Η πόρτα συγχώνευσης μπορεί να έκλεισε προσωρινά, ωστόσο τραπεζικά στελέχη αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο αν οι όροι της πρότασης αλλάξουν. Σε ένα σκληρό μπρα ντε φερ εξελίσσεται η πρόταση φιλικής συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας προς την Alpha Bank.

Και προς το παρόν απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλισης απόψεων και συμφωνίας. Αυτό, εξάλλου, δείχνει η επιστολή του προέδρου της Alpha Bank προς τους εργαζομένους της τράπεζας, που φέρει την υπογραφρή του και στην οποία εξηγεί τους λόγους για τους οποίους απορρίφθηκε η πρόταση της ΕΤΕ και τους καλεί να συνεχίσουν μαζί, αγνοώντας «διαδόσεις και φήμες οι περισσότερες των οποίων δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Και ενώ η πόρτα φαίνεται να έχει κλείσει, όπως αναφέρει σήμερα η εφημερίδα Έθνος, τουλάχιστον με «τους παρόντες όρους» σε ό,τι αφορά αποτίμηση και σχέση ανταλλαγής (8 μετοχές της ΕΤΕ προς 11 μετοχές της Alpha Bank), υπάρχει κάποιο παράθυρο μισάνοιχτο.

Στελέχη της Alpha Bank αναφέρουν πως «η ΕΤΕ μας έκανε πρόταση για γάμο, δεν τη δεχτήκαμε με τους συγκεκριμένους όρους, αν θέλει θα επανέλθει». Επαναφορά όμως -με βελτιωμένο τίμημα- περιμένουν και ξένοι οίκοι. Εξάλλου, το μήνυμα έχει σταλεί από την τρόικα προς όλες τις κατευθύνσεις και έχει φτάσει και στην Alpha Bank.

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί ότι μετά την απόρριψη της περασμένης Παρασκευής οι δύο πλευρές εμφανίζονται να έχουν διάσταση απόψεων. Η πλευρά της Εθνικής επιμένει πως η διοίκηση της Alpha Bank είχε ενημερωθεί και είχε συμφωνήσει για το οικονομικό σκέλος της προσφοράς και ότι είχε όλο το εύλογο διάστημα να διατυπώσει τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις της.

Όμως, σύμφωνα με κύκλους της ΕΤΕ κάτι τέτοιο δεν έγινε, αντίθετα οι συνομιλίες προχωρούσαν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα…