Ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα της αγοράς

Ξένοι προμηθευτές ζητούν να προπληρώνονται τοις μετρητοίς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
15:29
10/03/2015
Ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα της αγοράς
8
loading

Την εμφάνισή τους έχουν αρχίσει να κάνουν οι πρώτες επιπτώσεις στην αγορά υπό τον φόβο της συνεχιζόμενης συζήτησης περί ενδεχόμενου Grexit. Οι πρώτες ελλείψεις σε εισαγόμενα προϊόντα και πρώτες ύλες είναι γεγονός, καθώς υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δηλώνουν αδυναμία να προπληρώσουν και μάλιστα τοις μετρητοίς το συνολικό τίμημα των παραγγελιών τους.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ξένοι προμηθευτές, παρακολουθώντας τις εξελίξεις, έχουν υιοθετήσει αυτή την πρακτική από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014, όταν το κλίμα οδηγούσε σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση πλέον είναι χειρότερη ακόμη και σε σύγκριση με το 2012, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Σε ποια προϊόντα εντοπίζονται ελλείψεις

Όπως λένε στην εφημερίδα παράγοντες της αγοράς, ήδη παρουσιάζονται προβλήματα σε μηχανολογικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ σε ό,τι αφορά τον κλάδο των τροφίμων και ποτών ελλείψεις αρχίζουν να εμφανίζονται σε ορισμένα premium προϊόντα, όπως για παράδειγμα σε κάποιες γνωστές βελγικές μπίρες. Δυσκολίες έχουν επίσης παρουσιασθεί στις εισαγωγές χημικών προϊόντων, τόσο τελικών προϊόντων όσο και υπό τη μορφή των πρώτων υλών, κάτι που δυσχεραίνει την παραγωγή λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.

Οι ξένοι προμηθευτές δεν κάνουν «ευκολίες πληρωμής» ούτε καν στους θεωρούμενους καλούς πελάτες, ενώ το φαινόμενο αυτό προκαλεί αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες και σε άλλους κλάδους. «Πολλές τουριστικές μονάδες οι οποίες ήθελαν να ανανεώσουν τον εξοπλισμό τους, κυρίως μηχανολογικό, εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα», επισημαίνει ο Ιωάννης Παπαγεωργάκης πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπορικών Αντιπροσώπων και Διανομέων Αθηνών (ΣΕΑΔΑ).

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar tenarios44

  Δεν χρειάζονται ντον περνιον-κρυσταλ-προυσουτο- και ολα τα νεοπλουτιστικα γκουρμε προιοντα φιγουρας και λειγουρας , ας δουμε την κατάστασή καταματα και ας φτύσουμε ομαδικα τα λαμογια του κερατα που κυκλοφορούν ελεύθερου για να μας σώσουν.

 2. avatar M.L Gore

  Μπύρες λέει.... . Να πίνετε Ελληνικές μπύρες μικρότερων εταιριών που θέλουν την στήριξή μας ! Μην ξαναπάρετε ξένες φίρμες , οι δικές μας δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από δαύτες .
  Μακάρι να δώσουμε επιτέλους στήριξη σαν λαός σε αυτά που παράγει η πατρίδα μας .

 3. avatar giannis tzanidakis

  Ευκαιρία να κόψουμε τα Ολλανδογερμανικά και άλλα τυριά ,μπύρες κλπ τρόφιμα ,τώρα για τα άλλα υπάρχει πρόβλημα αλλά παντα και κάθε πρόβλημα υπάρχει λύση

 4. avatar bigakis

  Πιστός πάντα στην μικρότητα και κακομοιριά του Ελληνα αριστερού έχω να πώ μόνο ένα:
  Ελλειψη στις Βελγικές μπύρες, στα premium προϊόντα και ποτών? Εδώ υπάρχει ανθρωπιστική κρίση, τί τα θέλουμε αυτά? Μπράβο στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Γιάννη τον Βαρουφάκη.

 5. avatar psycho killer

  Τα καλύτερα έρχονται....

  1. avatar M.L Gore

   Δεν την βγάζεις χωρίς Βέλγικη μπύρα αδέρφι , ε ; ; ;

 6. avatar SHERLOCK

  Αυτή την ξεφτίλα τη ζούμε από το 2010. Εννοώ το να είσαι από την Ελλάδα και να μην σε εμπιστευονται οι ξένοι. Αμέσως μετά την 14-μηνη απεργία του ΟΛΠ, για όσους θυμούνται και πονούν.

 7. avatar Ανδρεας

  Μωρέ της μπύρες και κάτι τυριά κλπ, ποιος τα έπαιρνε, ποιος τα χε....
  Το αρνητικό είναι στα χημικά, απαραίτητα για λιπάσματα, για απορρυπαντικά,, στα μηχανήματα , απαραίτητα όχι μόνο για ξενοδοχεία αλλά και κάποιες επιχειρήσεις κλπ. Άρα μάλλον και σε φαμράκα και λοιπά τέτοια θα ζητούνε προπληρωμή.
  Να πω μονάχα πως κάνετε λάθος και το 2012 με τις εκλογές και τα σκίζω μνημόνια πάλι ζήταγαν λεφτά μπροστά οι προμηθευτές.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει