Ξαφνικό λουκέτο αλυσίδας super market στη Βόρεια Ελλάδα

Οι ιδιοκτήτες της εγκατέλειψαν τη χώρα και έφυγαν στο εξωτερικό


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
19:41
07/07/2017
Ξαφνικό λουκέτο αλυσίδας super market στη Βόρεια Ελλάδα
6
loading

Τα προβλήματα αφερεγγυότητας που κατά κοινή ομολογία ήταν λίγο ή περισσότερο γνωστά στην αγορά, οδήγησαν τα στελέχη της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας, Βασίλαγας 3Β Markets, με την επωνυμία ΥΙΟΙ Κ ΒΑΣΙΛΑΓΑ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε., να κατεβάσουν ρολά στην επιχείρηση και να φύγουν αιφνιδίως στο εξωτερικό.

Σημάδια της πτώσης είχαν αρχίσει να εκδηλώνονται δημοσίως από τον περασμένο Μάιο. Σταδιακά ή εκ περιτροπής, καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα παρέμεναν κλειστά χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Μάλιστα, ο Κώστας Βασίλαγας, εκ των ιδιοκτητών και γενικός διευθυντής της εταιρείας διεμήνυε τότε ότι έχει κλείσει συμφωνία με μεγάλη γαλλική εταιρεία στο χώρο του retail, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει ως στρατηγικός επενδυτής στην αλυσίδα. Ωστόσο τα πράγματα και σε αυτή την περίπτωση ήταν εντελώς διαφορετικά. Ο επενδυτής που ο ίδιος ισχυριζόταν ότι προερχόταν από τη Γαλλία, ήταν Έλληνας και το όνομα αυτού, Θανάσης Μεζές. Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας παρουσιάζει δραστηριότητα στο χώρο των οπωροκηπευτικών ως χονδρέμπορος αλλά και στη λιανική τροφίμων μέσω της μικρής αλυσίδας 8 καταστημάτων και διακριτικό τίτλο «Αγορά Ανατολή» με παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα.

Η συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε ποτέ

Εν τέλει τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά από τα συμφωνηθέντα. Οι εκπρόσωποι της Βασίλαγας αποχώρησαν ατάκτως σύμφωνα με τις πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, ενώ τα τηλέφωνα της επιχείρησης είναι εκτός λειτουργίας, ενώ και ο αριθμός τηλεφώνου του κυρίου Κ. Βασίλαγα, ο οποίος είχε αναλάβει να συνομιλεί και με τα μέσα ενημέρωσης - εκτός των λοιπών του καθηκόντων -, δεν ισχύει πλέον.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια Βασίλαγας είχε επί πολλά έτη δραστηριότητα στο χώρο του καφέ, διατηρώντας επιχειρηματικές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, ενώ στη συνέχεια η δραστηριότητα της επεκτάθηκε και στην Ελλάδα.

Η ίδρυση της επιχείρησης και η κατάρρευση 23 χρόνια μετά

Την εταιρεία στη χώρα μας ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Βασίλαγας μαζί με τους τρεις γιους του Παναγιώτη, Βασίλη και Κωνσταντίνο-Ιωάννη το 1994.

Το 2006 ίδρυσε 2 καταστήματα χονδρικής cash & carry ένα στο Κάτω Σχολάρι Χαλκιδικής και ένα στο Καλοχώρι, ενώ ξεκίνησε την εισαγωγή ειδών supermarket. To 2012 η εταιρεία ίδρυσε δύο σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Φοίνικα και του Καλοχωρίου. Έως και την τελευταία στιγμή η Βασίλαγας διατηρούσε 13 καταστήματα λιανικής στη Βόρεια Ελλάδα. Φεύγοντας, οι επιχειρηματίες άφησαν πίσω τους ανεξόφλητες οφειλές τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς προμηθευτές και τράπεζες. Συνολικά οι υποχρεώσεις που εμφάνιζε η εταιρεία στο τέλος του 2015 ανέρχονταν στα 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ η πορεία της στις οικονομικές καταστάσεις χαρακτηριζόταν ως «όχι καλή, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά».

Αυτή τη στιγμή τα 10 από τα 13 καταστήματα της αλυσίδας έχουν βάλει λουκέτο. Τα υπόλοιπα τρία στις οδούς Βούλγαρη, Γραβιάς στην περιοχή Μαρτίου και στην 28ης Οκτωβρίου στο Ιπποκράτειο συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, δεδομένου ότι είναι τα μοναδικά συνεργαζόμενα (τα υπόλοιπα ήταν ιδιόκτητα). Tα τρία αυτά θα κατεβάσουν οριστικά την ταμπέλα Βασίλαγας τις επόμενες ημέρες, και θα συνεχίζουν να λειτουργούν ως αυτόνομες επιχειρήσεις.

Επίσης μετά από δικαστική προσφυγή σε βάρος της Βασίλαγας για οφειλές 38,4 χιλ. ευρώ, στο τέλος του έτους πλειστηριάζονται κινητά της στοιχεία όπως γραφεία και ηλεκτρικές συσκευές αλλά και άλλα στοιχεία του επαγγελματικού εξοπλισμού, με τιμή έναρξης 100.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι το σύνολο της ζημιάς στα καθαρά αποτελέσματα της χρήσης του 2015, ανήλθε στις 805 χιλ. ευρώ.

 • Περισσότερο επιχειρηματικά νέα στο news.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar ΠΗΛΕΑΣ

  Ναι, αλλά το Δημόσιο μας χρεοκόπησε ΟΛΟΥΣ, γιατί είναι και συνολικά και κατά "επιχείρησή" του χρεοκοπημένο, με την οικονομολογική έννοια του όρου. Και μας έστειλε, ΣΕ ΟΛΟΥΣ, τον λογαριασμό των [...] του, να τον πληρώνουμε μέχρι το 2080 (και έχει ο Θεός).

 2. avatar Νίκος1971

  Που είναι τώρα αυτοί που θεοποιούν τον ιδιωτικό τομέα ? Μας φταίει το δημόσιο που βρέθηκε ο κόσμος στο δρόμο ? 20 χρόνια δουλέυω με τέτοιους τύπους ,κάνεις τους δεν είπε να αλλάξουν οι ίδιοι .Πάντα οι άλλοι φταίνε .Πρίν μου επιτεθείτε σας λέω δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ ,και δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα .

  1. avatar Σπάρτακος

   Νίκος [email protected] Έχεις δίκιο απόλυτο!! Επιχειρείν σημαίνει ρίσκο! Στην Ελλάδα η επιχειρηματικότητα στηρίζεται στο κράτος! Στις επιδοτήσεις,στις επιχορηγήσεις,στα δανεικά και πίσω αγύριστα κλπ,κλπ!
   Όταν δεν συμβαίνουν αυτά οι επιχειρήσεις κλείνουν!!!

 3. avatar Ταξις

  Που να γίνουν ΑΥΤΑ σε μια χωρα κατεστραμμένη ; Τελειωμένη χωρις ήθος παιδεία αυτοκριτική και σεβασμό ; Κάτω από το μηδέν υπάρχει το απόλυτο χάος του δήθεν αυτή ΕΙΝΑΙ η ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ εκει ΚΑΤΑΝΤΗΣΕ από τα [...] της .

 4. avatar Πότε θα τηρηθούν οι νόμοι;

  1. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα των εργαζόμενων να γνωρίζουν έγκαιρα, έγκυρα, και με έγγραφα στοιχεία για το μέλλον της επιχείρησης, τις όποιες συμφωνίες δικαιόχρησης, διαδοχής, πώλησης.
  2. Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρηθεί το Π.Δ 178/02 γιατί πρόκειται για ξεκάθαρη διαδοχή.
  3. Την αποπληρωμή των δεδουλευμένων και των οφειλόμενων (επιδόματα και άδειες) στους παραιτηθέντες εργαζόμενους.

  1. avatar Ane79

   Αντε βρες τον τωρα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει