Η αδυναμία των πιστωτών της Ελλάδας να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με τρόπο απομείωσης του ελληνικού χρέους, ωθεί την Ελλάδα πολύ κοντά στο να μην αποπληρώσει το χρέος ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγει την ερχόμενη εβδομάδα, προειδοποιούν οι Financial Times.

Οι ελπίδες που έτρεφαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι περί οριστικοποίησης της συμφωνίας για τη διετή επιμήκυνση στο Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου, επιτρέποντας την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, φαίνεται, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, να μην επιβεβαιώνονται.

Σύμφωνα, ωστόσο, με αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, οι πιστωτές της Ελλάδας έχουν αντίθετες απόψεις για το πόσο θα πρέπει να μειωθεί το ελληνικό χρέος, αλλά και για το ποιος θα επωμιστεί τις ζημίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «είναι σαφές ότι κρίνεται απαραίτητος ένας ακόμη γύρος διαπραγματεύσεων μετά τη Δευτέρα, καθώς υπάχρουν πολλά θέματα που δεν έχουν λυθεί».

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα, η ΕΚΤ αρνείται να μετακυλήσει την αποπληρωμή των 5 δισ. ευρώ, ασκώντας πιέσεις προς όλες τις πλευρές προκειμένου να καταλήξουν σύντομα σε συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η διαφωνία μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν βρίσκεται στο μέγεθος της μείωσης του ελληνικού χρέους, ενώ το ΔΝΤ εμφανίζεται πιο απαισιόδοξο για την ικανότητα επιστροφής της Ελλάδας στην ανάπτυξη.

Αποτέλεσμα είναι Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον να απέχουν κατά 5 έως 10 ποσοστιαίες μονάδες στις εκτιμήσεις τους για το ύψος του ελληνικού χρέους έως το 2020.