Τα πιθανά σενάρια για την έκβαση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, αναφορικά με το χρέος και την ομαλή οικονομική πορεία της χώρας, επιχειρεί να αναλύσει ο γνωστός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, με άρθρο στο ιστολόγιο που διατηρεί στους New York Times.

Μάλιστα, ο κ. Κρούγκμαν δεν διστάζει να… βάλει στοίχημα για τις πιθανά ενδεχόμενα σε περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το Ευρώ, αλλά και για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποκύψει στις πιέσεις της Γερμανίας.

Όπως σημειώνει ο κ. Κρούγκμαν, «εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει πραγματικά το ευρώ, αν αποδειχτεί δηλαδή ότι το ενιαίο νόμισμα δεν είναι μη αναστρέψιμο, πιστεύετε πραγματικά ότι αυτό δεν θα είναι μεταδοτικό; Θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα;»

«Ειδικότερα, σκεφτείτε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και έπειτα καταφέρει να βρει βηματισμό της, κάτι που πιθανόν να κάνει μετά από 1 ή 2 χαοτικά χρόνια. Η ΕΕ θα μπορούσε να το αποτρέψει αυτό εάν συνειδητά υπονόμευε την ελληνική μετα-ευρώ οικονομία. Αλλά αυτό θα ήταν άλλη μια προδοσία των ευρωπαϊκών αρχών», υπογραμμίζει ο κ Κρούγκμαν.

«Επί του παρόντος η Γερμανία μιλάει σαν να πρόκειται να ακολουθήσει τη στρατηγική του Michael Corleone. Αλλά, αλήθεια πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε ή και θα μπορούσε να υποχωρήσει με την ουρά κάτω από τα σκέλια αμέσως αφότου έχει κερδίσει μια δραματική εκλογική νίκη; Ξανά, θέλετε να βάλουμε ένα στοίχημα;»