Ως σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία θα αυξήσει τον ανταγωνισμό, την ενεργειακή ασφάλεια και την περαιτέρω διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση που δόθηκε σήμερα (18/11) στη δημοσιότητα και αφορά στην εφαρμογή του μοντέλου – στόχου (target model) της αγοράς ενέργειας που υλοποιήθηκε από την 1η Νοεμβρίου.

Η Κομισιόν αντιμετωπίζει συνολικά θετικά την ενεργειακή πολιτική, υπογραμμίζοντας εκτός από την εφαρμογή του target model, την περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις, το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης και το master plan για τη στρατηγική μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών κ.α.

Η έκθεση σημειώνει ότι ο νέος σχεδιασμός της αγοράς είναι συμβατός με άλλες αγορές της Ε.Ε., επιτρέπει τη σύζευξη της ελληνικής αγοράς με αυτή της Ιταλίας και της Βουλγαρίας και αποτελεί πολύ μεγάλο βήμα, ώστε η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της όσον αφορά στο ενεργειακό κεκτημένο της Ε.Ε.

Αναφορικά με την πορεία απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η Κομισιόν αναφέρεται στην υποχώρηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 64,3 % με σταθερά πτωτική πορεία ενώ ειδικά για την υψηλή τάση (βαριά βιομηχανία) τονίζεται η είσοδος και άλλων παικτών στην αγορά.

«Καθώς μεγάλος αριθμός των διμερών συμβολαίων της ΔΕΗ με πελάτες υψηλής τάσης λήγει στο τέλος του έτους, αναμένεται ότι τα νέα συμβόλαια θα αντανακλούν καλύτερα τις συνθήκες της αγοράς και θα διευκολύνουν την ρευστότητα της χονδρεμπορικής αγοράς, παρέχοντας ισορροπημένα εχέγγυα και στους δυο αντισυμβαλλομένους», αναφέρει η Κομισιόν.

Σε σχέση με την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στην ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη, το ΥΠΕΝ έστειλε τις προτάσεις για την επίλυση του θέματος στις 23 Οκτωβρίου. Πηγές του ΥΠΕΝ, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επαναλαμβάνουν πάντως ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επιδιώκει προτού κλείσει οριστικά το θέμα του antitrust case, να κλείσουν με θετικό τρόπο και άλλα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη ΔΕΗ. Σε κάθε περίπτωση, όπως είχε τονιστεί και στο παρελθόν, δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια συνολική λύση που θα ζημιώνει τη ΔΕΗ».

Πάντως, όπως προκύπτει και από την ίδια την έκθεση, με την εφαρμογή του προγράμματος απολιγνιτοποίησης ο λιγνίτης αντιπροσωπεύει πλέον μόλις το 10% του ενεργειακού μείγματος (με μείωση 66% της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη σε ετήσια βάση).

Επίσης, η Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην πρόοδο που σημειώνεται στις αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιρειών υπογραμμίζοντας συγκεκριμένα τις εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ Εμπορίας και Υποδομών, καθώς και την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.