Την Τετάρτη επιστρέφει στην Κρήτη για να απελευθερωθεί μετά από πολύμηνη θεραπεία η θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα, που φέρει το όνομα «Ελευθερία».

Η «Ελευθερία» είναι μία θηλυκή ενήλικη θαλάσσια χελώνα 35 κιλών, με μήκος καβουκιού 70 εκ., που βρέθηκε τραυματισμένη κοντά στις παραλίες ωοτοκίας της Πελοποννήσου, στη παραλία της Αχαΐας, τον Αύγουστο του 2013. Έτσι, στις 5 Αυγούστου το περασμένο καλοκαίρι, μεταφέρθηκε, στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων χελωνών, που λειτουργεί ο ΑΡΧΕΛΩΝ στη Γλυφάδα Αττικής. Η «Ελευθερία» έφτασε στο Κέντρο με τραύματα στο κεφάλι, στο λαιμό και στο πίσω μέρος του καβουκιού της. Μετά από θεραπεία δέκα μηνών, που συμπεριλάμβανε φαρμακευτική αγωγή και κτηνιατρική περίθαλψη, έχει πλέον ανακάμψει πλήρως και έτσι ήρθε ο καιρός να επιστρέψει στο φυσικό της περιβάλλον.

Η εκδήλωση απελευθέρωσης θα γίνει στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με τον δήμο Ρεθύμνης- Γραφείο Τουρισμού και θα είναι ανοιχτή για το κοινό.

«Ελπίζουμε πως θα αποτελέσει ένα σημαντικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για όλους μας, για όλες τις ηλικίες, τώρα μάλιστα που έχει ήδη αρχίσει για τα καλά η ωοτοκία θαλάσσιων χελωνών κατά μήκος όλου του κόλπου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΑΡΧΕΛΩΝ και προσθέτει: Ένας συμπληρωματικός αλλά πολύ σημαντικός στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η συγκέντρωση δωρεών για την επισκευή των μεγάλων ζημιών που έχουν υποστεί οι 2 από τις 6 δεξαμενές «επανένταξης» του Κέντρου Διάσωσης του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ. Οι δεξαμενές αυτές χρησιμοποιούνται στο τελικό στάδιο της θεραπείας των θαλάσσιων χελωνών, προκειμένου να προετοιμαστούν για απελευθέρωση.

Η απελευθέρωση της «Ελευθερίας» θα γίνει την Τετάρτη 25 Ιουνίου, 11:30 το πρωί μπροστά από το ξενοδοχείο Aquila Porto Rethymno στο Ρέθυμνο.

Το Ρέθυμνο αποτελεί μια από τις κυριότερες παραλίες ωοτοκίας για την καρέτα καρέτα εδώ και χιλιάδες χρόνια.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.