Δύσκολη θα είναι η φετινή χρονιά για την αγορά εξοχικής κατοικίας καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης σε συνδυασμό με την απομάκρυνση των ξένων από την ελληνική αγορά αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο πολύ δύσκολα θα ανατραπεί.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κατασκευαστών, η ζήτηση που προέρχεται από Έλληνες υποψήφιους αγοραστές έχει μειωθεί τουλάχιστον 70% σε σύγκριση με το 2008. Παράλληλα το υποτονικό αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ακίνητα που η αξία τους δεν υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ. Δηλαδή αφορά κυρίως κατοικίες που το εμβαδόν τους είναι από 50 έως 70 τετραγωνικά μέτρα. Όμως, το προϊόν που υπάρχει αδιάθετο είναι στην συντριπτική πλειοψηφία κατοικίες με εμβαδόν άνω των 100 τετραγωνικών μέτρων με μέση αξία τις 180.000 ευρώ. Αυτό προκαλεί ένα ακόμα «αγκάθι» στην αγορά καθώς υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» όμως, εστιάζεται στις πρόσφατες ρυθμίσεις για τη ρύθμιση των ημιυπαίθριων σύμφωνα με τις οποίες η αλλαγή της χρήσης από βοηθητικούς σε κύριους χώρους θα υπολογίζεται σε ΦΑΠ και τεκμήρια. Συγκεκριμένα, αρκετοί κατασκευαστές που έσπευσαν να υπαχθούν στη ρύθμιση στην πραγματικότητα βρέθηκαν με μεγαλύτερα σπίτια για τα οποία δεν υπάρχει αγοραστής.

Το πρόβλημα επιτείνεται και από το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των τραπεζών αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την αγορά εξοχικής κατοικίας θεωρώντας ότι η χρηματοδότηση της κρύβει μεγαλύτερο κίνδυνο σε σύγκριση με την παροχή δανείου για αγορά κύριας κατοικίας. «Ακόμα και αν ο δανειολήπτης δεν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, το γενικότερο περιβάλλον είναι τόσο ευμετάβλητο ώστε κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το αύριο. Σε μία τέτοια περίπτωση το δάνειο για την αγορά εξοχικής κατοικίας θα είναι το πρώτο το οποίο θα εμφανίσει καθυστέρηση. Για το λόγο αυτό προτιμούμε την χρηματοδότηση της κύριας κατοικίας», επισήμανε χαρακτηριστικά τραπεζικό στέλεχος που ασχολείται με θέματα στεγαστικής πίστης.

Αλλά και η ζήτηση από το εξωτερικό ουσιαστικά είναι –μέχρι στιγμής- υποτονική. Ο ρόλος των ξένων αγοραστών εξοχικής κατοικίας έχει περιοριστεί για τρείς λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι ότι αγοραστές από ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως από Γαλλία και Ιταλία αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης της αγοράς από τις τοπικές τράπεζες. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό δυνητικών αγοραστών έχει στραφεί σε ανταγωνιστικές αγορές και κυρίως στην Τουρκία. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η παρατεταμένη ύφεση καθιστά κάποιους από αυτούς επιφυλακτικούς αφού άλλοι φοβούνται το εσωτερικό περιβάλλον και άλλοι προσδοκούν να αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Μυκόνου, όπου πολυτελείς κατοικίες προσφέρονται προς πώληση σε τιμές χαμηλότερες έως και 40% σε σύγκριση με το 2008 αλλά εξακολουθούν να παραμένουν στα αζήτητα περισσότερο από ένα χρόνο.

Πηγή: Realestatenews.gr