Δυνατότητα για την έξοδο 75.000 δημοσίων υπαλλήλων στη σύνταξη μέσα σε μια διετία δίνει η κυβέρνηση, που θέτει σε ισχύ μια σειρά θετικών διατάξεων για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Από τη μαζική αυτή αποχώρηση κερδισμένο βγαίνει το Δημόσιο, που όχι μόνο θα κερδίσει σχεδόν 900 εκατομμύρια ευρώ (καθώς οι συντάξεις που θα καταβάλλει είναι χαμηλότερες από τους μισθούς), αλλά παράλληλα θα πετύχει τον στόχο για μείωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ουσιαστικά μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που πέρασαν με τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο δίνει τη δυνατότητα σε μεγάλες ομάδες δημοσίων υπαλλήλων (κυρίως ανδρών) να επισπεύσουν τη συνταξιοδότηση, εφόσον θεμελιώσουν δικαίωμα φέτος ή την επόμενη χρονιά.

Την ίδια στιγμή, η εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης για τα παιδιά φέρνει ακόμη πιο κοντά στη σύνταξη, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας Έθνος, τις μητέρες και λειτουργεί αντισταθμιστικά ως προς την αύξηση των ετών ασφάλισης στο 65ο έτος το 2013.

Εκτιμάται πως κερδισμένοι θα βγουν 35.000 άνδρες δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι φέτος ή την επόμενη χρονιά θα προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοτικό δικαίωμα και θα δουν τα όρια ηλικίας να μειώνονται. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή καθώς:

– Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους άνδρες με ανήλικα παιδιά αλλά και οι γενικές διατάξεις (για άνδρες χωρίς παιδιά ή με ενήλικα παιδιά) δεν ισχύον για όσους συμπλήρωσαν 25ετία μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2010.

– Αντιθέτως, οι θετικές διατάξεις για τους τρίτεκνους ισχύον ακόμα και για όσους θεμελίωσαν δικαίωμα τα προηγούμενα χρόνια.

Γυναίκες ασφαλισμένες
Τη διετία 2011-2012 ωφελημένες θα βγουν και 40.000 γυναίκες που θα σπεύσουν να αναγνωρίσουν πλασματικά έτη (π.χ. για τα παιδιά), ώστε να αποφύγουν τη συνταξιοδότηση στο 65 έτος.

Οι συγκεκριμένες ασφαλισμένες έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώσουν 25ετία και να κλειδώσουν το όριο ηλικίας. Τα περισσότερα πάντως οφέλη θα έχει το Δημόσιο, όπως αναφέρει η εφημερίδα, καθώς κατά μέσο όρο γλιτώνει 700 ευρώ τον μήνα για κάθε δημόσιο υπάλληλο που ανοίγει πρόωρα την πόρτα εξόδου.

Συγκεκριμένα εκτιμάται πως ο μέσος μισθός είναι 1.500 ευρώ, ενώ η μέ3ση σύνταξη σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης είναι 800.000 ευρώ. Έτσι, από την «αποχώρηση» 35.000 ανδρών το Δημόσιο αναμένεται να κερδίσει 180 εκατομμύρια φέτος και 320 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη χρονιά.

Από την «έξοδο» των γυναικών το όφελος υπολογίζεται σε 130 εκατομμύρια φέτος και 240 εκατομμύρια το 2012.