Στο θέμα των ισχυρών πιέσεων που ασκούνται στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο των μέτρων που συνοδεύουν την ελληνική πρόταση για συμφωνία με τους πιστωτές επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους οι Financial Times με εκτενές ρεπορτάζ τους.

Στο επίμαχο ρεπορτάζ, το οποίο τιτλοφορείται «Βγήκαν για μαχαίρια για τον Τσίπρα που είναι αντιμέτωπος με ανταρσία», γίνεται αναφορά στην έντονη δυσαρέσκεια από μεγάλη μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το πακέτο των μέτρων, τα οποία χαρακτηρίζονται «βάρβαρα» και «ανεπίδεκτα» καθώς και στον κίνδυνο που ελλοχεύει να χαθεί η δεδηλωμένη για την κυβέρνηση, ακόμα και αν υπερψηφιστούν τα μέτρα με τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει μία σημαντική διάσταση απόψεων μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, για την επερχόμενη συμφωνία.

«Ορισμένοι αξιωματούχοι του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, μπορεί να ετοιμάζεται να τα σπάσει με την κυβέρνηση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα των FT. «Ο κ. Βαρουφάκης απείλησε φέτος ότι θα εγκαταλείψει το κόμμα, παίρνοντας μαζί του και άλλα στελέχη, όταν ο κ. Τσίπρας του πρότεινε – μετά απο σχετικές παραινέσεις υψηλόβαθμων ευρωπαίων αξιωματούχων – να παραιτηθεί…»

Όπως αναφέρουν οι Financial Times στο ρεπορτάζ τους, «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ιδιαιτέρως από τη συνεργασία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπονομεύσουν τη συμφωνία, απαιτώντας μία απομείωση του ελληνικού χρέους να συμπεριληφθεί στην τελική συμφωνία».

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ήταν πρωτοφανώς αμίλητος κατά την έξοδο από το έκτακτο Eurogroup τη Δευτέρα» σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει τη δική του πολιτική ατζέντα και θα ασκήσει σφοδρή κριτική στη συμφωνία», καταλήγουν οι FT φιλοξενώντας τις σχετικές δηλώσεις του Αριστείδη Χατζή, καθηγητή Νομικής και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.