Να καθησυχάσει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα θα κληθεί σε λίγη ώρα στο Ecofin ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας. Στο περιθώριο του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 θα συζητηθούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και η ανάγκη συνέχισης του μεταρρυθμιστικού έργου.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας που θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στο Ecofin, θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και θα επισημάνει πως παρά τα συμπτώματα εσωστρέφειας των τελευταίων ημερών, η χώρα θα ανταποκριθεί στις απορρέουσες από το μνημόνιο υποχρεώσεις της ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα και πριν το φθινόπωρο η εκταμίευση της επόμενης δόσης των δανείων προς την Ελλάδα συνολικού ύψους 8,1 δισ. ευρώ.

Το Ecofin που θα συνεδριάσει στο Συνεδριακό Κέντρο Kirchberg του Λουξεμβούργο, θα εξετάσει ζητήματα σχετικά με το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο, τις συστάσεις του συμβουλίου σχετικά με τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων των κρατών μελών της ΕΕ και τα επικαιροποιημένα προγράμματα σταθερότητας και σύγκλισης, ενώ αναμένεται να εξετασθούν ειδικά οι συστάσεις προς συγκεκριμένα κράτη της Ευρωζώνης.

Ακόμη, θα εξετασθούν η πρόταση οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη θέσπιση πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των πιστωτικών ιδρυμάτων, αλλά και το θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSΜ). Χθες το Eurogroup κατέληξε σε συμφωνία ότι οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεισφέρουν το 20% στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο ESM το 80% κα ότι η συνεισφορά των κυβερνήσεων στην ανακεφαλαιοποίηση θα υποχωρήσει στο 10% του απαιτούμενου κεφαλαίου δύο χρόνια μετά την ισχύ των κανονισμών.