Ένα αλαλούμ επικράτησε σήμερα 11/9 με ανακοινώσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τράπεζες είχαν αποφασίσει την αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 για όσους δανειολήπτες ανήκουν στη κατηγορία των ευάλωτων, όπως αυτή καθορίζεται στην ΥΑ Δ13οικ 10747/256/2019 (ιδίως άρθρο 4 αυτής).

Στην ίδια ανακοίνωση, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, προϋπόθεση θα είναι η υποβολή σχετικού αιτήματος από τον δανειολήπτη στην τράπεζα και η δήλωση άρσης του τραπεζικού του απορρήτου, ούτως ώστε να διαπιστωθεί ότι ανήκει στην κατηγορία του ευάλωτου.

Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφερόταν ότι «όπου δεν πληρούνται τα κριτήρια χαρακτηρισμού του δανειολήπτη ως ευάλωτου, οι διαδικασίες πλειστηριασμού θα προχωρήσουν κανονικά.

Παράλληλα οι τράπεζες υποστηρίζουν την υπαγωγή των δανειοληπτών που έχουν παραχωρήσει την πρώτη κατοικία τους ως εξασφάλιση της δανειακής τους συμβάσεως στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ του ν. 4714/2020 και ενθαρρύνουν τους δικαιούχους να υποβάλουν σχετική αίτηση».

Ωστόσο, λίγο αργότερα υπήρξε νέα ανακοίνωση στην οποία τονιζόταν ότι η προηγούμενη βγήκε εκ παραδρομής και δεν είναι κάτι επίσημο. Σύμφωνα, πάντως με πληροφορίες του newsbeast.gr, θα βγει εκ νέου ανακοίνωση, η οποία θα είναι στο ύφος της αρχικής