Πώς θα ελέγχει η εφορία καταθέσεις και εισοδήματα

Έτοιμο το αυτοματοποιημένο σύστημα που μπαίνει σε λειτουργία τις επόμενες μέρες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
6:48
22/03/2017
Πώς θα ελέγχει η εφορία καταθέσεις και εισοδήματα
8
loading

Το αυτοματοποιημένο σύστημα διασταυρώσεων μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων στις τράπεζες και των εισοδημάτων που δηλώνονται στην εφορία πρόκειται άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Το συγκεκριμένο  σύστημα έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με επιτυχία και άμεσα αναμένεται να ενισχύσει το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας θα περνά άμεσα και σε λίγες ώρες από κόσκινο τις καταθέσεις σε συνδυασμό με τις φορολογικές δηλώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση των ελέγχων για το έτος 2017 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σημειώνεται ότι φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο. Αυτό φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, «έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται τα δάνεια απ' όλες αυτές τις κινήσεις».

Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ

  Μόνο αν βγούνε από τα γραφεία τους τα ελεγκτικά όργανα και κάνουν συνεχώς ελέγχους σε κάθε ιατρείο, σε κάθε δικηγορικό γραφείο, όπου εργάζεται τεχνίτης, διακινούνται αγαθά... Τότε θα συλληφθεί η φοροδιαφυγή και θα εισρεύσουν έσοδα στα δημόσια ταμεία. Με τεμπέλικους ελέγχους από τα γραφεία, παράγεται μόνο ταλαιπωρία στους πολίτες, χωρίς αποτελέσματα. Πχ [...]

  1. avatar ΤΡΕΛΟΓΙΑΤΡΟΣ

   Αμα η ριμάδα η γλώσσα έχει πάρει φόρα...."σε κάθε Γιατρό & σε κάθε Δικηγόρο"....Δε ξέρω τι κάνουν οι Δικηγόροι, θα μιλήσω για τους Γιατρούς γιατί με αφορά το θέμα....Πλέον, η κάθε επίσκεψη στον Γιατρό, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Ηλεκτρονικό Συνταγολόγιο. Τί πάει να πεί αυτό;....Οτι, απο μιά απλή ακτινογραφία να σου γράψει ο Γιατρός να κάνεις, μέχρι την πιό ακριβή συνταγή να σου δώσει....η όλη διαδικασία γίνεται ΜΟΝΟ Ηλεκτρονικά!!! Όποτε θέλουν σε ελέγχουν για πλάκα....σου λένε, έχεις κάνει 300 χτυπήματα (καταχωρήσεις) στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση....υπάρχουν 300 αποδείξεις; αν ναι,... είσαι ΟΚ, αν εμφανίσεις 299 αποδείξεις απο τα μπλοκάκια, την έκατσες!!!(ακόμα και για ΜΙΑ απόδειξη μείον, τρώς πρόστιμο, σου λένε φοροδιαφεύγεις...). Ακόμα, όσοι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, στο τέλος κάθε Ημέρας, στέλνουν αναλυτική λίστα με όσους ασθενείς "είδαν", αλλιώς δεν πληρώνονται. Τέλος, έχει θεσπιστεί ένα πλαφόν....πχ η συνταγογράφηση κοστίζει 10 ευρώ σε όλους....δεν πληρώνεις για τα μηνιαία φάρμακα της πιέσεως σου, ή του Σακχάρου σου, ή του θυρεοειδούς σου, ή της Οστεοπορώσεως σου, σε ένα γιατρό 10 ευρώ τη συνταγή και σε άλλον την ίδια συνταγή, 20 ευρώ.

  2. avatar χαχα222

   αυτό ειναι μόνο εν μέρη αλήθεια...γιατί η τριβή του ελεγκτή με τον ελεγχόμενο είναι και η βάση για το φακελάκι....και τη διαφθορά..!!!ειναι δίκοπο μαχαίρι!!

 2. avatar yiannis1

  Μου επιτρέπεις να παρατηρήσω ότι θα ξυρίζουν μόνο αυτούς που θέλουν επιλεκτικά!

 3. avatar Η χαρά του κλέφτη

  Ας είναι καλά τα σεντούκια

 4. avatar Είναι βαρεός τύπου το σύστημα

  ή θα φρακάρει αμέσως απο τα ογκώδη κοπρολύμματα?

 5. avatar panino

  Και μ αυτό το λογισμικό θα μας ξυρίσουν ....

  1. avatar ΑσεΜαςΡεΦιλε

   Μόνο αν έχεις "μούσι"....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει