Αναχρηματοδότηση: Συμφέρει;

Οφέλη και παγίδες


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:57
27/04/2011
Αναχρηματοδότηση: Συμφέρει;
loading

Η αναχρηματοδότηση δεν είναι τίποτε άλλο παρά την αντικατάσταση ενός υπάρχοντος δανείου με ένα καινούργιο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι ιδιοκτήτες ακινήτων κάνουν αναχρηματοδότηση: Η ευκαιρία να αποκτήσουν ένα χαμηλότερο επιτόκιο, η ευκαιρία να μειώσουν τη διάρκεια των δανείων τους, η επιθυμία να φύγουν από ένα κυμαινόμενου επιτοκίου δάνειο και να πάνε σε ένα σταθερού επιτοκίου ή το αντίστροφο ή και ακόμα να αποκτήσουν ρευστότητα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν μια αγορά.

Όμως κάθε επιλογή έχει οφέλη και παγίδες. Ένας από τους καλύτερους λόγους για να αναχρηματοδοτήσει κάποιος το δάνειο του είναι για να μειώσει το επιτόκιο του υφιστάμενου.

Ο εμπειρικός κανόνας λέει ότι αξίζει η κίνηση μόνο αν σηματοδοτούσε μείωση κατά τουλάχιστον 2%. Σήμερα, πολλοί δηλώνουν ότι το 1% εξοικονόμηση είναι αρκετό κίνητρο για την αναχρηματοδότηση.

Επίσης, οι ιδιοκτήτες σπιτιού έχουν συχνά τη δυνατότητα να αναχρηματοδοτήσουν ένα υφιστάμενο δάνειο με στόχο να περιορίσουν τη διάρκεια. Όμως αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς η επιμήκυνση σημαίνει μεγαλύτερη δαπάνη για τόκους και μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου που το σπίτι θα έχει προσημείωση.

Παράλληλα κάποιοι προχωρούν στην υλοποίηση της απόφασης προκειμένου να μετατρέψουν το επιτόκιο του δανείου τους από κυμαινόμενο σε σταθερό. Αυτό γίνεται σε περιόδους που υπάρχει ανασφάλεια σχετικά με την πορεία των επιτοκίων και ειδικότερα αν η αγορά θεωρεί ότι βρίσκεται το κατώφλι ενός αυξητικού κύκλου επιτοκίων. Η αναχρηματοδότηση μπορεί να είναι μια μεγάλη οικονομική κίνηση αν μειώνει τις δόσεις και συντομεύει τη διάρκεια του δανείου. Όταν χρησιμοποιείται με προσοχή, μπορεί επίσης να αποτελέσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον έλεγχο του χρέους.

Πριν όμως την απόφαση ρίξτε μια προσεκτική ματιά στην οικονομική κατάστασή σας, και ρωτήστε τον εαυτό σας: Πόσο καιρό προτίθεμαι να συνεχίσω να κατοικώ σε αυτό το σπίτι; Και πόσα χρήματα θα εξοικονομήσω από την αναχρηματοδότηση; Και πάλι, πρέπει να έχετε κατά νου ότι το κόστος αναχρηματοδότησης είναι μεταξύ 1 και 6% του κεφαλαίου του δανείου. Χρειάζονται χρόνια για να ανακτήσετε το κόστος με την εξοικονόμηση των πόρων από ένα χαμηλότερο επιτόκιο και μια μικρότερη διάρκεια. Έτσι, αν δεν σκοπεύετε να παραμείνετε στο σπίτι για περισσότερα χρόνια, το κόστος της αναχρηματοδότησης μπορεί να είναι μεγαλύτερο από την εξοικονόμηση.

Πηγή: realestatenews.gr

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει