Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η αγορά δευτερεύουσας κατοικίας έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση σε σύγκριση με την κύρια. Τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν στην εξέλιξη των τιμών αλλά και της οικοδομικής δραστηριότητας μάλλον επιβεβαιώνουν την άποψη αυτή. Μήπως όμως αυτή την στιγμή της κρίσης αναδεικνύονται οι μεγαλύτερες ευκαιρίες; Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Γιατί θα πρέπει να εξετάσει κάποιος σήμερα την αγορά ενός εξοχικού;

Τέσσερις λόγοι είναι οι βασικοί λόγοι: τα οικονομικά, η διασκέδαση, οικογένεια και το μέλλον.

Με λίγα λόγια ένα εξοχικό μπορεί να αποφέρει εισόδημα με την ενοικίαση και να ενισχύσει τα οικονομικά σας δίνοντάς σας ταμειακή ροή κάθε μήνα. Ένα σπίτι διακοπών μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα καλό μέρος απόδρασης για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν ακίνητα για τα μέλη της οικογένειας. Τέλος, μπορείτε να αγοράσετε ένα δεύτερο σπίτι για τα χρόνια της ωριμότητας σας.

Υπάρχει όμως ακόμα ένας άλλος λόγος για να σκεφτείτε να αγοράσετε ένα δεύτερο σπίτι νωρίτερα και όχι αργότερα: Διότι με την αγορά σε κρίση μπορείτε να κλείσετε μία αισθητά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με το 2007. «Οι αγοραστές μπορούν να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια σήμερα για να αγοράσουν ένα σπίτι που μπορεί να μην ήταν σε θέση να το αγοράσουν μόλις πριν από λίγα χρόνια», υποστηρίζουν πολλοί μεσίτες που δραστηριοποιούνται σε τουριστικές περιοχές. Φυσικά, η αγορά ενός σπιτιού είναι μια τεράστια οικονομική δέσμευση και για αυτό μη παραβλέψετε τα παρακάτω:

Θέση, θέση, θέση

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες για μελλοντικές υπεραξίες θα πρέπει να στρέψετε το ενδιαφέρον σας σε περιοχές με υψηλή εμπορικότητα. Με το τρόπο αυτό και η πώληση μπορεί να γίνει πιο εύκολη και η τιμή μεταπώλησης να είναι ικανοποιητική. Αυτές τις δύο προϋποθέσεις τις εξασφαλίζουν οι δημοφιλείς περιοχές.

Το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας

Τα στεγαστικά επιτόκια βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Η πιο σημαντική παράμετρος του κόστους, ωστόσο, είναι αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ποτέ ίσως δεν έχουν σκεφτεί. Είναι το συνολικό πραγματικό κόστος από την ιδιοκτησία και τη διατήρηση ενός δεύτερου σπιτιού. Μην κάνετε το λάθος να υποτιμήσετε το πραγματικό κόστος για εξοχικό σπίτι που μπορεί να προέλθει από:

• Κόστος ενοικίασης

• Εξοπλισμός

• Κόστος συντήρησης που είναι πολλαπλάσιο από την κύρια κατοικία λόγω των κλιματολογικών συνθηκών

• Επισκευές

• Συντήρηση εξωτερικού χώρου

Φορολογικό Κόστος

Τεκμήρια, πόθεν έσχες, φόρος ακίνητης περιουσίας, αλλαγή κλιμακίου στο φόρο εισοδήματος: είναι μερικά από αυτά που θα πρέπει να εξετάσετε πριν από κάθε απόφαση.

Πηγή: www.realestatenews.gr