Λευκή άμμος, τιρκουάζ νερά και πυκνή βλάστηση θα μπορούσαν κάλλιστα να συνθέτουν ένα ειδυλλιακό σκηνικό, μόλις πιάσεις όμως στα χέρια σου λίγη άμμο το πράγμα αλλάζει άρδην.

Κάπου 671 διαφορετικά είδη πλαστικού, από μπουκάλια και υπολείμματα διχτυών μέχρι και ό,τι άλλο βάλει ο νους, κατοικούν στη συγκεκριμένη παραλία, μην αφήνοντας σπιθαμή καθαρή για να στρώσεις την πετσέτα σου.

Αυτά κατέγραψαν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τασμανίας σε συνεργασία με φορείς και θεσμούς, καθώς η Νήσος Χέντερσον στο μέσο του Νότιου Ειρηνικού μόνο παράδεισος δεν είναι.

Η πανεπιστημιακή εκτίμηση μας λέει μάλιστα πως στην παραλία καραδοκούν περισσότεροι από 17 τόνοι πλαστικού. Σε ένα νησάκι που είναι μόλις ένας από τους δύο κοραλλιογενείς υφάλους του πλανήτη τα οικοσυστήματα των οποίων παραμένουν ανέγγιχτα από τον άνθρωπο.

vsdgrttyjgdgerasffqwefsf1

Μόνο που ο άνθρωπος πήγε και το βρήκε έστω και από σπόντα, καταστρέφοντας τελικά τα πάντα στο πέρασμά του. Το Χέντερσον είναι εξάλλου όσο πιο απομονωμένο παίρνει, με το κοντινότερο μεγάλο αστικό κέντρο να παραμένει μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Το νησάκι είχε άλλοτε πληθυσμό, μια φυλή Πολυνησίων, αλλά και κάποιους ψαράδες, αν και οι τόνοι των σκουπιδιών δεν μπορεί να είναι δικό τους έργο.

Είναι ένα δυνατό ρεύμα του Νότιου Ειρηνικού αυτό που συγκεντρώνει τα σκουπίδια και τα ταξιδεύει σε ένα καλό μέρος του ημισφαιρίου και το Χέντερσον έχει την ατυχία να βρίσκεται πάνω στην τροχιά του. Οι ειδικοί ισχυρίζονται πως αυτή είναι η πιο βρόμικη παραλία που έχει καταγραφεί ποτέ.

vsdgrttyjgdgerasffqwefsf2

Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το πόσο γρήγορα φαίνεται να έχουν συσσωρευτεί τα σκουπίδια πάνω στο νησί. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 3.570 νέα σκουπίδια που ξεβράζονται σε μία μόνο παραλία του Χέντερσον κάθε μέρα! Αν και οι επιστήμονες μας λένε πως το μοντέλο τους έχει υποεκτιμήσει ενδεχομένως το μέγεθος της καταστροφής και τα νούμερα…