Εικόνα αγοράς σε διάλυση, στην οποία πωλούνται τα πάντα για ένα κομμάτι ψωμί, δίνουν τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ελληνική αγορά ακινήτων. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες η εικόνα που έχει ο μέσος ευρωπαίος για την ελληνική αγορά είναι:

-οι τιμές των εξοχικών έχουν μειωθεί έως και 60% σε σύγκριση με το 2009. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τα «ρεπορτάζ» δεν υπάρχει ενδιαφέρον ακόμα και για ακίνητα που βρίσκονται σε διάσημους τουριστικούς προορισμούς.

-τα ελληνικά νησιά έχουν βγει στο σφυρί και πωλούνται «για μία μπουκιά ψωμί» προκειμένου να ξεπληρωθεί το δημόσιο χρέος.

-η αγορά κύριας κατοικίας σε μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας έχει καταβαραθρωθεί καθώς διατίθενται σωρηδόν ακίνητα προκειμένου να αντιμετωπιστούν από τους ιδιοκτήτες τα προβλήματα που προκάλεσε η ύφεση και η ανεργία.

«Η αλήθεια απέχει πολύ από την εικόνα καταστροφής που εμφανίζουν τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης για την ελληνική αγορά κατοικίας. Η εικόνα της συνολικής απαξίωσης και κατάρρευσης που εμφανίζουν είναι πέρα για πέρα ψεύτικη καθώς η ελληνική αγορά δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα με την πτώση των τιμών αλλά με τη καθίζηση στις συναλλαγές. Η εικόνα του μαζικού ξεπουλήματος που εμφανίζεται είναι εντελώς στρεβλή αφού οι τιμές κινούνται σε επίπεδα έως και 25% χαμηλότερα σε σύγκριση με το 2009, τουλάχιστον στις αγορές των μεγάλων και πολυτελών εξοχικών που γνωρίζω. Φυσικά υπάρχουν κάποιοι ιδιοκτήτες που καίγονται για ρευστό και κατεβάζουν πολύ την τιμή αλλά τις περιπτώσεις αυτές ελάχιστοι τις γνωρίζουν, αφού οι συμφωνίες κλείνονται σε μία νύχτα και οι μόνοι που γνωρίζουν την αλήθεια είναι οι συναλλασσόμενοι και οι εκπρόσωποι τους. Προφανώς, θεωρούν ότι η εικόνα της εξαθλίωσης πουλά καλύτερα…», έλεγε χαρακτηριστικά μεσίτης που δραστηριοποιείται στην αγορά πολυτελών κατοικιών στις Κυκλάδες και συμπλήρωνε «η κρίση έχει χτυπήσει περισσότερο τις μεγάλες και πολυτελείς κατοικίες στις οποίες η πτώση των τιμών είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με τα μικρά εξοχικά για τα οποία οι απώλειες με βάση τις ζητούμενες τιμές δεν υπερβαίνει το 15%».

Όσο αφορά στα νησιά, πρόσφατο ρεπορτάζ του realestatenews.gr αποκάλυψε ότι οι ιδιώτες –ιδιοκτήτες τους περιμένουν τον αγοραστή εκείνο που θα τους δώσει το κατάλληλο τίμημα και σε καμία περίπτωση δεν τα έχουν βγάλει στο σφυρί. «Η συγκεκριμένη αγορά είναι υπόθεση λίγων. Υπάρχουν ελάχιστοι ιδιοκτήτες νησιών και λιγοστοί αγοραστές. Οι πρώτοι, έχουν οικονομική άνεση και επομένως κανένα λόγο για να ξεπουλήσουν και οι δεύτεροι πολλές εναλλακτικές δυνατότητες σε ολόκληρο τον κόσμο. Άλλωστε και στο παρελθόν οι συμφωνίες πώλησης που γίνονταν ήταν στην διάρκεια της δεκαετίας μετρημένες στα δάκτυλα των δύο χεριών. Από την άλλη πλευρά, η πώληση ενός σεναρίου εξαθλίωσης είναι ένα ελκυστικό ανάγνωσμα. Διευκολύνει κι εκείνους που θέλουν να αγοράσουν… τσάμπα. Και σίγουρα σε αυτούς δεν περιλαμβανεται ο μέσος ευρωπαίος αγοραστής αλλά μεγάλοι επενδυτές με πολιτικές και οικονομικές διασυνδέσεις και πρόσβαση στο τύπο», έλεγε Βρετανός ιδιοκτήτης μεσιτικής αλυσίδας που ειδικεύεται στις συμφωνίες ακινήτων πολυτελείας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναφορικά με τα νησιά που ανήκουν στο δημόσιο, την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε κυβερνητική ανακοίνωση στην οποία γίνονταν σαφές ότι δεν έχει γίνει καμία πώληση ελληνικού νησιού που να έχει ιδιοκτήτη το ελληνικό δημόσιο.

Η αλήθεια είναι ότι η αγορά ακινήτων είναι πλέον στην δίνη της διεθνούς υποτιμητικής κερδοσκοπίας και οι πρακτικές που ακολουθούνται είναι αντίστοιχες με εκείνες των «τριών αδελφών» του χρέους δηλαδή των τριών εταιριών αξιολόγησης του χρέους. Η δημόσια υποβάθμιση μίας αγοράς ουσιαστικά παρέχει την δυνατότητα για αγορές σε εξευτελιστικές τιμές και εξίσου εξευτελιστικούς όρους.

Πηγή: realestatenews.gr