση εκτός Ελλάδος, παρόλα αυτά, το γεγονός ότι ο τελικός έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια και το έπαθλο απονεμήθηκε εντός συνόρων, θεωρούμε ότι ενεργοποιεί τη συγκεκριμένη διάταξη», αναφέρει η επιστημονική ομάδα της TaxExperts και συμπληρώνει πως το σίγουρο είναι ότι το έπαθλο δεν επιβαρύνεται με κρατήσεις υπέρ ΙΚΑ ή ΕΦΚΑ.

Πόσο φόρο θα πληρώσει τελικά στο σύνολο ο Ντάνος

 • Από τα 100.000 ευρώ, τα 99.000 ευρώ υπόκεινται σε φορολογία κερδών από παίγνια 20% = 19.800 ευρώ.
 • Επί των συνολικών εβδομαδιαίων απολαβών για τις 20 εβδομάδες ύψους 10.000 ευρώ θα πληρώσει κατ΄ ελάχιστο φόρο 22% =  2.200 ευρώ
 • Τέλος, επειδή το συνολικό του εισόδημα θα είναι πάνω από 100.000 ευρώ η έκτακτη εισφορά θα ανέλθει στο 10% = 11.000 ευρώ.
 • Συνολικά λοιπόν θα πληρώσει 33.000 ευρώ και καθαρά του μένουν μόλις 77.000 ευρώ.

*Το τελικό ποσό των 77.000 ευρώ αφορά το σύνολο των χρημάτων τόσο από το έπαθλο, όσο και από τις εβδομάδες που έμεινε στο παιχνίδι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

50
σχόλια
 1. avatar Αααααα

  Σχολιαζετε σχολιαζετε ολα απ εξω τα ξερετε κατα τα αλλα κατηγορειται το παιχνιδι αλλα για να ξερετε τοσα μαλλον το βλεπατε. Εκτος αυτου αφου το θεωρησατε μεγαλη βλακεια αδικια οπως θελετε πειτε το γτ συνεχιζατε να το βλεπετε μεχρι τον τελικο. Προφανως καποιοι απο σας ειστε σαν το καναλι Ε εβριζε εβριζε ηθελε το κλεισιμο της εκπομπης αυτης και τωρα θα βγαλει κ εκπομπη χαχαχαχαχα

 2. avatar Sophie mi

  ΚΑΡΑΣΤΗΜΕΝΟ

 3. avatar Sophie mi

  το παρακολουθουσα... επειδη ομως καταλαβα οτι προωθουνται συγκεκριμενοι παιχτες ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΞΑΝΑΔΩ Π Ο Τ Ε. Πως ηξεραν ΟΛΟΙ απο την αρχη οτι νικητης θα ειναι το τσαρουχι ο κλαρινογαμπρος? Ε ! μου λετε ε? .........

 4. avatar Κατάντια

  Κάποτε κέρδιζες 200.000 ευρώ στον εκατομμυριούχο απαντώντας σε ερωτήσεις. Τώρα πρέπει να φτάσεις στα πρόθυρα του θανάτου για να βγάλεις 100.000 ευρώ. Ελλάδα

 5. avatar Μαρια Κασιματη.

  Και γιατι καταγγέλλουν οι Κύπριοι ότι για δύο ολοκληρες ώρες δεν εφευγε μηνυμα και τα τηλέψωνα ήταν μπλοκαρισμενα ;;;;;Πάντως SURVIVOR νικητής απο τηλεφωνήματα είναι γελοίο.

 6. avatar Μαρια Κασιματη.

  Τα ειπατε τέλεια.Αυτο το σχόλιό σας είναι σαν να διαβάζω τα δικά μου που εχω στειλει σε πολλά σάιτ.Νικητής SURVIVOR απο τα τηλεφωνήματα.Απογοήτευση.Για να δούμε πόσες χιλιαδες θα παρακολουθήσουν το επόμενο.

 7. avatar Ελευθερια Φιτσιαλου

  Και τωρα τι θα απογινουμε χωρις Σπαλιαρα, ηταν μια καποια λυση............

 8. Ημιτελικός και τελικός της πλάκας.Αυτοί δεν ήταν αγώνες αλλά καλλιστεία.Όλη η ιστορία ήταν να βγάλουν χρήμα από τα τηλεφωνήματα των κορόιδων.4 και πλέον ώρες μπλα μπλα.Έπρεπε να γίνουν αγώνες και έτσι να βγει ο καλλίτερος,αλλά βέβαια καλύτερο είναι το χρήμα.

  1. avatar ΜαιΚα

   Το έκαναν για να έχουν σίγουρη την νίκη Αγγελόπουλου, αμα έπαιζαν και κέρδιζε ο Μάριος η κάποιος άλλος τύπου μισθοφόρος τελευταία στιγμή;; Θα τιναζαν το πλατό στον αέρα και τον Ατζουν μαζί!

   1. avatar Μαρια Κασιματη.

    Ετσι ακριβώς.

 9. avatar Σφαχτης καρυδας

  Ο σπαλιαρας που προσλήφθηκε στην ομάδα των (άσημων)διάσημων κ τον κάνανε πάσα στους μαχητές (αγωνιστές)ο μισθός του παρέμεινε στα 2.000 € η έπεσε στα 500€ εβδομαδιαίος γιατι ο άνθρωπος αγωνίστηκε σκληρά χαχαχαχαχα

 10. avatar georgeM

  για μια ακομα φορα ερχεται το δημοσιο σαν συνεταιρος να παρει το 1/3 του ποσου.
  Για να πληρωθουν τεμπεληδες,αργομισθοι,εργατοπατερες,και οι ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΙ,,Καρανικες,υπευθυνοι μουσικης των λεωφορειων!!,ραπερς με ιστορικο επαναστατη κλπ κλπ.
  Ληστεια μετα φονου λεγεται αυτο.Ενας λογικος φορος θα αρκουσε οπως θα αρκουσε ναυπαρχει σε καθε φορολογουμενι σε αυτη τη χωρα.
  οχι 80% καπελο με φορους και ασφαλ.εισφορες.τι λετε ρε μαγκες ?Περιμενετε επενδυτες ετσι εεε????

 11. avatar θεριο

  ο τούρκος λεφτα σε Κύπριο δεν δινει

  1. avatar bad girl

   Ποιος είπε στον Κύπριο να πάει σε survivor με Τούρκο παραγωγό?

  2. avatar Μαρια Κασιματη.

   Σωστόοοοοος

 12. avatar panos222

  Ντάνο, μην τα δηλώσεις...!!!

 13. avatar ΝΤΑΞ

  Τα σχόλια ΑΠΕΡΊΓΡΑΠΤΑ αστεία .

 14. avatar Μαρία Ιωάννου

  Εμείς ηλίθιοι είμαστε που δουλεύουμε όλη μέρα για να πληρώνουμε την εφορία;Αυτός ποιος είναι να εξαιρεθεί;

 15. avatar Η πραγματικότητα

  Υποκουλτούρα που κονομάει.......Πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά.

 16. avatar Στο λέει γλυκιά μου

  Ξέρεις λίγα μαθηματικά

 17. avatar 11111

  Φόρο (βλακείας) πρέπει να πληρώσουν
  και όσοι παρακολούθησαν το τσίρκο.

  1. avatar Φόρο βλακείας

   Και για όσους δεν το παρακολούθησαν ....αλλά το σχολίαζαν “αβέρτα” και ήταν ενημερωμένοι για το ποιος κέρδισε ποιον κέρδισε και τα σχετικά .....

  2. avatar 22222Α

   Εκεί να δεις πλεονάσματα το κράτος. Θα δανείζουμε μετά εμείς την ΤΡΟΙΚΑ....

 18. avatar ΓΙΩΤΑ ΠΑΠΠΑ

  Συγνώμη κιόλας, αλλά με τα λίγα Μαθηματικά που ξέρω, που εν προκειμένω είναι Αριθμητική. 100.000 - 33.000= 67.000..τι 77 ...ότι νάναι...

  1. avatar ougka bougka

   20εβδομάδες Χ 500 = 10.000
   Έπαθλο 100.000
   Σύνολο 110.000-33.000 φόροι(19.800+2.200+11.000) = 77.000 καθαρό

   1. avatar Bhatjlbvddtg

    Μάθε μαθηματικά 100.000 -33.000=67.000

    1. avatar Ν.Α.

     μαθε να διβαζεις τι γραφει

  2. avatar Supervisor

   Mαθηματικα ξερεις, να διαβάζεις ξερεις? Εκτως απο τα 100 χιλιαρικα επαιρνε και μισθο κανονικα.

  3. avatar Στο λέει γλυκιά μου

   Στο σύνολο . Όχι στα 100. Στο σύνολο

  4. avatar Bilos

   Μάλλον στην ανάγνωση έχεις πρόβλημα....110 είναι αν έκανες τον κόπο να διαβάσεις αυτή την τεράστια παράγραφο των 6 γραμμών

  5. avatar Anatoliα

   Ειναι 100 + 10 απο την παραμονή άρα 110 -33=77.
   Δεν ειναι οτι ναναι . Σωστά τα γράφουν

  6. avatar Antonis33

   Με τα λίγα μαθηματικά που ξέρεις, μάλλον ξέχασες τα 10.000 που αναφέρεται ότι θα πάρει σαν "μισθό" για τις εβδομάδες παραμονής στο νησί.

  7. avatar GKS

   100.000 το επαθλο και 10000 απο τις απολαβες για 20 εβδομαδες. 110000.

 19. avatar true

  Τόσους μήνες στα εξωτικά νησιά δεν ιδρύσατε μια offshore εταιρεία ? Ρωτήστε τον Άκη να σας πει τι χρειάζεται. Δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο.

 20. avatar Sophie mi

  ΑΔΙΚΙΑ το επαθλο επρεπε να το παρει ο Μαριος αλλο ηθος και υφος και αυτος οσο και η οικογενεια του. Εκει στο ΣΚΑΙ ..κ α τ ι ΕΓΙΝΕ με την ψηφοφορια εχω πειστει ΠΛΗΡΩΣ γιαυτο!!!!!!!

  1. avatar Το είδαμε το ύφος

   Την επόμενη μερα άρχισαν τα όργανα ....αλά Τσυπριακα.... αδίκησαν το Μάριο και ετσι το Μάριο και αλλιως το Μάριο
   Ε ντε ειπαμε !!!

  2. avatar Stelaki

   Και επισης δεν εχει καποιο συμφερον ο σκαι για να ακυρωσει ψηφους!!

  3. avatar Stelaki

   Αν ομως ειχε γινει λαθος η ψηφοφορια στον μαριο θα γινοταν και στο ντανο και αν ειναι αληθεια η μεγαλη διαφορα 65 ντανος 35% μαριος δεν καλυπτεται ακομα κιαν δεν γινοταν λαθος

  4. avatar εδώ ΣΚΑΙ

   όχι δεν έγινε τίποτα περίεργο
   απλά ο Μάριος [...] και δεν έπεισε το φιλοθεάμον κοινό να πετάξει τα ωραία του λεφτουδάκια ώστε να τα κονομίσουμε εμείς και να τον ψηφίσει...!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει