Η κρίση έχει στρέψει τους υποψήφιους αγοραστές, σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, στην αγορά σπιτιών ηλικίας άνω των 10 ετών. Είναι όμως αυτή η πιο σωστή επιλογή; Εξαρτάται, είναι η απάντηση των ειδικών αφού αυτό συναρτάται απο το στόχο του αγοραστή.

Εάν ο στόχος σας είναι να αγοράσετε ένα σπίτι προκειμένου μετά απο μερικά χρόνια να έχετε κέρδη απο την αξία μεταπώλησης του τότε το να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο σπίτι σε μία παραδοσιακή γειτονιά και σε πολύ υψηλή τιμή -με τα δεδομένα της γειτονιάς- μπορεί να μην είναι η σοφότερη επιλογή. Αν όμως η τιμή αγοράς στην ίδια γειτονιά είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτά που προσφέρονται προς πώληση τότε δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα.

Επομένως η πρώτη κίνηση είναι να συγκρίνετε τις τιμές σε σχέση με την γειτονιά και όχι να κάνετε συγκρίσεις με τα σπίτια που βρίσκονται σε άλλες γειτονιές. Αγοράζοντας ένα σπίτι σε μια υποβαθμισμένη συνοικία αλλά στο καλύτερο σημείο της μπορεί να χρακτηριστεί ως επιλογή υψηλού ρίσκου. Και αυτό το ρίσκο θα πρέπει να αντανακλάται στην τιμή.

Το σίγουρο είναι ότι οι πιθανότητες μελλοντικού κέρδους συναρτώνται με τους σχεδιασμούς είτε της κεντρικής κυβέρνησης είτε του δήμου για την περιοχή. Στην περίπτωση που σχεδιάζονται παρεμβάσεις τότε τα κέρδη σας θα είναι εξαιρετικά μεγάλα. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Κεραμεικός, Ψυρή, Θησείο, Πετράλωνα. Επομένως πριν πάρετε την απόφαση ψάξτε και ανακαλύψτε τα σχέδια που υπάρχουν για την περιοχή. Αν δεν υπάρχουν σχέδια θα πρέπει να το σκεφτείτε δύο φορές.

Ο γενικός κανόνας είναι ότι σε μία αγορά θα πρέπει πάντα να αξιολογείται:

1) η αξία ακινήτου σε σχέση με άλλες πρόσφατες πωλήσεις στη γειτονιά

2) η πιθανή αξία μεταπώλησης

3) το σπίτι και κυρίως αν το συγκεκριμένο ικανοποιεί τους στόχους που έχετε για αυτό. Δηλαδή αν και πόσο χρόνο θα κατοικήσετε ή αν θέλετε να έχετε απλώς ένα εισόδημα απο νοίκι.

Όταν αγοράζετε ένα νέο σπίτι, η αξία μεταπώλησης θα εξαρτηθεί κυρίως από τη θέση του και τα χαρακτηριστικά που προσφέρει. Στην περίπτωση αυτή, αν ψάχνετε απώς για μια καλή επένδυση, πρέπει να συγκρίνετε διάφορες γειτονιές. Το περιβάλλον, η τιμή, το κόστος απόκτησης θα επηρεάσουν όχι μόνο την γειτονιά αλλά και το σπίτι που τελικά θα επιλέξετε. Το σίγουρο είναι ότι απο την έρευνα αυτή μπορεί να κερδίσετε πολλά…

Πηγή: realestatenews.gr