Στις αγορές βγαίνει η Ελλάδα.Το μεσημέρι της Δευτέρας το Ελληνικό Δημόσιο ανακοίνωσε πως προσέλαβε τις τράπεζες BNP, Bank of America Merrill Lynch, Citi, Deutsche Bank, HSBC, ως αναδόχους προκειμένου να προχωρήσουν στην έκδοση νέου ομολόγου 5ετούς διάρκειας.

Οι νέοι τίτλοι θα εκδοθούν αύριο, Τρίτη 25 Ιουλίου.

Κλειδί για την επιτυχία ή μη της έκδοσης αναμένεται να αποτελέσει το επιτόκιο, με στόχο να διαμορφωθεί πολύ χαμηλότερα από το 4,95% που πλήρωσε ήδη η χώρα με το ομόλογο Σαμαρά.

Το βιβλίο προσφορών για 5ετή έκδοση ομολόγου άνοιξε με το ύψος της έκδοσης να εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει ως 4,03 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο απευθύνει πρόσκληση σε επενδυτές για αγορά τίτλων ενώ παράλληλα, απευθύνει πρόσκληση στους κατόχους των ομολόγων που ωριμάζουν το 2019, για «ρολάρισμα» των τίτλων, με νέους λήξης το 2022.

Η αποτίμηση του τίτλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 25 Ιουλίου, ενώ η εκκαθάριση αναμένεται την 1η Αυγούστου.

Η τελευταία απόπειρα εξόδου στις αγορές το 2014 με ένα 5ετές ομόλογο τον Απρίλιο και ένα 3ετές τον Ιούλιο.

Η χώρα είχε βγει τον Απρίλιο δοκιμαστικά στις αγορές. Τότε ξεπέρασε κάθε προσδοκία η υποδοχή που επεφύλαξε η διεθνής επενδυτική κοινότητα στο νέο πενταετές ελληνικό ομόλογο με την έκδοση του οποίου το Δημόσιο δανείστηκε τελικά 3 δισ. ευρώ, αντί των 2,5 δισ. που ήταν ο στόχος. Η ισχυρή ζήτηση κατέστησε δυνατή τη συμπίεση του κόστους με το οποίο δανείστηκε το Δημόσιο σε επίπεδα τελικά κάτω του 5% και η απόδοση της έκδοσης έφτασε στο 4,95%. Οι προσφορές κινήθηκαν στα επίπεδα των 20,8 δισ. ευρώ, από τουλάχιστον 600 επενδυτές.

Λίγους μήνες μετά τον Ιούλιο ανάλογη κίνηση της Αθήνας δεν ήταν πετυχημένη.

Τελικά δεν καλύφθηκε το ποσό των 3 δισ. ευρώ που είχε στόχο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς οι προσφορές περιορίστηκαν στο ποσό των 3 δισ. ευρώ και απορροφήθηκε ποσό της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ και με επιτόκιο 3,5%.