Συμφέρει ως επένδυση η αγορά ακινήτου; Πριν πέντε χρόνια η απάντηση θα ήταν χωρίς δεύτερη σκέψη καταφατική. Σήμερα όμως τα ερωτήματα έχουν πληθύνει. Από τη μία η πτώση των τιμών και από την άλλη η αύξηση της φορολογίας κάνουν την απάντηση δύσκολη.

Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσετε αν συμφέρει συνυπολογίστε τα εξής:

-Ροή Εισοδήματος: Πρόκειται για τα χρήματα του μισθώματος. Το καθαρό ποσό εισροών υπολογίζεται μετά την αφαίρεση των εξόδων (στεγαστικό δάνειο, συντήρηση, φόροι κ.α). Ειδικά στη σημερινή δυσμενή κατάσταση και με την αλλαγή της νομοθεσίας για τις μισθώσεις επαγγελματικών ακινήτων υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το εάν θα εξασφαλίζεται η συνεχής και απρόσκοπτη ροή.

-Υπεραξία ακινήτου: Ούτε αυτή είναι εγγυημένη. Ωστόσο, αν έχετε ένα ακίνητο σε μια καλή περιοχή, η αξία μεταπώλησης του είναι πιθανό να αυξηθεί με τα χρόνια περισσότερο απο τον πληθωρισμό.

-Αγορά με δανειακά κεφάλαια: Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να αγοράσετε μια ιδιοκτησία εισοδήματος, δίνοντας ως ίδια συμμετοχή μόνο ένα ποσοστό της συνολικής αξίας. Η ιδιοκτησία που αγοράζετε θα χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο άλλα περιουσιακά στοιχεία σας.

Η ιδιοκτησία όμως σημαίνει και κινδύνους. Για σκεφτείτε: Τι συμβαίνει σε περίπτωση που διαλυθεί ένα σκαλί κάτω από τα πόδια ενοικιαστή σας και αυτός βρεθεί στο νοσοκομείο; Η ευθύνη μπορεί να είναι ένα τρομακτικό πράγμα και να σας βάλει σε ταλαιπωρία. Μπορεί επίσης να έχετε απροβλεπτα έξοδα. Είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κάποιες απροσδόκητες δαπάνες συντήρησης που επιβαρύβουν τον ιδιοκτήτη. Λέβητες, σωληνώσεις και εξαρτήματα συχνά πρέπει να αντικαταθίστανται το ίδιο ισχύει για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή και υγρασίες. Αν μάλιστα οι δαπάνες προκύψουν ενώ το σπίτι είναι κενό τότε χρήζουν άμεσης επέμβασης αν θέλετε να βρείτε ενοικιαστή. Και το χειρότερο; Κανείς δεν θέλει να έχει καθυστερημένα ενοίκια ή να παραλαμβάνει ένα σπίτι ερείπιο.

Πηγή: realestatenews.gr