Σημαντική αύξηση κατά 49,4 % σημείωσαν τα κέρδη του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατά το εννεάµηνο του 2017, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Συγκεκριμένα τα καθαρά κέρδη διαµορφώθηκαν σε 49,6 εκατ. ευρώ, έναντι 33,2 εκατ. κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2016, αντανακλώντας όπως επισημαίνεται την αντίστοιχη αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, τις συγκριτικά σταθερές αποσβέσεις, τα χαµηλότερα χρηµατοοικονοµικά έξοδα, καθώς και τον χαµηλότερο φορολογικό συντελεστή.

Τα έσοδα διαµορφώθηκαν στα 194,8 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 2,2% σε σχέση µε τη αντίστοιχη περίοδο του περασµένου έτους, τα συνολικά κόστη εξαιρουµένων των αποσβέσεων υποχώρησαν κατά 11,9% στα 59 εκατ. ευρώ ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 138,1 εκατ. ευρώ, αυξηµένα κατά 9,7% σε ετήσια βάση, σε µια αναστροφή της πρόσφατης πτωτικής τάσης. Το περιθώριο EBITDA διαμορφώθηκε στο 70,9%, µε αύξηση 4,8 ποσοστιαίων µονάδων από την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Ο καθαρός δανεισµός αυξήθηκε στα 242,7 εκατ. ευρώ κατά την εξεταζόµενη περίοδο, κυρίως λόγω της πληρωµής φόρων ύψους 57,1 εκατ. ευρώ και της καταβολής µερίσµατος ύψους 92,9 εκατ. ευρώ εντός του 2017.

Οι επενδύσεις στο εννεάµηνο κατέγραψαν οριακή αύξηση σε σχέση µε το α’ εξάµηνο, στα 48 εκατ. ευρώ συνολικά, παραµένοντας σε χαµηλότερο επίπεδο σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του περασµένου έτους. «Η διοίκηση, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, είναι επικεντρωµένη στην ολοκλήρωση ενός συνολικού σχεδιασµού χρηµατοδότησης των νέων επενδύσεων και παράλληλα στην επιτάχυνση των νέων έργων στο Σύστηµα Μεταφοράς, µε τα πρώτα αποτελέσµατα να αναµένονται σύντοµα στις Κυκλάδες και τη Νότια Ελλάδα».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.