Το ευρώ υποχώρησε σήμερα το πρωί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν το αποτέλεσμα της μεθαυριανής κρίσιμης δημοπρασίας ομολόγων της Πορτογαλίας.

Η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε σημαντικά κάτω από το επίπεδο των 1,29 δολαρίων, ενώ υποχώρησε και σε σχέση με το ελβετικό φράγκο στο επίπεδο των 1,247 φράγκων.

«Η Πορτογαλία δεν χρειάζεται να ζητήσει οποιασδήποτε μορφής διάσωση, επειδή εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Έλενα Σαλγάδο, δύο ημέρες μετά τη διάψευση της πορτογαλικής Κυβέρνησης ότι η χώρα πιέζεται από άλλες χώρες της Ευρωζώνης να προσφύγει στο ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οι αγορές, ωστόσο, δεν πείθονται από τις δηλώσεις αυτές και ασκούν πιέσεις στα ομόλογα της Πορτογαλίας και των άλλων χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να διατηρούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα οι αποδόσεις τους.

Το spread του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Πορτογαλίας σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 442 μονάδες βάσης (4,42%) και η απόδοσή του σημαντικά πάνω από το 7%. Το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς κυμαινόταν σήμερα το πρωί πάνω από τις 990 μονάδες βάσης.

Το spread των ισπανικών ομολόγων έφθασε τις 273 μονάδες βάσης, ενώ και το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου πλησίασε τις 200 μονάδες βάσης, με την απόδοσή του να φθάνει το 4,8%.

Η δημοπρασία των πορτογαλικών ομολόγων πραγματοποιείται μία εβδομάδα μετά την έκδοση από τον Οργανισμό Δημοσίου Χρέους της χώρας εξάμηνων εντόκων γραμματίων με πολύ υψηλό κόστος, το οποίο πλησίασε το 4%.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι από την έκβαση της δημοπρασίας των ομολόγων – τόσο αναφορικά με τη ζήτηση που θα υπάρξει όσο και από το κόστος δανεισμού – θα εξαχθούν συμπεράσματα όσον αφορά την προοπτική να ζητήσει η Πορτογαλία οικονομική στήριξη από την ΕΕ, καθώς οι συνολικές δανειακές ανάγκες της για αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων δανείων υπολογίζονται φέτος σε 20 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal, στην περίπτωση που δεν υπάρξει αρκετή ζήτηση των πορτογαλικών ομολόγων από τους επενδυτές, θα δοθεί το σήμα ότι η χώρα έχασε τη δυνατότητα πρόσβασής της στις αγορές.

Οι επενδυτές θεωρούν, επίσης, ότι το κόστος δανεισμού πάνω από το 7% είναι απαγορευτικό και ότι η Πορτογαλία θα αναγκαστεί, αν δεν μειωθεί το κόστος αυτό, να προσφύγει σε ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η πίεση αναμένεται να συνεχιστεί και στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα, δεδομένου ότι η Ιταλία θα ζητήσει φέτος από τις αγορές περισσότερα από 200 δις. ευρώ και η Ισπανία ένα ποσό που πλησιάζει τα 200 δις. ευρώ.