Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν ένα από τα συνηθέστερα φαινόμενα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Ελλάδα όπως και όλες οι Μεσογειακές χώρες έχει το θλιβερό «προνόμιο» να πλήττεται από φωτιές που καταστρέφουν τα δάση και στερούν από τους ανθρώπους εκτάσεις γεμάτες δέντρα. Τι πρέπει να κάνουμε όμως για να αποφύγουμε μια πυρκαγιά και ποιες θα πρέπει να είναι οι κινήσεις μας σε περίπτωση που ξεσπάσει στην περιοχή όπου ζούμε ή βρισκόμαστε;

«Η χώρα μας στο σύνολό της καλύπτεται από δάση και δασικές εκτάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις αυτές οι εκτάσεις αγγίζουν οικισμούς που μπορούν άμεσα να επηρεαστούν από τις ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώνονται κάθε χρόνο στη χώρα μας οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην ανθρώπινη αμέλεια» τονίζει μιλώντας στο newsbeast.gr η Αντιπύραρχος – Δασολόγος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ.) Ζησούλα Ντάσιου.

«Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ως φυσικό φαινόμενο θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και στο μέλλον, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις περιορίσουμε λαμβάνοντας όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα πρόληψης» επισημαίνει η Ζησούλα Ντάσιου σημειώνοντας πως «η προστασία του δασικού πλούτου μας είναι υπόθεση όλων μας».

Όσα πρέπει να ξέρουμε για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά από αμέλεια

  • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος.
  • Δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο, ενημερώνοντας τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους (παππούδες και γιαγιάδες για τους κινδύνους που μπορούν να προκαλέσουν).
  • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες).
  • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
  • Δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.
  • Έχουμε υπόψη μας ότι οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση όλων των τύπων των οχημάτων μπορούν να προξενήσουν πυρκαγιά.

Σε περίπτωση που μεταβούμε σε κάποια παραλία κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις

Όπως εξηγεί στο newsbeast.gr η Αντιπύραρχος – Δασολόγος Ζησούλα Ντάσιου αν είναι να μεταβούμε σε κάποια παραλία κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις θα πρέπει να κάνουμε τα ακόλουθα:

  • Ενημερωνόμαστε καθημερινά για την κατηγορία κινδύνου από τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας από 1η Ιουνίου μέχρι και 31 Οκτωβρίου (civilprotection.gr/el).
  • Αποφεύγουμε εάν μπορούμε να μετακινηθούμε σε περιοχές κοντά σε δάση και δασικές εκτάσεις με χάρτη κινδύνου πυρκαγιάς 4 ή 5.
  • Ενημερωνόμαστε από το Twitter του Πυροσβεστικού Σώματος για ενάρξεις πυρκαγιών.
  • Εξασφαλίζουμε το να έχουμε σήμα στο κινητό μας, ή ειδοποιούμε κάποιον δικό μας για να γνωρίζει που βρισκόμαστε.
  • Πριν την άφιξή μας, σχεδιάζουμε και τον τρόπο διαφυγής μας σε περίπτωση κινδύνου.
  • Αν δεν έχουμε σήμα στο κινητό μας και κινδυνεύσουμε, καλούμε τον αριθμό έκτακτης ανάγκης 112. Το 112 μπορεί να εντοπίσει τη θέση μας.
Η Αντιπύραρχος – Δασολόγος Ζησούλα Ντάσιου

Πρόληψη πυρκαγιών: Τι κάνουμε εάν η οικία μας είναι εντός δάσους, δασικής έκτασης ή πολύ κοντά

Υπογραμμίζοντας πως είναι βασική η πρόληψη ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να ξεσπάσει κάποια πυρκαγιά η Αντιπύραρχος – Δασολόγος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων παρουσιάζει όσα πρέπει να κάνουν όσοι διαθέτουν κατοικία εντός δάσους, δασικής έκτασης ή πολύ κοντά σε αυτές.

Σχεδιασμός σε περίπτωση κινδύνου: Λαμβάνουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα

  • Αφαιρούμε τα κλαδιά που εφάπτονται με την οικία μας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε κάθε είδους εύφλεκτης βλάστησης, σωρούς ξύλων και απορρίμματα μακριά από τους τοίχους της οικίας μας.
  • Η οικία μας θα πρέπει να είναι καθαρισμένη από ξηρά χόρτα και σκουπίδια.
  • Η πρόσβαση στην οικία πρέπει να είναι εξασφαλισμένη από προσβάσιμο και συντηρημένο οδικό δίκτυο. Η ασφαλής πρόσβαση προϋποθέτει δρόμους και οδικά δίκτυα χωρίς αδιέξοδα.
  • Διαθέτουμε επαρκή ποσότητα νερού και εγκαταστάσεις για την εκτόξευση του νερού, σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα νερού, τόσο αυξάνεται η αποτελεσματικότητα του συστήματος καταστολής.
  • Ελέγχουμε αν στην περιοχή μας έχουν τοποθετηθεί πινακίδες με ονόματα οδών και αριθμούς σπιτιών, που διακρίνονται εύκολα από το δρόμο, για να μπορούν οι πυροσβέστες να εντοπίσουν την κατοικία.
  • Φροντίζουμε η οροφή της οικίας να είναι κατασκευασμένη από μη εύφλεκτα ή πυράντοχα υλικά. Οι κατοικίες με ξύλινη στέγη έχουν περισσότερες πιθανότητες να «αρπάξουν» φωτιά.
  • Κατά την εκπόνηση του σχεδίου της κατοικίας μας, λαμβάνουμε μέτρα, ώστε οι καύτρες από κάποια πυρκαγιά που πιθανώς να εκδηλωθεί στην παρακείμενη δασική έκταση, να μην μπορούν να εισχωρήσουν στο εσωτερικό του σπιτιού, αλλά και αντίστροφα, από το εσωτερικό να μην μπορούν να «μεταπηδήσουν» στο δάσος.
  • Οι εξωτερικοί τοίχοι θα πρέπει να είναι κατασκευασμένοι εξ ολοκλήρου από υλικά ανθεκτικά στη φωτιά. Για μεγαλύτερη ασφάλεια, καλύπτουμε όλες τις καμινάδες, το εξωτερικό της σοφίτας και τους υπόγειους αγωγούς εξαερισμού με ειδικό συρμάτινο πλέγμα μικρού βρόγχου.
  • Δημιουργούμε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι, ώστε να μειωθεί η ποσότητα της καύσιμης ύλης που το περιβάλλει. Στις περισσότερες περιοχές, η αντιπυρική ζώνη μπορεί να εκτείνεται σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων από το σπίτι. Όταν, όμως, το έδαφος είναι επικλινές, ανάλογα με τη κλίση που έχει, θα πρέπει να αυξάνεται και το πλάτος της αντιπυρικής ζώνης.
  • Οι σωροί με τα καυσόξυλα πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από το σπίτι και γενικά μακριά από οτιδήποτε εύφλεκτο, διότι οι καύτρες από ενδεχόμενη πυρκαγιά στην παρακείμενη δασική έκταση μπορεί να προκαλέσουν ανάφλεξη των ξύλων και ως επακόλουθο τη μετάδοση της φωτιάς σε ολόκληρο το σπίτι.
  • Η κατοικία θα πρέπει να διαθέτει πολλές εξόδους κινδύνου, σε όλα τα επίπεδα, για να μπορέσουμε να διαφύγουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς.

«Για να είστε πιο ασφαλείς θα πρέπει να καθορίσετε ένα σημείο συνάντησης με τα μέλη της οικογένειάς σας, να σχεδιάσετε τον τρόπο διαφυγής σας σε περίπτωση κινδύνου, να πραγματοποιείστε δοκιμαστικές ασκήσεις εκκένωσης της κατοικίας σας και να συντάξετε μία κατάσταση με τα αντικείμενα που θα πάρετε μαζί σας σε περίπτωση εκκένωσης της κατοικίας σας» υπογραμμίζει η Αντιπύραρχος – Δασολόγος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Τι κάνουμε εάν βρισκόμαστε σε περιοχή όπου ξέσπασε πυρκαγιά

Η Ζησούλα Ντάσιου μας αναλύει όλα τα βήματα που πρέπει να κάνει ο κάθε πολίτης σε περίπτωση που βρεθεί σε σημείο όπου έχει ξεσπάσει πυρκαγιά.

Εξηγώντας πως η «συμπεριφορά» της φωτιάς είναι «απρόβλεπτη» υπογραμμίζει «αν μπορείτε χωρίς να κινδυνέψετε να προσπαθήσετε να σβήσετε τη φωτιά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε νερό, χώμα, άμμο, ένα κομμάτι κλαδί ή φορητούς πυροσβεστήρες».

  • Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο αριθμό κλήσης 199 και στο 112 και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπετε την πυρκαγιά, έτσι ώστε οι πυροσβέστες να την εντοπίσουν έγκαιρα. Η κλήση στον αριθμό 199 και 112 είναι χωρίς χρέωση τόσο από σταθερό όσο και από κινητό τηλέφωνο. Επίσης, στα καρτοτηλέφωνα δεν απαιτείται η εισαγωγή τηλεκάρτας.
  • Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
  • Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
  • Να αναφέρετε, επίσης, τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων αν γνωρίζεται καλά την περιοχή και κάθε άλλη πληροφορία που θα σας ζητηθεί.
  • Προσπαθήστε παράλληλα, αν μπορείτε χωρίς να κινδυνέψετε να σβήσετε τη φωτιά χρησιμοποιώντας νερό, χώμα, άμμο, ένα κομμάτι κλαδί ή φορητούς πυροσβεστήρες.
  • Απομακρυνθείτε από την περιοχή άμεσα, μην περιμένετε να φτάσει η πυρκαγιά κοντά σας. Πολλές φορές η συμπεριφορά της πυρκαγιάς είναι απρόβλεπτη.