Πώς μπορεί να σου κατάσχουν χρήματα ή αντικείμενα αξίας ακόμη κι όταν δεν χρωστάς

Τι είναι το περιουσιολόγιο της Εφορίας και πότε αναμένεται να εφαρμοστεί


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:22
07/01/2019
Πώς μπορεί να σου κατάσχουν χρήματα ή αντικείμενα αξίας ακόμη κι όταν δεν χρωστάς
24
loading

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο και ανατρέπει όσα ήξεραν και έκαναν μέχρι τώρα φορολογούμενοι και επιχειρήσεις που θα πρέπει να δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και το τελευταίο περιουσιακό τους στοιχείο (κινητό ή ακίνητο) καθώς και τα κρυμμένα χρήματά τους σε στρώματα και θυρίδες.

Στο τέλος πρώτου τριμήνου αναμένεται να ενεργοποιηθεί σταδιακά το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων των φορολογουμένων.

Έτσι, σφίγγει ο κλοιός για όσους αποκρύπτουν εισοδήματα, ακίνητα και γενικότερα περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας από την εφορία.

Όσοι εντοπιστούν από τις φορολογικές αρχές να μην έχουν εμφανίσει τα περιουσιακά τους στοιχεία απειλούνται με πρόστιμα ενώ ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται. Ήδη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωση της διεύθυνσης του Περιουσιολογίου.

Στόχος της φορολογικής διοίκησης είναι η δημιουργία μιας τεράστιας βάσης δεδομένων με τα περιουσιακά στοιχεία 8,5 εκατ. φορολογουμένων και όλων των επιχειρήσεων, που θα περιλαμβάνει, κατοικίες, οικόπεδα, αγροτεμάχια, αποθήκες, αυτοκίνητα και λοιπά οχήματα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μεγάλα χρηματικά ποσά που φυλάσσονται στα... στρώματα, καταθέσεις σε τράπεζες, ράβδους χρυσού, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης μορφής επιχειρήσεις, εταιρικά μερίδια, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.λπ.

Με την πλήρη λειτουργία του περιουσιολογίου και την εφαρμογή των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, η εφορία θα έχει τη δυνατότητα να προσδιορίζει το πραγματικό φορολογητέο εισόδημα κάθε φορολογουμένου με βάση όλα τα έσοδα και τα έξοδά του, τα περιουσιακά του στοιχεία (κινητά και ακίνητα) και τις καταθέσεις του στις τράπεζες.

Με την έναρξη του περιουσιολογίου κάθε φορολογούμενος θα έχει πρόσβαση καθώς και δυνατότητα ελέγχου της πληρότητας και της ορθότητας των –καταγεγραμμένων στη φορολογική διοίκηση– περιουσιακών του στοιχείων. Η αξιοποίηση των στοιχείων που περιέχονται στο μηχανογραφικό σύστημα θα συμβάλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη φορολογικής συνείδησης και θα αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης και άσκησης φορολογικής πολιτικής, αναφέρουν από το υπουργείου Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι θα συνεισφέρει στην ταχύτερη διεκπεραίωση των φορολογικών υποθέσεων και θα βοηθήσει στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος για την υποδοχή επενδύσεων. Επιπλέον, θα αποτελέσει εργαλείο για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά που θα έχει το περιουσιολόγιο με την ολοκλήρωσή του:

 • Χρήστες του συστήματος θα είναι όλοι οι φορολογούμενοι (εξωτερικοί χρήστες), καθώς και στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης (εσωτερικοί χρήστες).
 • Το σύστημα θα υποστηρίζει την υποδοχή και ενσωμάτωση δεδομένων περιουσίας από άλλα πληροφοριακά συστήματα της ΑΑΔΕ ή και άλλων φορέων, ακόμα και στην περίπτωση κατά την οποία αυτά δεν τηρούνται μηχανογραφικά.
 • Θα δίνεται η δυνατότητα στους εξωτερικούς χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα διασταυρώνονται με την αρμόδια αρχή.
 • Θα δίνεται η δυνατότητα προβολής και εκτύπωσης του συνόλου ή μέρους των περιουσιακών στοιχείων ενός φορολογούμενου από τον ίδιο ή τους εσωτερικούς χρήστες της Φορολογικής Διοίκησης.
 • Θα υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης λανθασμένων πληροφοριών από το φορολογούμενο.
 • Θα υπάρχει δυνατότητα καταχώρησης των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία αποκαλύπτονται μετά από έλεγχο ο οποίος έχει καταστεί οριστικός.
 • Θα γίνεται αναλυτική ή και συγκεντρωτική επεξεργασία των δεδομένων του συστήματος για την παραγωγή στατιστικών, αναφορών και ενημερωτικών εκθέσεων.
 • Θα υπάρχει η δυνατότητα επεξεργασίας - αξιολόγησης των δεδομένων των φορολογουμένων για τον εντοπισμό πιθανής αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.
 • Θα υπάρχει δυνατότητα συσχέτισης περιουσιακών στοιχείων μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων ή νομικών οντοτήτων και ταυτόχρονη παρακολούθηση αυτών ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσης των δεδομένων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

24
σχόλια
 1. avatar Γιώργος 17

  Στην Ελλάδα όλοι είναι ίσοι μερικοί είναι πιο ίσοι. Ποιός λέτε να πληρώνει? Ποιός λέτε πως κάνει κουμάντο?

 2. avatar 2018

  ΚΕΑ 9/1/2019

 3. avatar Πρώην ταξ

  Τα κίτρινα γιλέκα στην Ελλάδα που είναι???????????
  Συνελληνες πατριώτες ??????

 4. avatar Χρήστος 61

  Καποτε μπουκαραν οι γερμανοι στα σπιτια και τα εκαναν ανω κατω για να βρουν ραδιοφωνα και χρυσαφικα τωρα θα το κανουν οι εφοριακοι............

 5. avatar Ellraiser

  Αν δεν φτασουν στο σημειο να σας παρουν και χρυσο σας δοντι οπως εκανε και καποιος αλλος στην ιστορια να με τρυπησετε την μυτη.!!!!!

 6. avatar Γιώργος63

  Και θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία αυτά όποιος θέλει τυχάρπαστος κυβερνητικός / εφοριακός/ βίσμα που τον έβαλαν στην υπηρεσία αυτή .... Μετά να δείτε απαγωγές !!! Θα πωλούνται οι πληροφορίες με το κιλό.... και μην μου πει κανείς για την αξιπιστία ή διαφάνεια του Δημοσίου.

 7. avatar Johnyp14

  Στο πώς θα γίνεται ο έλεγχος, ποιος θα κάνει τον έλεγχο και τι "δύναμη" θα έχει? Αυτό να σας ανησυχεί και τίποτε άλλο ..

 8. avatar Πόθεν έσχον;

  Ο Μητσοτάκης, ο Άδωνις και οι υπόλοιποι με τις offshore, πώς θα ελεγχθούν;

 9. avatar Stefanos

  Όλοι επίδομα 320 ευρώ ή μισθό 500 ευρώ αν είσαι "τυχερός" και εργάζεσαι. Οτιδήποτε πάνω απο αυτό θα κατάσχεται !

  1. avatar Giorgis

   Καλημέρα. Ποιος θα ηθελε να εργάζεται για 500 αν είχε επίδομα 320?

 10. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ1954

  ζούμε τον απόλυτο φασισμό εν ονόματι της φορολογίας,αν κάποιος έχει δώσει ανδρικά ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΑ σε τράπεζα πρέπει να τα δηλώσει ??μια και μπορούν να του αποφέρουν μελλοντικά έσοδα .

 11. avatar Οτι νάνε

  ό,τι δεν δηλώνεται θα κατάσχεται. Δηλ. αν δεν δηλώσω π.χ 600.000 Ε και τα έχω στο στρώμα ,θα μου τα κατάσχουν. Ρε τι σανό τρώτε όλοι, δεν καταλαβαίνω σε ποιους απευθύνεστε.

 12. avatar Βησσαρίων

  Σωστό το μέτρο αλλά φοβάμαι ότι θα συμβεί και πάλι το συνηθισμένο. Αυτοί, που θα την πληρώσουν θα είναι γενικά οι μικρομεσαίοι. Αν ... ξεχάσουν να δηλώσουν κάτι ψιλά θα πέσει ..."πέλεκυς της δικαιοσύνης" 'Όσο για τους ήδη μεγάλους φοροφυγάδες και τους φορείς του μαύρου χρήματος, αυτοί ξέρουν να συνεχίσουν το βιολί τους. Αυτές οι οφσορ και οι φορολογικοί παράδεισο θα κάνουν θραύση. Να προσθέσω και τούτο. Οι φορολογικοί παράδεισοι είναι μικρά κράτη (Κέιμαν π.χ.) χωρίς καμία στρατιωτική ισχύ. Δεν μπορούν έστω με απειλή βίας να τους βάλουν σε τάξη τα δυνατά κράτη;. Προφανώς μπορούν, αλλά οι κυβερνώντες είναι μέρος του αθέατου βρωμερού κόσμου και εξυπηρετούν εαυτούς και αλλήλους. Δεν έχω δει καμιά διεθνή συνεννόηση εναντίον του διεθνούς μαύρου χρήματος. Όλοι βολεύονται με το να αρμέγουν τις δεμένες αγελάδες. Τους μικρομεσαίους μισθωτούς κλπ. Όλους δηλαδή τους αδύναμους που μπορούν άμεσα να τους ελέγξουν.

 13. avatar PavlosP

  Το θέμα είναι να πιάσετε αυτούς που έχουν "μαύρα". Αλλά στην Ελλάδα, πάλι οι μισθωτοί θα την πληρώσουν τη νύφη. Οι άλλοι, θα συνεχίσουν να κλέβουν.

 14. avatar nikolaos781

  και το αιμα μας θα φορολογισουν σε λιγο και τον αερα που αναπνεουμε

 15. avatar Takis_0731

  Επιτέλους να μπουν και χρήματα στα ταμεία από αυτούς που χρόνια τώρα τα κρύβουν...
  Ελπίζω να εφαρμοστεί το μέτρο στο πλήρες και για όλους!

 16. avatar επαγγελματίας αριστερός

  Εκτός κι αν είσαι αριστερός, οπότε είσαι υπεράνω των νόμων και δεν εφαρμόζεται καμιά δυσμενής διάταξη για σένα.

 17. avatar Κρίκος

  Σωστή κίνηση. Να επωμιστούν όλοι τα βάρη επιτέλους!

  1. avatar Κρίκος

   Βλέπω τρεις αρνητικές (που δεν θέλουν να τα επωμισθούν ολοι τα βάρη) και μία θετική (που θέλουν). Χλιαρή αντίδραση η μία θετική. Άρα πρωθυπουργέ πάρτο πίσω και συνέχιζε να τσακίζεις τα σπίτια. Ο Έλληνας θέλει στο απυρόβλητο τα μαύρα λεφτά κάτω από το στρώμα.

   1. avatar Giorgis

    Μαύρα λεφτά κάτω από στρώματα δεν υπάρχουν. Αν υπάρχουν κάποια λίγα χρήματα σε σπίτια, είναι οικονομίες φτωχών και σίγουρα όχι μαύρα. Πείτε αλλού αυτά τα παραμύθια. Οι πλούσιοι έχουν βγάλει τα λεφτά έξω εδώ και χρόνια. Αν ήθελαν στην κυβέρνηση να επωμιστούν όλοι τα βάρη και μάλιστα δίκαια, θα καταργούσαν τα μετρητά. Οτιδήποτε άλλο είναι στοχοποίηση συγκεκριμένων ομάδων λόγω ιδεοληψίας, επιδιδόμενοι σε κυνήγι φαντασμάτων προς τέρψιν του φιλοθεάμονος κοινού, όταν η πραγματική λύση είναι εκεί, τη φωνάζουν πολλοί και κάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν. Τελεία και παύλα.

    1. avatar EGW111

     30 ΔΙς ευρω αξιας υπολογιζονται τα χρηματα,τιμαλφη,χρυσαφικα κλπ των ελληνων κρυμμενα σε στρωματα,καναπεδες,σοφιτες, κιουπια και δεν ξερω που αλλου συμφωνα με την τραπεζα της ελλαδος, εσυ οχι λες εε???οταν ο γειτονας μου που εχει 70χιλιαδες μαυρα κρυμμενα καπου κατα ομολογια του πηρε μερισμα 600 ευρω φετος ενω οικογενειες που πραγματικα το χρειαζοταν και υποφερουν το χασανε για λιγα ευρω λογο αφορολογητου εσυ και πολλοι αλλοι σκυλιαζετε,ρε βουρδουλα μεχρι τελους,μακαρι να γινει και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η χρηση των pos απο ολες τις επιχειρησεις για να τελειωνουμε στη μπανανια,μεχρι και κροατες τουριστες μας κοροιδευαν το καλοκαιρι που σε μια χωρα που ζει αποκλειστικα σχεδον απτον τουρισμο υπαρχουν ταξι χωρις pos, .. τα βλεπω στη δουλεια μου και θλιβομαι,μειναμε πισω και οι αλλοι προχωρανε..

  2. avatar και

   οι OFFSHORE?

 18. avatar Καλός να γίνει

  Καλός να γίνει

  1. avatar alex

   Ναι ο κακός και ο άσχημος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει