Newsbeast | Ειδήσεις και νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο.

Μετωπική με την Eldorado Gold για τη χρυσή επένδυση και 2.400 εργαζόμενους

Ποια είναι η θέση της εταιρείας και η αντεπίθεση από την κυβέρνηση


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
7:54
12/09/2017
Μετωπική με την Eldorado Gold για τη χρυσή επένδυση και 2.400 εργαζόμενους
17
loading

Στη διαιτησία θα κριθεί τελικά όπως όλα δείχνουν η υπόθεση της Eldorado Gold και των επενδύσεών της στην Ελλάδα. Με την ανακοίνωση και τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε υπήρξε μια βροχή δηλώσεων και αντιδράσεων.

Η διοίκηση της Eldorado Gold έδωσε περιθώριο έως τις 22 Σεπτεμβρίου στην κυβέρνηση για να χορηγήσει τις άδειες που απαιτούνται για τα δύο ορυχεία στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα διαφορετικά διακόπτει τη λειτουργία της.

Στην περίπτωση που δεν εκδοθούν οι άδειες, τότε το 90% των θέσεων εργασίας θα χαθούν, προειδοποίησε ο πρόεδρος της καναδικής εταιρίας Τζ. Μπερνς.

Άφησε ωστόσο ένα παράθυρο διαλόγου στην κυβέρνηση, καλώντας σε διάλογο τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό.

Η Eldorado ζητά ενημέρωση για τους λόγους της καθυστέρησης στη χορήγηση των αδειών, όπως και για την αιτία προσφυγής στη διαιτησία, από την πλευρά της κυβέρνησης.

Αιχμές από την κυβέρνηση

Σαφείς αιχμές αφήνει η κυβέρνηση για την απόφαση της εταιρείας να αναστείλει τις εργασίες της στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής.

«Προσπάθησε η ΝΔ σε συνεργασία ίσως και με την εταιρία να δημιουργήσει πρόβλημα αμέσως μετά τη ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε - όχι επενδύσεις - αλλά πώς οργανώνουμε τις επενδύσεις, σε ποιο πλαίσιο, με ποια στρατηγική. Δεν είναι το σημαντικό να έρχεται απλώς ένας μεγάλος επενδυτής και να λέει “αυτό θέλω να κάνω”, αλλά να έχεις στρατηγική, κανόνες και τι φίλτρα για να βγει η χώρα από κρίση χωρίς να γυρίσει στην περίοδο πριν το 2009» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υιοθετώντας τη γραμμή που είχε χαράξει από το πρωί ο Γιώργος Σταθάκης.

Εξίσου επιθετικός υπήρξε και ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Τζανακόπουλος που υπενθύμισε ότι προηγήθηκε συνάντηση της διοίκησης της εταιρείας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ υπήρξε και δημοσίευμα που σχεδόν προαναγγέλλει την συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Η αξιωματική αντιπολίτευση επιλέγει να ταυτίζεται με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα ταυτίζεται χωρίς να δει την ουσία της υπόθεσης, να δει τα επίδικα ζητήματα και να τα συζητήσουμε» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,.

Άφησε δε αιχμές για την στάση της εταιρείας πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της διαιτησίας, αναφέροντας πως «είναι η 3η φορά που η εταιρεία προαναγγέλλει το τέλος των επενδυτικών της δραστηριοτήτων».

Την πρόθεσή της αναστείλει σε δέκα ημέρες τις εργασίες της στην Ελλάδα ανακοίνωσε η καναδικών συμφερόντων εταιρεία εξόρυξης χρυσού Eldorado Gold, εάν η κυβέρνηση δεν εκδόσει τις απαραίτητες άδειες για τη συνέχιση των εργοστασίων της.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι εάν δεν δοθούν οι άδειες θα προχωρήσει στη διαδικασία απόλυσης των 1.100 εργαζομένων, που απασχολούνται απευθείας σε αυτήν. Συνολικά το σύνολο των απασχολούμενων στην επένδυση και μέσω των εργολάβων είναι 2.400 άτομα.

«Οι εγκρίσεις αδειών δεν πρέπει να τελούν υπό ομηρία πολιτικών θέσεων ή μιας ατζέντας που επιβάλλεται από μια ηχηρή μειονότητα. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις πολιτικές, τις διαδικασίες και τους νόμους που ισχύουν ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση των αδειών που απαιτούνται για τα επενδυτικά σχέδια», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, Τζορτζ Μπερνς.

Στις 21 Σεπτεμβρίου λήγει η προσωρινή άδεια λειτουργίας της Ολυμπιάδας και εκκρεμούν: η άδεια λιθογόμωσης επίσης για την Ολυμπιάδα καθώς η άδεια ηλεκτρομηχανολογικής εγκατάστασης για το εργοστάσιο στις Σκουριές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης έκανε λόγο για πρωτοφανή ενέργεια από την πλευρά της εταιρείας και σχολίασε ότι η πιο βασική εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής.

Υπενθυμίζει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την πρώτη πρόταση για τη χρήση κυανίου στην παραγωγή χρυσού και η δεύτερη πρόταση, που χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, έχει επιστραφεί εδώ κι ένα χρόνο από το υπουργείο με τεχνικές παρατηρήσεις και αναμένεται η επανυποβολή της.

Το υπουργείο έχει προτείνει τη μέθοδο της διαιτησίας και υποστηρίζει πως μέχρι στιγμής έχει αδειοδοτηθεί το 60% των Σκουριών και το σύνολο της Ολυμπιάδας.

Επιστολές για τη διαιτησία από τον Κ. Μίχαλο

Παρέμβαση για την οριστική επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος για την τελεσίδικη αδειοδότηση της εταιρίας Eldorado Gold έκανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μίχαλος απέστειλε επιστολές στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Ενέργειας & Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Σταθάκη και στη διοίκηση της εταιρίας Eldorado Gold, προτείνοντας να αναλάβει το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας Eldorado Gold και του ελληνικού Δημοσίου, με την εξειδικευμένη υπηρεσία που διαθέτει το Επιμελητήριο, και παρέχει το αρμόδιο κέντρο του, Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, μία τέτοια εξέλιξη στην υπόθεση θα έδινε άμεση λύση στο πρόβλημα, καθώς όπως εξήγησε, η απόφαση της διαιτησίας εκ του νόμου καθίσταται σεβαστή και άμεσα εφαρμόσιμη.

Σημειώνεται ότι η Ελληνική Πολιτεία και η Eldorado Gold έχουν αποδεχθεί την προσφυγή σε διαιτησία, αλλά η όλη διαδικασία καθυστερεί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Σιγά μην αποχωρήσουν τα κοράκια! Πού αλλού θα βρουν να πάρουν όλο το χρυσό μιας χώρας χωρις να καταβάλλουν ούτε ένα ευρώ στο Δημόσιο;
  Απλά εκβιάζουν να τους αφήσει η κυβέρνηση να μας δηλητηριάζουν τα νερά για να μην έχουν κανένα κόστος επιπλέον στην εξόρυξη.
  Ήρθαν να μας καταστρέψουν το περιβάλλον, να μας πάρουν το χρυσό, να μας γεμίσουν καρκίνο και να φύγουν. Αυτό ήρθαν να κάνουν!

 2. avatar ΑΝΩΜΑΛΟΣ

  Τελικα στην ελλαδα , ερχοντε συνηθως επενδυτες λαμογια,τυχαρπαστοι, δολιοι, αρπαγες που αφηνουν πισω τους καμμενη γη και αρκετους παρανομως πλουτισαντες ελληνες.Σε καθε αλλη περιπτωση εκτος ελαχιστων -δυστυχως- περιπτωσεων, το ασταθες και πληρως μεταβαλομενο νομικο και φορολογικο αποτελει δαμοκλειον σπαθη,για ελληνες και ξενους σοβαρους επενδυτες,με αποτελεσμα η δολια αυτη ελληνικη γη ,να παραμενη κεκαυμενη.Εαν προσθεσεις σε ολα αυτα,και ενα τσουρμο αιωνιων αεργων και διαρκως αντιφρονουντων ελληνων ¨πολιτων",που ειναι επαρκως καλυμενοι,πισω απο περιεργες ιδεολογιες,[δεν θα ειπεισελθω σε αριστεροδεξιες αναξιες για την ελλαδα πολιτικες]αλλα και δηθεν οικολογικες σκεψεις και ανησηχιες,το επενδυτικο περιβαλλον που δημιουργηται για υμεδαπους τε και αλλοδαπους σοβαρους επενδυτες ειναι απογορευτικο.Ετσι λοιπον κατα την εντελως προσωπικη μου αποψη το επενδυτικο τοπιο στην ελλαδα περιγραφεται πληρως απο μια αρχαια ρηση του Διογενη.ΑΘΛΙΑΣ ΠΑΡ" ΑΘΛΙΟΥ,ΔΙ" ΑΘΛΙΟΥΣ ΠΡΟΣ ΑΘΛΙΟΝ.

  1. avatar XD

   Για να ερθουν σοβαροι επενδυτες στη χωρα,θα πρεπει να υπαρξει μια κυβερνηση που να εμπνεει αυστηροτητα και σοβαροτητα ωστε να μας παρουν στα σοβαρα.Τιποτα δεν ειναι παγιωμενο στη ζωη και ολα αλλαζουν.Αν θελουμε λοιπον να μην εχουμε ξανα επενδυτες λαμογια,τυχαρπαστους, δολιους, αρπαγες που αφηνουν πισω τους καμμενη γη,θα πρεπει πρωτα και πανω απ'ολα να σοβαρευτουμε εμεις οι ιδιοι διοτι η καθε κυβερνηση ειναι αποτελεσμα ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ επιλογης.

 3. avatar περιπτερας

  χαχαχαχαχαχαχα, τι ειπε ρε ο μιχαλος? να αναλαβουν αυτοι τη διαιτησια? μηπως να βαζαμε και τον τομσεν διαιτητη? χαχαχαχα

 4. avatar Pamponhros

  Πείτε οτι παραμύθι θέλετε για τις επενδύσεις αλλά τόσα χρόνια οι επιχειρήσεις κρατούσαν απο τα @@@@ τις κυβερνήσεις με την απειλή οτι θα πτωχεύσουν ή θα πάνε σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να μην πληρώνουν πρόστιμα και να παρανομούν ελεύθερα χτίζωντας υπέρογκα ποσά απο χρέη. Το φοβερό είναι οτι η ΝΔ πάντα υποστήριζε αυτές τις εταιριες με δικαιολογία την επιχειρηματικότητα.

  1. avatar Aimilios

   αν ειχες 2 γρ. μυαλο θα καταλαβαινες οτι κανεις προπαγανδα υπερ της ΝΔ, δημοσιε υπαλληλε.
   Τι αλλο θα περιμενε κανεις απο τα κοπροσκυλα του δημοσιου;;;;;
   Συντομα ομως θα ερθει και η σειρα σας, το δικο μας πορτοφολι απο το οποιο πληρωνεστε αριστερα παρασιτα, στερεψε

 5. avatar Κοίτα τι γράφουν οι Γερμανοί:

  «Στοπ στις επενδύσεις στα ελληνικά ορυχεία χρυσού» αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ενώ το οικονομικό έντυπο Wirtschaftswoche σημειώνει ότι «απειλούνται επενδύσεις δισεκατομμυρίων».

  Ενδεικτικός είναι ο τίτλος της Handelsblatt ότι «ο Τσίπρας διώχνει πρόθυμους επενδυτές».
  Εκτιμά μάλιστα ότι «δεν αποκλείεται σύντομα να ακολουθήσει η επόμενη αποκαρδιωτική είδηση. Αυτή τη φορά για την επένδυση στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, όπου κοινοπραξία υπό την ελληνική Lamda Development προτίθεται να επενδύσει 8 δισ., την μεγαλύτερη επένδυση στην νεότερη ελληνική ιστορία.

 6. avatar ΑΝΩΜΑΛΟΣ

  Διορθωστε με αν κανω λαθος παρακαλω.Η υποθεση ¨σκουριες¨,δεν ηταν μια απο τις πολλες ¨κοκκινες γραμμες" των συριζανελ.Γιατι εαν ορθως ενθυμουμαι,σε καθε διαδηλωση κατα της εξορυξης χρυσου,απο την εν λογω εταιρια ,προεκλογικως,οι του συριζα κρατουσαν τα πανο και λιοδωρουσαν την αυτη επενδυση.Επιτελους τα καταφεραν,πετυχαν και καταφεραν, εστω μια απο τις προεκλογηκες τους δεσμευσεις.Η eldorado φευγει.Παντα τετοια.Και εις αλλα με υγεια.Και του χρονου.Τι αλλα να ευχηθω εγω ενας μικρος πενιχρος χωριατης.ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ.

