Την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν οι πρώτες επιπτώσεις στην αγορά υπό τον φόβο της συνεχιζόμενης συζήτησης περί ενδεχόμενου Grexit. Οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες είναι γεγονός, καθώς υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν αδυναμία να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το συνολικό τίμημα των παραγγελιών τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ξένοι προμηθευτές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014, όταν το κλίμα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση πλέον είναι χειρότερη ακόμη και σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σε ποια προϊόντα εντοπίζονται ελλείψεις

Όπως λένε στην εφημερίδα παράγοντες της αγοράς, ήδη παρουσιάζονται προβλήματα σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων και ποτών ελλείψεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένα premium προϊόντα, όπως για παράδειγμα σε κάποιες γνωστές βελγικές μπίρες. Δυσκολίες έχουν επίσης παρουσιασθεί στις εισαγωγές χημικών προϊόντων, τόσο τελικών προϊόντων όσο και υπό τη μορφή των πρώτων υλών, κάτι που δυσχεραίνει την παραγωγή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι ξένοι προμηθευτές δεν κάνουν «ευκολίες πληρωμής» ούτε καν στους θεωρούμενους καλούς πελάτες, ενώ το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες και σε άλλους κλάδους. «Πολλές τουριστικές μονάδες οι οποίες ήθελαν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, κυρίως μηχανολογικό, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», επισημαίνει ο Ιωάννης Παπαγεωργάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ).