Σε λειτουργία τέθηκε στις 9 το βράδυ η ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων 2014.

Ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης ανακοίνωσε πως η εφαρμογή για την υποβολή του Ε1 θα ανοίξει σήμερα μετά το μεσημέρι.

Ο κ. Θεοχάρης είπε ακόμη πως ταμεία και τράπεζες έχουν διορία μέχρι τις 28 Μαρτίου ώστε να στείλουν τα σχετικά στοιχεία με τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από ελευθέρια επαγγέλματα και εισοδημάτων από εμπορικές επιχειρήσεις.

Το νέο έντυπο Ε1 της εφορίας ενσωματώνει 30 αλλαγές στους κωδικούς. Παγίδες φόρων συνιστούν η υποχρεωτική δήλωση των τόκων καταθέσεων αλλά και η επίσης υποχρεωτική καταγραφή των αυθαιρέτων ή των ημιυπαίθριων που τακτοποιήθηκαν και αυξάνουν τα τεκμήρια.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι θα φορολογηθούν φέτος για πρώτη φορά με βάση το νέο σύστημα σταθερής έκπτωσης φόρου 2.100 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 21.000 ευρώ. Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ έχει καταργηθεί, όπως και το πρόσθετο αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά.

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβληθούν φέτος από όλα τα φυσικά πρόσωπα από τις 20 Μαρτίου έως τις 30 Ιουνίου. Η εκκαθάριση θα γίνεται με την υποβολή της δήλωσης και όλοι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πληρώσουν σε τρεις διμηνιαίες δόσεις τον πρόσθετο φόρο.Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου και η τελευταία έως το τέλος Νοεμβρίου.