Διευρυμένη συνάντηση υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Κινέζο ομόλογό του Ζανγκ Ντετζιάνγκ, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή 14 συμφωνιών, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών. Στη συνάντηση ήταν παρόντες, από ελληνικής πλευράς, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Μεταφορών & Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Πάμπουκης και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Από κινεζικής πλευράς, ο υπουργός Μεταφορών Λι Σεγκλίν, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι συμφωνίες αφορούν κυρίως τους τομείς της Ναυτιλίας, του Τουρισμού, των Τηλεπικοινωνιών, αλλά και την εξαγωγή ελληνικού ελαιολάδου. Νωρίτερα, ο κ. Πάγκαλος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 14 έως τις 17 Ιουνίου προσκεκλημένος του Έλληνα αντιπροέδρου.

Με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας συναντήθηκε αργότερα και ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Συνεχίζουμε και εμβαθύνουμε τις σχέσεις αυτές, μια στρατηγική σχέση Ελλάδας και Κίνας, με τις εμπορικές συμφωνίες που προωθούμε και υπογράφουμε, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, με τη συνεχή και ουσιαστική μας συνεργασία σε περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».
Ο κ. Ντετζιάνγκ επιβεβαίωσε την υπογραφή 14 συμφωνιών συνεργασίας σε διάφορα έργα. Παράλληλα, σημείωσε ότι η κινεζική κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τις ισχυρές επιχειρήσεις της χώρας να έλθουν στην Ελλάδα και να βρουν εμπορικούς εταίρους για επενδύσεις. «Είμαστε πεπεισμένοι ότι, με την ισχυρή ηγεσία σας, η Ελλάδα σίγουρα θα ξεπεράσει αυτές τις προσωρινές δυσκολίες, που αντιμετωπίζετε», σημείωσε ο κινέζος αντιπρόεδρος.

Πηγή: Euro2day.gr