Τα πρώτα προβλήματα ως αποτέλεσμα της δυσχέρειας στις πληρωμές των εισαγωγών με αφορμή την κρίση της οικονομίας, έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, έντονο είναι το πρόβλημα που παρατηρείται στις εισαγωγές πρώτων υλών κυρίως στα τρόφιμα (σιτηρά, γάλα σκόνη κ.ά.), στα ηλεκτρικά είδη όπου πλέον οι παραγγελίες καθυστερούν ακόμα και πάνω από δύο μήνες, στα αυτοκίνητα όπου τα στοκ είναι ιδιαίτερα μικρά και οι πελάτες περιμένουν τα οχήματα τους ακόμα και ως 5 μήνες αλλά και στην ένδυση.

Ειδικότερα ήδη από τις αρχές του έτους, τρεις μεγάλες ελληνικές λιανεμπορικές επιχειρήσεις στο χώρο της ένδυσης έχουν αναγκαστεί να μπλοκάρουν τις εισαγωγές τους και να λειτουργήσουν με ρούχα από τις αποθήκες λόγω της αδυναμίας εισαγωγών.

Χαρακτηριστικότερο πάντως όλων είναι το γεγονός πως πολλές επιχειρήσεις έχουν αναγκαστεί να δίνουν πλέον προκαταβολές για να λάβουν εμπόρευμα, εξασφαλίζοντας όμως και εκπτώσεις μέχρι και 15%. Όπως μας είπε ο πρόεδρος της εταιρείας Bright και μέλος της διοίκησης του ΕΒΕΑ κ. Νίκος Βασιλείου, «η αγορά περνά τις χειρότερες ημέρες της και πλέον οι Έλληνες εισαγωγείς πρέπει καθημερινά να βρίσκουν τρόπους να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους».