«Ποια ανάκαμψη;» διερωτάται, σε έντονα επικριτικό τόνο, ο Economist, απαντώντας σε όλους εκείνους που ισχυρίζονται πως η ευρωπαϊκή οικονομία ισχυροποιείται με γοργούς ρυθμούς.

Όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζει το περιοδικό, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δεν ξεπέρασε το 0,1% στο τρίτο τρίμηνο, χαμηλότερα από το ήδη αμφισβητούμενο ποσοστό του 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2013. Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης μόλις που γίνεται αντιληπτή, μετά τους 18 μήνες συνεχούς ύφεσης.

Κατά τον Economist, κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει για το εξής: Τα στοιχεία για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας παραμένουν απογοητευτικά.

Ο διοικητής της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, είχε δίκιο που άσκησε πιέσεις για τη μείωση των επιτοκίων. Όσο η ανάκαμψη της Ευρωζώνης παραμένει τόσο υποτονική, τόσο θα συντηρούνται σε πρώτο πλάνο οι αποπληθωριστικές πιέσεις.

«Ο συνδυασμός της αναιμικής ανάπτυξης και του χαμηλού πληθωρισμού αποτελεί ένα άκρως επικίνδυνο μείγμα, προειδοποιεί το περιοδικό.

Όπως διαμηνύει, τα επίπεδα χρέους – δημόσιο και ιδιωτικό – στην Ευρωζώνη παραμένουν υπερβολικά υψηλά, κυρίως στις αδύναμες χώρες του νότου που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Αυτά τα βάρη δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, όσο η ανάπτυξη παραμένει ισχνή.

Υπό το πρίσμα αυτό, μια αναιμική ανάκαμψη δεν μπορεί να σταθεί ικανή ώστε να ξεπεραστούν βασικά εμπόδια για τις οικονομίες των χωρών της περιφέρειας.

«Ο κίνδυνος για πολιτική αποσταθεροποίηση παραμένει ορατός στις χώρες του Νότου που έχουν εφαρμόσει τα πιο αυστηρά μέτρα λιτότητας», προειδοποιεί ο Economist.

«Eάν υπάρξει ένας νέος γύρος πολιτικής αστάθειας στην Ευρωζώνη, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους, εξέλιξη η οποία θα βάλει ταφόπλακα στο ενδιαφέρον των επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή αγορά», καταλήγει το περιοδικό.