Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι μεγαλύτεροι «χαμένοι» από την ύφεση της ελληνικής οικονομίας είναι όσοι έχουν επενδύσει τις αποταμιεύσεις τους σε ακίνητα. Το σίγουρο είναι ότι η διαπίστωση αυτή απεικονίζει μόνο ένα ποσοστό της πραγματικότητας αφού παρά την πτώση των τιμών και την φορολογική λαίλαπα που υφίσταται η ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα το ακίνητο εξακολουθεί να είναι μία επένδυση πολύ πιο ανθεκτική στην κρίση.

Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας, η ελληνική αγορά κατοικίας εμφανίζεται πιο ανθεκτική στην κρίση σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες που βρίσκονται στην δίνη της κρίσης. Στο Δουβλίνο για παράδειγμα οι σωρευτικές απώλειες από τότε που ξεκίνησε η κρίση μέχρι σήμερα- η πτώση των τιμών κατοικιών- κινούνται στα επίπεδα του 52% ενώ σημαντικές απώλειες έχουν και οι αγορές σε Ισπανία και Πορτογαλία όπου έχουν να αντιμετωπίσουν και το τεράστιο πρόβλημα των πλειστηριασμών.

Στην ελληνική αγορά οι τιμές κατοικιών, σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφουν τις μεταβολές τους, βρίσκονται στα επίπεδα του 2007. Αυτό σημαίνει, ότι όσοι αγόρασαν πριν την χρονιά αυτή , έχουν ακόμα υπεραξίες από την επένδυση τους.

Ένα άλλο στοιχείο που καθιστά την κατοικία ανθεκτική στην κρίση είναι και το γεγονός ότι οι τιμές των ενοικίων εξακολουθούν να αυξάνονται και αυτό σημαίνει ότι η ακαθάριστη απόδοση μίας επένδυσης σε ακίνητο εξακολουθεί να είναι θετική. Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις που πραγματοποίησε μεγάλη τράπεζα, η αύξηση της ακαθάριστης απόδοσης σε κατοικία αυξάνεται γιατί ενώ ο ρυθμός μεταβολής των ενοικίων είναι θετικός (μικρότερος σε σύγκριση με τρία χρόνια πριν), η πτώση των τιμών πώλησης επηρεάζει αυξητικά τις αποδόσεις. Φυσικά, αν συνυπολογιστεί η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης η εικόνα αυτή διαφοροποιείται αισθητά αλλά αυτός θεωρείται εξωγενής παράγων.

Σημαντικό επίσης είναι το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ιρλανδία, στην Ελλάδα δεν έχει κυριαρχήσει το φαινόμενο των κατοικιών «υποβρύχιο». Ποιες κατοικίες χαρακτηρίζονται με αυτό τον τρόπο; Πρόκειται για κατοικίες κυρίως στις ΗΠΑ που έχουν αγοραστεί με δάνειο το ύψος του οποίου υπερβαίνει την τρέχουσα εμπορική αξία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν συνειδητά το σπίτι στην τράπεζα καθώς εκτιμούν ότι δεν υπάρχει λόγος να διατηρούν ένα ζημιογόνο περιουσιακό στοιχείο. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να δημιουργούνται γειτονιές «φαντάσματα», που δεν πρόκειται ποτέ να δουν «άσπρη μέρα»

Πηγή: Realestatenews.gr