Νέος «πράσινος δακτύλιος» θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου

Με ειδικό σήμα η ελεύθερη κυκλοφορία στην Αθήνα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
14:57
03/05/2012
Νέος «πράσινος δακτύλιος» θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου
9
loading

Έπεσαν οι υπογραφές στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον «πράσινο δακτύλιο» η οποία τροποποιεί το σημερινό σύστημα του δακτυλίου με την θέσπιση μέτρων αποτροπής της κυκλοφορίας των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων στην Αθήνα με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Ο νέος «πράσινος δακτύλιος» θα ισχύσει από 1 Σεπτεμβρίου 2012.

Αναλυτικά τα βασικά μέτρα που προτείνονται είναι:

1.Επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Το ίδιο ισχύει και για τα υβριδικά οχήματα. Ειδικά για τα υβριδικά επιτρέπονται και αυτά που είναι τεχνολογίας Euro 4 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το εκ περιτροπής σύστημα «μονών – ζυγών».

2.Απαγορεύεται η κυκλοφορία στο μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1 Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, με εξαίρεση το τμήμα της από τη διασταύρωσή της με τη Λεωφόρο Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

3.Η ημερομηνία της 1 Ιανουαρίου 1990 επικαιροποιείται αυτόματα κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι μεγαλύτερα των 22 ετών.

4. Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα λαμβάνουν ειδικό σήμα πράσινου χρώματος.

Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Τον Νοέμβριο του 2011, προχωρήσαμε σε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για την αύξηση των επιλογών καυσίμων στους πολίτες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στις τελευταίες δύο πόλεις της Ελλάδας που ίσχυε καθίσταται δυνατή από την μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην τεχνολογία, που μειώνει δραστικά τους ρύπους που εκπέμπουν τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα οχήματα. Σήμερα, ολοκληρώνουμε την θεσμική αυτή παρέμβαση, υπογράφοντας την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την υλοποίηση του σύνοδου μέτρου του «Πράσινου Δακτυλίου». Το μέτρο αυτό σε συνδυασμό με την βελτίωση των συστημάτων ελέγχου νοθείας καυσίμων και την εντατικοποίηση των ελέγχων διασφαλίζουν για τους κατοίκους της Αθήνας και όλης της Αττικής ένα πιο καθαρό περιβάλλον, μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

9
σχόλια
 1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Και έτσι, απ´ ότι κατάλαβα θα κυκλοφορούν μόνο οι πλούσιοι που έχουν καινούργια αυτοκίνητα. Α ρε σοσιαλισμός!!

  1. avatar EXARXEIA

   Κασάνδρα, όσοι δεν είναι πλούσιοι να κυκλοφορούν με συγκοινωνία. Το ότι είναι κάποιος φτωχός δεν σημαίνει ότι έχει και το δικαίωμα να μολύνει την ατμόσφαιρα. Η φτώχια πρέπει να σταματήσει να είναι δικαιολογία για ότοδήποτε.

   1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

    Ε, τότε να απαγορεύσουν στους φτωχούς που δεν έχουν λεφτά για πετρέλαιο να καίνε ξύλα γιατί ως γνωστόν μολύνουν την ατμόσφαιρα τρείς φορές περισσότερο από το πετρέλαιο. Η φτώχεια δεν είναι επιλογή, είναι κατάσταση ανάγκης φίλε μου.

 2. avatar m/s

  Τα βρωμολεωφορεία και τα ρυπαρά ταξί, θα κυκλοφορούν χωρίς περιορισμούς ??????????

  1. avatar EXARXEIA

   Και για τα παλιά λεωφορεία γράφει επάνω. Για ταξί δεν λέει, αλλά από ότι βλέπω γιατί χρησιμοποιώ συχνά ταξί, έχουν βελτιωθεί. Τα παλιά δεν είναι πολλά σήμερα. Και δουλεύουν με πετρέλαιο που είναι πιό καθαρό.

   1. avatar m/s

    @EXARXEIA αναφέρομαι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ (πρώην ΕΑΣ) έχεις δει πως καπνίζουν (ορισμένα, όχι όλα). Αυτοί μιλούν για τα ιδιωτικά λεωφορεία (πούλμαν, ίσως και ΚΤΕΛ).

    1. avatar EXARXEIA

     Ορισμένα ίσως. Δεν τα έχουν ακόμα όλα με φυσικό αέριο. Αλλά για να λέμε και τα καλά, έχει καθαρίσει αρκετά η Αθήνα. όσες φορές έχω ανέβει Ακρόπολη ή Λυκαβητό η Αθήνα φαίνεται καθαρή. Δεκαετία 80, 90 είχε πολύ θολούρα.

 3. avatar foreigner

  Καλοί μου φίλοι, κάντε μου μια χάρη. Μην γράφετε ότι "έπεσαν" οι υπογραφές. Μπορεί να μπήκαν, αλλά να "έπεσαν" (από ψηλά ή από χαμηλά και να χτύπησαν ή όχι) δεν είναι σωστά ελληνικά!

  1. avatar xtriantaf

   Ελληνικη αργκω λεγεται. Συμφωνω παντως μαζι σου. Αλλα αν βλεπεις ολα τα παιδια στο σχολειο να γραφουν με λατινικους χαρακτηρες (geeklish) αστα να πανε. Απο Α δημοτικου πρεπει να αρχισουν τα αρχαια ελληνικα κατα εμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει