Οι 400 πλουσιότεροι Αμερικανοί πρόσθεσαν 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια στις περιουσίες τους στη διάρκεια του τελευταίου έτους. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 40% παρόλο που η πανδημία του κορονοϊού προκάλεσε οικονομική κρίση. Αυτό είναι το συμπέρασμα λίστας του Forbes για τους μεγιστάνες των Η.Π.Α.

Ο ιδρυτής της Amazon, Τζεφ Μπέζος, παρέμεινε στην πρώτη θέση για 4η συνεχόμενη χρονιά με την περιουσία του να υπολογίζεται στα 201 δισεκατομμύρια δολάρια. Ίδρυσε τον «κολοσσό» του ηλεκτρονικού εμπορίου στο γκαράζ του στο Σιάτλ το 1994. Από τον περασμένο Ιούλιο δεν είναι πια ο CEO της εταιρίας του, αλλά ο πρόεδρός της.

Τον ακολουθεί ο Έλον Μασκ της Tesla με 190,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το… top 3 ολοκληρώνεται με τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook με 134,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι τάξεις των πλουσιότερων ανθρώπων στις Η.Π.Α. έχουν και 44 νέα πρόσωπα – ο υψηλότερος αριθμός από το 2007. Μεταξύ τους βρίσκεται και η Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, που διοικεί το Bill & Melinda Gates Foundation. Συμπεριλαμβάνονται, επίσης, οι δισεκατομμυριούχοι του… bitcoin Κάμερον και Τάιλερ Γουΐνκλβος κι ο Νούμπαρ Αφεγιάν, συνιδρυτής της Moderna, κατασκευάστριας εταιρίας ενός εκ των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

Και ένας Ελληνο-Αμερικανός

Η Μίριαμ Άντελσον, σύζυγος του δισεκατομμυριούχου Σέλντον Άντελσον που δραστηριοποιούταν στο χώρο των καζίνο, προτού αφήσει την τελευταία του πνοή στις 11 Ιανουαρίου του 2021, είναι η πλουσιότερη από τους… πρωτοεμφανιζόμενους. Η περιουσία της ανέρχεται στα 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πιο νεαρός σε ηλικία είναι ο 29χρονος Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ που είναι από τους κορυφαίους στο χώρο των κρυπτονομισμάτων. Υπολογίζεται πως έχει 22,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Μεταξύ των 400 βρίσκεται και ο γεννημένος στη Νίσυρο, Τζον Κατσιματίδης.

Απουσιάζει ο Τραμπ

Η μεγάλη απουσία από την λίστα για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια είναι αυτή του πρώην Προέδρου των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ. Η περιουσία του που υπολογίζεται στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια είναι κατά 400 εκατομμύρια μικρότερη από το ποσό που είναι απαραίτητο για να μπει κανείς στην κατάταξη. Το Forbes έθεσε ως όριο τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 800 εκατομμύρια περισσότερα σε σύγκριση με πέρυσι. Σύμφωνα με την έρευνα της ίδιας πηγής, η περιουσία του Τραμπ συρρικνώθηκε κατά 600 εκατομμύρια δολάρια. «Αν θέλει να ρίξει σε κάποιον το φταίξιμο, ας αρχίσει κοιτάζοντας στον καθρέφτη», σχολίασε το Forbes.