 7. avatar Rip

  Έχουν "αποχωρήσει" άλλες τέσσερις ή πέντε φορές. Γι'αυτό το αγαπημένο τραγούδι hit της εταιρείας είναι το : Μιά ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις...

 8. avatar Στα τέλη του 2015, η εταιρεία είχε αποδεδειγμένα και πιθανά αποθέματα χρυσού περίπου 25 εκατομμυρίων ουγκιών

  Η εταιρεία Eldorado Gold Corporation είναι μια καναδική εταιρεία εξόρυξης χρυσού μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Διαθέτει περιουσιακά στοιχεία στην Τουρκία , Ελλάδα , Ρουμανία , Βραζιλία και Σερβία . Οι δραστηριότητες του Eldorado περιλαμβάνουν όλες τις πτυχές της εξόρυξης, συμπεριλαμβανομένης της εξερεύνησης, της ανάπτυξης, της παραγωγής και της ανάκτησης.

  Με έδρα το Βανκούβερ, τα 14 γραφεία και οι επιχειρήσεις της Eldorado απασχολούν πάνω από 4.600 άτομα παγκοσμίως. Η εταιρεία λειτουργεί ως αποκεντρωμένη επιχειρηματική μονάδα με την πλειονότητα των εργαζομένων και της διοίκησης να είναι υπήκοοι της χώρας όπου βρίσκονται τα γραφεία.

  Το Eldorado έχει πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στην κατασκευή και λειτουργία ορυχείων παγκοσμίως. Η εταιρεία είναι αφοσιωμένη στις υπεύθυνες επιχειρήσεις, στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και περιβάλλοντος και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους για την ενίσχυση των κοινοτήτων στις οποίες δραστηριοποιείται.

 9. avatar ΛΟΥΛΗΣ Ο ΜΟΥΦΑ

  Εχουμε γίνει ΜΠΑΝΑΝΙΑ απο μόνοι μας, δεν θέλουμε και άλλους στο κεφάλι μας
  Θα συμφωνήσω με την γιαγιά τον Καρανίκα "ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΔΙΑ" μόνο και μόνο όμως για το αίσχος που έχει προκαλέσει η εταιρεία στην περιοχή...
  Τα λοιπά είναι πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια για περισσότερο κέρδος και ψήφους

 10. avatar charlesX

  Τα παράσιτα δεν φευγουν. Ξεριζόνονται. Να πάνε να καταστρέψουν τα δάση του Καναδά αλλα δεν νομίζω να τους το επιτρέπουν.

 11. avatar δεν θέλουμε ανάπτυξη

  τύπου Ελευσίνας
  καλά κάνει η κυβέρνηση και βάζει κάποια όρια

 12. avatar Aimilios

  Ναι, η εταιρεια εχει δωσει μεχρι τωρα 3 δις σε επενδυσεις για χαρη του κουλη....
  Δεν σοβαρευεστε βρε ανδρεικιλα του σταλιν που δεν εχετε δουλεψει ουτε 1 ωρα στην ζωη σας και προσπαθειτε να εξοντωσετε χιλιαδες εργαζομενους του ιδιωτικου τομεα που δεν σας νοιαζουν γιατι δεν ανηκουν στον κομματικο σας στρατο;;;;
  Θα χιλιοπαρακαλανε οι ανθρωποι για τα απολυτως βασικα, για να μπορουν να δουλεψουν στοιχειωδως, θα παρακαλανε την φασιστερα λες και τους κανει χαρη ο τσιπρερ και τα ΣΣ

 13. avatar Αήρ

  Η ανάπτυξη είναι εδώ.

  1. avatar Που είσαι

   προβατακι αυτη την αναπτυξη να την παρεις διπλα στο σπίτι σου.

   1. avatar Αήρ

    Καρανίκα, εσύ;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει