«Παγώνει» η χρηματοδότηση του Δημοσίου προς τις Μονές του Αγίου Όρους

Χαμηλότερη φέτος κατά 60% σε σχέση με το 2010


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
9:15
08/05/2012
«Παγώνει» η χρηματοδότηση του Δημοσίου προς τις Μονές του Αγίου Όρους
16
loading

Στα 1,45 εκατ. ευρώ διαμορφώνεται φέτος η χορηγία του Δημοσίου προς τις Μονές του Αγίου Όρους, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως παραδοσιακά είθισται.

Σημειώνεται πως η εισήγηση για τη χρηματοδότηση των Μονών του Αγίου Όρους δεν γίνεται στο Υπουργικό Συμβούλιο από τον υπουργό Οικονομικών, αλλά από τον Υπουργό Εξωτερικών.

Για το 2012, η εγγεγραμμένη πίστωση στον τακτικό προϋπολογισμό για την επιχορήγηση των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους ανέρχεται σε 1,45 εκατομμύρια ευρώ και έχει προβλεφθεί σε κωδικό του προϋπολογισμού του υπουργείου Οικονομικών. Και το 2011 η ετήσια οικονομική χορηγία του Δημοσίου προς τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους ήταν 1,45 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, το 2010 οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους είχαν λάβει επιχορήγηση 2,25 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 60% μεγαλύτερη σε σχέση με εφέτος.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Traianus

  Αμεση δυμευση της εκκλησιαστικής και μοναστικης περιουσίας και επιστροφή του αθους στο ελληνικο δημόσιο . Εδω ο κόσμος δεν έχει να φάει και επιδοτούνται οι άχριστοι τεμπελχαναδες . Σε κανα ερημωνησι και πολυ τους ειναι...

  1. avatar Dimopoulos

   Τραιανε, δεν μπορείς να δημεύσεις το Αγιον Ορος, από το 1914 έχει την εγγύηση Ρωσίας και των ορθόδοξων βαλκανικών χωρών (πρίν το 1914 είχε την εγγύηση των Οθωμανών).

 2. avatar laros

  Δεν φορολογουν την περιουσια τους σε ακινητα οικοπεδα και αξιες και τους επιδοτουν με χρηματα των μαστιζομενων απο πεινα ΕΛΛΗΝΩΝ φορολογουμενων ,

 3. avatar Dimopoulos

  Σωστό το κούρεμα στις ενισχύσεις του Αγιου Ορους....ας δουλέψουν οι μοναχοί στους κήπους και στη συντήρηση κτιρίων γιατί το "το πολύ το κύριε ελέησον το βαριέται και ο Θεός" ...(έχω πάει στο Ορος και τάχω δεί)

 4. avatar Δημήτρης

  Να γίνει 0.

 5. avatar N4ct3r

  Πολλά ακούγονται για τους μισθούς. Εγώ θα έλεγα πριν μιλάτε να ψάξετε λιγάκι. Και αυτό γιατί πριν 50 χρόνια η Εκκλησία θέλοντας και μη, παραχώρησε στο κράτος μια τεράστια περιούσια (ψάξε να δεις για τις περισσότερες πλατείες το πού ανήκαν πριν) και ως αντάλλαγμα αυτού, από τότε οι κληρικοί πληρώνονται από το δημόσιο. Όσον αφορά το Αγ. Όρος, πρέπει μερικοί να καταλάβετε πως αποτελεί ένα τεράστιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει η χώρα μας. Αλλά το μίσος που τρέφετε δεν σας αφήνει να ανοίξετε τα μάτια σας, για να δείτε ότι στο Αγ. Όρος διατίθενται δεκάδες εκατομμύρια € προς αναστήλωση των μονών ή άλλα έργα από κοινοτικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και αυτό γιατί είναι μοναδικό στο είδος του. Επίσης, δεν βλέπω να σας ενοχλεί που το Δημόσιο θα διαθέσει 700.000€ για την ανέγερση τεμένους, προκειμένου να θρησκεύονται οι μουσουλμάνοι στην Αθήνα. Και άλλα δεν σας πειράζουν, παρά μόνο ότι αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία και όλο βγάζετε χολή προς αυτή. Και πραγματικά, αγνοείτε το προγματικό πρόσωπο της Εκκλησίας μας. Θα το δείτε όμως, αν θα πάτε σε ένα συσσίτιο, όπου χωρίς καμία διαλογή όλοι θα πάρουν από ένα πιάτο φάϊ, είτε είναι Χριστιανοί, είτε δεν είναι. Αυτό μόνο του τα λέει ολα.

  1. avatar animal

   αν είναι μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι κάστρο άγριας εκμετάλλευσης γιατί δεν μπορούν να το επισκεφτούν και να το θαυμάσουν οι γυναίκες φορολογούμενες που στο κάτω κάτω πληρώνουν για τη συντήρησή του??

   1. avatar N4ct3r

    Για τον ίδιο λόγο που δεν μπορούν άντρες να επισκεφθούν κάποια γυναικεία μοναστήρια. Και στο κάτω-κάτω το "άβατο" έχει κατοχυρωθεί εδώ και 10 αιώνες και δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Άγιον Όρος παύει να αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Επομένως η γενίκευση που χρησιμοποιείς είναι άκυρη εντελώς. Άλλωστε και για τα F-16 πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά δεν μπορούν να τα παίρνουν να κάνουν βόλτες...

   2. avatar Κιαπλές

    Εἶναι μιὰ ὁμάδα ἀνθρώπων, σχεδὸν συγγενεῖς. Ἀγοράσανε αὐτὸν τὸν τόπο καὶ ἀπὸ γενιὰ σὲ γενιὰ τὸν συντηροῦν μὲ τὸν ἱδρώτα τους. Ὅπως δὲν μπορῶ νὰ μπῶ στὸ χτῆμα σου καὶ στὴν ἔπαυλή σου χωρὶς νὰ τὸ θέλεις, ἔτσι καὶ σὺ δὲν μπορεῖς νὰ μπεῖς στὸ χῶρο αὐτὸ χωρὶς νὰ τὸ θέλουν οἱ νοικοκύρηδές του. Μπορεῖ σὲ μία λιλιπούτεια πόλη (Disneyland) νὰ μὴν ἀφήνουν τοὺς ἐπισκέπτες ἄνω τοῦ ὕψους 1.60 m καὶ βάρους 70 kg. Ἔχουν τοὺς λόγους τους. Δὲν κάνουν ταξικὲς διακρίσεις καὶ δὲν προσβάλλουν κανένα ἀνθρώπινο δικαίωμα. Φτιάξε ἐσὺ ἕνα ἄλλο Ἅγιο Ὄρος καὶ νὰ ἀφήνεις ὁποιονδήποτε νὰ ἁλωνίζει (σὰν τὴν Κόκκινη Ζώνη τοῦ Ἄμστερνταμ.) Ἐπιπλέον, οἱ ἄνθρωποι εἶναι καὶ Οἰκολόγοι, διατηροῦν μία περιοχὴ σὲ παρθένα φύση, καὶ τὸ βασικὸ σπάνιο καὶ προστατευόμενο εἶδος ζώου ποὺ διατηροῦν στὸ δρυμό τους, εἶναι αὐτοὶ οἱ ἴδιοι!.. Ἂν τοὺς διώξει ἡ σημερινὴ «πολιτισμένη» κοινωνία, θὰ βροῦν κάπου ἀλλοῦ νὰ πᾶνε. Σὲ ἐρήμους, σὲ ἀπάτητα βουνά, στὴν Ἀρκτική, ὅπου οἱ «πολιτισμένοι» καὶ οἱ «ἔξυπνοι» δὲν ἐνδιαφέρονται νὰ πᾶνε καὶ δὲ θὰ τοὺς προσβληθεῖ κανένα «δικαίωμα». Νὰ ξέρεις ὅμως, ὅτι ἐκείνην τὴν ὅποια ἐρημιὰ θὰ τὴν ἀναδείξουν σὲ ἰδανικὴ ἀνθρώπινη κοινωνία, σὲ οὐράνια πολιτεία, τὴν ὁποία πάλι θὰ ζηλέψουν οἱ κακόβουλοι, ἀγνοώντας -μὲ ἀπίστευτη ξεροκεφαλιά- τὸ μυστικὸ τῆς εὐτυχίας της. Σὰν τοὺς Σταυροφόρους καὶ τοὺς πειρατὲς τοῦ Μεσαίωνα, ποὺ ἁρπάζανε τὰ χρυσὰ Εὐαγγέλια, χωρὶς νὰ «σκαμπάζουνε γρὺ» ἀπὸ μικροκαλλιτεχνία (δὲ συζητᾶμε γιὰ τὸν οὐράνιο πλοῦτο τους) καὶ στὴ συνέχεια ἁρπάζανε βάναυσα καὶ τὰ Ἱ. Λείψανα, χωρὶς νὰ ξέρουν τὸ γιατί!! (ἁπλῶς βλέπανε ὅτι τὰ ὑπολογίζει πολὺ ὁ κόσμος, ἄρα ...θὰ πωλοῦνται!! Θὰ εἶναι κάτι σὰ χρυσός!!). Τέλος, σημείωσε ὅτι καὶ οἱ Γυμνιστὲς ἔχουν στὴν κατοχή τους περιοχὲς περιφραγμένες, ὅπο

    1. avatar laros

     Εχ ς ξεφυγ ΤΡΑΤΖΙΚ

 6. avatar O.B

  Αγαπητε Φραππες, τα συσσιτια 1. γινονται εθελοντικα απο πολιτες και 2. αν υποθεσουμε οτι τα δινει η εκκλησια, ειναι ψιχουλα μπροστα σε αυτα που παιρνει απο το Κρατος... απο την αφορολογητη περιουσια τους... και απο τις δωρεες παραπλανημενων ανθρωπων...μη εισαι φανατισμενος απο τα παραμύθια που πουλανε...Ο Θεος και διδασκαλια του Χριστου, ΑΠΕΧΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ απο αυτα που κανει η καθιερωμενη εκκλησια....!!!

 7. avatar animal

  να κοπεί τελείως η χρηματοδότηση δημοσίου και να γίνεται αποκλειστικά από τους πιστούς

 8. avatar laros

  ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΑΝΤΡΟΥΑΔΕΣ

 9. avatar Stilitis

  Δεν το κατάλαβα βρε Φραπέ, τι είναι το Άγιο Όρος; Επιδοτούμενο τουριστικό θέρετρο στο οποίο πληρώνει το κράτος τις διακοπές αργόμισθών; Όποιος θέλει να πάει εκεί να ηρεμήσει 1-2 εβδομάδες, να πληρώνει από την τσέπη του. Και φυσικά με χάλασε που πήρα τόσα λεφτά τα κόμματα. Και φυσικά με χαλάει που δεν αρκούν τα λεφτά για συσσίτια. Αλλά έχουν ανάγκη από επιδότηση τα μοναστήρια του Αγίου Όρους που παίζουν στο χρηματιστήριο;

 10. avatar Κιαπλές

  Μία θετική από εμένα frappe. Αν είχα τη δυνατότητα θα σου έβαζα περισσότερες

 11. avatar Frappes

  Η απλα θα μπορουσες να βαλεις το μυαλουδακι σου να δουλεψει....Οποιος παει στον Αγιον Ορος τρωει, πινει και κοιμαται δωρεαν. Οπως και σε καθε μοναστηρι. Εσυ νομιζες οτι ο Θεος τους εχει δωσει δεντρα που αντι για φυλλα βγαζουν κατοσταευρα? Το ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕ που φωναζουν καποιοι δεν ειναι μονο για ανοιξεις τα ματια σου και να καταλαβεις εν ετη 2012 πραγματα που γινονται απο παντα. Ειναι για να βαλεις το μυαλο σου σε λειτουργεια....τα 35 εκατομυρια που πηραν τα κομματα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΟΥΝ δε σε χαλασανε!!! Τα 2 που πηραν οι μονες σε βγαλαν εξω απο τα ρουχα σου!!!
  ps Να ευχεσαι να μη χρειαστεις και εσυ συσσιτιο, οπως χιλιαδες συμπολιτες μας και πεσεις στην αναγκη των παπαδων και των καλογερων γτ μονο αυτοι δινουν προς το παρον...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει