Νέα ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία

Σφιχτούς όρους ζητούν οι δανειστές


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΡΓΑΣΙΑ & ΑΣΦΑΛΙΣΗ
10:08
02/02/2013
Νέα ρύθμιση για τα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία
loading

Νέου τύπου ρύθμιση χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά με σφιχτούς όρους για τους κατά σύστημα καλοπληρωτές εξετάζουν από κοινού το υπουργείο Εργασίας και η τρόικα, με κύριο ζητούμενο να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή των τακτικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η νέα ρύθμιση, εφόσον βρεθεί κοινή συνισταμένη, δεν θα περιλαμβάνει όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, χαριστικούς όρους που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, καθώς η τρόικα απέρριψε με σχετικό έγγραφο της τις προτάσεις που είχαν υποβληθεί από το ΙΚΑ και άλλους φορείς και έφταναν μέχρι και σε αναστολή πληρωμών για έξι μήνες και στη συνέχεια την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών με κλιμακούμενο ποσοστό (1%, 2%, 3%) κάθε μήνα.

Η πιο ελπιδοφόρα πρόταση που έπεσε στο τραπέζι προέβλεπε την εξόφληση των παλιών χρεών μέχρι και σε 100 μηνιαίες δόσεις και με ποσό πληρωμής που ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα ξεκινούσε από τα 100 ευρώ το μήνα, ενώ για όσους δεν ανταποκρίνονταν και δεν πλήρωναν τις δόσεις προτεινόταν το άμεσο κλείσιμο της επιχείρησης.

 Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών απέρριψαν και τις δύο προτάσεις αλλά δηλώνουν πρόθυμοι για μια νέα συζήτηση με σκοπό να βρεθεί ένας νέος τρόπος ανάκτησης των παλιών χρεών. Για το σκοπό αυτό έχουν ζητήσει να γίνει ειδική σύσκεψη την ερχόμενη εβδομάδα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να καταλήξουν με το υπουργείο σε μια κοινή πρόταση.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ σε δύο και μόνο Ταμεία, το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ ενώ τα μηνύματα από τις εισπράξεις του Ιανουαρίου είναι ανησυχητικά. Το ΙΚΑ εισέπραξε μέσω των τραπεζών περί τα 750 εκατ. ευρώ και εκτιμά ότι με τις εισπράξεις των υποκαταστημάτων του θα φτάσει στα 900 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι είχε 1,065 δισ. ευρώ τον ίδιο μήνα.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει