Στην επίσκεψη της τρόικας και στην ανακοίνωση του ελλείμματος από την Eurostat επικεντρώνεται από σήμερα το ενδιαφέρον, αλλάζοντας άρδην την πολιτική ατζέντα από τις εκλογές στην οικονομία.

Στις 10:00 οι ανώτατοι αξιωματούχοι της τρόικας θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Αν και κυβερνητικοί κύκλοι κάνουν λόγο για «σκληρές διαπραγματεύσεις», όλα δείχνουν ότι ταυτόχρονα προετοιμάζει νέο πακέτο επώδυνων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα απαιτήσει την άμεση αύξηση του ΦΠΑ από το 11 στο 13%, αλλά και αύξηση των αντικειμενικών αξιών που θα σημάνει σημαντική επιβάρυνση στη φορολογία των ακινήτων. Επίσης θεωρείται βέβαιο ότι η τρόικα θα ζητήσει και νέες περικοπές, ακόμη και περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

Η ένταση αναµένεται να κορυφωθεί από τη δηµοσιοποίηση της οριστικής εκτίµησης για το µέγεθος του ελλείµµατος και του δηµοσίου χρέους του 2009 από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το έλλειµµα θα κυµανθεί στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 127,6% έναντι της προηγούµενης εκτίµησης της Eurostat, τον Απρίλιο, για έλλειµµα 13,6% και δηµόσιο χρέος 113,4%. Η µεγάλη αυτή αναθεώρηση έχει την αντανάκλασή της και στη φετινή χρονιά. Έτσι, το έλλειµµα φέτος αναµένεται να διαµορφωθεί κοντά στο 9,5% και το χρέος κοντά στο 144% του ΑΕΠ.