Η απόφασή να αγοράσετε ένα σπίτι θα είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συναλλαγές της ζωής σας. Επομένως οι αποφάσεις σας δεν θα πρέπει να βασίζονται στο συναίσθημα αλλά στους ψυχρούς αριθμούς . Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τις διεθνείς πρακτικές και σας τις παρουσιάζουμε.

Οι στεγαστικοί κολοσσοί Fannie Mae και Freddie Mac καθιέρωσαν ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο αξιολογεί όχι μόνο τη δυνατότητα των ανθρώπων να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους αλλά και τις περιοχές. Η βάση του μοντέλου είναι τα εισοδήματα, τα έξοδα και το επίπεδο της αξίας της κατοικίας. Πώς μπορείτε λοιπόν να «αξιολογήσετε» την περιοχή; Ως υποψήφιος αγοραστής, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στοιχεία που αφορούν το επιτόκιο ενός σταθερού δανείου διάρκειας 30 χρόνων, το μέσο εισόδημα των κατοίκων της περιοχής και τη μέση τιμή καινούργιας κατοικίας.

Για παράδειγμα, εάν το τρέχον επιτόκιο για ένα 30ετές δάνειο σταθερού επιτοκίου είναι 5,25%, τότε το κόστος αγοράς στην περιοχή σας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών που κατοικούν σε αυτή επί 4,2255. Για παράδειγμα αν η μέση αξία των πωλούμενων σπιτιών είναι 200.000 ευρώ τότε το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 47.332 ευρώ ( 200.000 / 4,2255). Αντιθέτως, εάν διαπιστώσετε ότι το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών στην περιοχή σας είναι 50.000 ευρώ τότε η μέση τιμή σπίτι δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 211.275 ευρώ ( 50.000 * 4,2255).

Για να συγκεντρωθούν οι πληροφορίες που θα χρειαστείτε για να εφαρμόσετε τη μεθοδολογία αυτή, πρέπει να αρχίσετε με την εύρεση του μέσου επιτοκίου σε ένα 30ετες δάνειο σταθερού επιτοκίου. Όσο αφορά στις τιμές μπορείτε να χρησιμοποιήστε στοιχεία από ιστοσελίδες ή μεσίτες ενώ το εισόδημα μπορείτε να το ανακαλύψετε από τις στατιστικές σειρές του υπουργείου Οικονομικών (για να είστε σίγουροι προσαυξήστε το 20%). Μόλις συλλέξετε τις πληροφορίες, θα πρέπει να αρχίσετε τους υπολογισμούς ώστε να διαμορφώσετε μία ασφαλή εκτίμηση για το αν η περιοχή είναι υπερτιμημένη ή όχι. Στην περίπτωση που από την ανάλυση σας προκύψει ότι η περιοχή είναι υπερτιμημένη τότε καλό είναι να την αποφύγετε.

Αν αντίθετα προκύπτει ότι είναι υποτιμημένη τότε –και αφού ελέγξετε τυχόν αλλαγές στην χωροταξία, έργα υποδομής κ.α. που προγραμματίζονται- τότε μία επένδυση έχει μικρό κίνδυνο. Στην περίπτωση που τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές κινούνται σε κανονικά επίπεδα τότε θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί.

Πηγή: realestatenews.gr