Το χρονικό της δημιουργίας μιας απόκοσμης μουσικής που υμνεί τη βία, την οργή και το αίμα

Αντιχριστιανισμός, σατανισμός, δολοφονίες, αυτοκτονίες και πυρπολήσεις εκκλησιών υπό τους ήχους της Black Metal


ΚΟΣΜΟΣ
13:21
16/05/2017
Το χρονικό της δημιουργίας μιας απόκοσμης μουσικής που υμνεί τη βία, την οργή και το αίμα
47
loading

Μουσική απόκοσμη, ανατριχιαστική, σκοτεινή. Μουσικοί ντυμένοι στα μαύρα που βάφουν τα πρόσωπά τους στα χρώματα των νεκρών.

Υμνούν τον σατανά, μισούν οτιδήποτε έχει σχέση με το χριστιανισμό, καίνε εκκλησίες ενώ γίνονται πρωταγωνιστές σε στυγερές δολοφονίες και φρικτές αυτοκτονίες.

Γρήγορος και βίαιος ρυθμός στα τραγούδια τους που πολλές φορές κόβει την ανάσα…

blackmetal

Το νορβηγικό Black Metal δεν έχει, όμως, να κάνει μόνο με τη μουσική. Πρόκειται για ένα φαινόμενο κοινωνικό, πολιτιστικό, ακόμη και θρησκευτικό. Οι Νορβηγοί, άλλωστε, ήταν παγανιστές που εκχριστιανίστηκαν βίαια. Στοιχεία αυτής της βίας και της τάσης για εκδίκηση έχει αφομοίωση και η συγκεκριμένη μουσική.

bbllmetl7

Αυτό δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Σχεδόν κάθε μουσικό κίνημα εμπνέει και εμπνέεται από διάφορα κοινωνικά ερεθίσματα. Είναι πολλές οι εποχές που συνδέθηκαν με ένα μουσικό κίνημα αλλά και το αντίστροφο. Οι χίπις, οι πανκς, οι ροκάδες, οι χεβιμεταλαδές ακόμα και οι πιο σύγχρονοι ravers γεννήθηκαν και άνθισαν μέσα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους.

Κάποια από αυτά τα μουσικά κινήματα άντεξαν (και γιγαντώθηκαν) με το πέρασμα του χρόνου, κάποια άλλα παρέμειναν στάσιμα και κάποια άλλα χάθηκαν στη λήθη.

33death-archives-documenting-the-early-years-of-norwegian-black-metal-1471001784

Κυρίες και κύριοι, καλωσορίσατε στον σκοτεινό κόσμο της νορβηγικής black metal σκηνής.

Ο παγανισμός και ο βίαιος εκχριστιανισμός της Νορβηγίας

βικινγκς

Για να κατανοήσει κάποιος πλήρως το υπόβαθρο της νορβηγικής black metal σκηνής θα πρέπει πριν να κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στο χρόνο. Να φτάσει πίσω στο 780 μ.Χ. εποχή που ο χριστιανισμός ετοιμαζόταν να μπει στη ζωή των Σκανδιναβών. Και δεν το έκανε και με τον πιο ειρηνικό τρόπο.

Οι Νορβηγοί ήταν παγανιστές, δεν δέχθηκαν τα χριστιανικά κηρύγματα και η (βίαιη) ρήξη ανάμεσα στις δυο πλευρές φαινόταν σχεδόν φυσιολογική. Ο Καρλομάγνος ήταν αυτός που σχεδόν επέβαλε τον χριστιανισμό σε κάθε χώρα που κατακτούσε. Το ίδιο ήθελε να κάνει και σε εκείνες της Σκανδιναβίας. Οι Βίκινγκς τον πολέμησαν με κάθε τρόπο και μέσο καθώς θεώρησαν πως οι θεοί και οι παραδόσεις τους κινδυνεύουν.

καρλομαγνος

Η σύγκρουση ήταν εξαιρετικά βίαιη και κράτησε σχεδόν 150 χρόνια. Η αρχή του τέλους για τους παγανιστές Νορβηγούς έγινε το 993 όταν και βαφτίστηκε χριστιανός ο μελλοντικός βασιλιάς της Νορβηγίας Όλαβ Τρύγκβασον ο οποίος ενθρονίστηκε το 995. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε ένα απίστευτης βιαιότητας πογκρόμ κατά των παγανιστών που σε πολλές περιπτώσεις είτε βαπτίζονταν χριστιανοί, είτε έχαναν το κεφάλι τους.

Μέχρι την τελική τους ήττα και τη σταδιακή εξαφάνισή τους η αντίδραση των Βίκινγκς ήταν εξίσου αιματηρή. Ως αντίποινα οι χριστιανοί κατέστρεφαν ναούς και στη θέση τους έχτιζαν εκκλησίες. Αυτό το τελευταίο, έχει αξία να το συγκρατήσετε.

Το ξέσπασμα της νορβηγικής black metal σκηνής

78f513a068d1cfc6d1570a31a87f6569

Μέσα στο πέρασμα του χρόνου οι Σκανδιναβοί και κυρίως οι Νορβηγοί έβρισκαν διαρκώς πολλούς και διάφορους τρόπους να εκδηλώνουν το μίσος τους προς οτιδήποτε χριστιανικό. Ένα από τα μεγαλύτερα ξεσπάσματα ήταν στις αρχές της δεκαετίας του ’90 όταν και άνθισε στη χώρα η black metal σκηνή.

Η συγκεκριμένη μουσική είχε ξεκινήσει περίπου μια δεκαετία νωρίτερα. Το 1982 οι μετέπειτα θρύλοι Venom κυκλοφορούν ένα δίσκο διαμάντι. Το «Black Metal». Ο δίσκος σκάει σαν… βόμβα. Μαύρο εξώφυλλο, με έναν τράγο στο κούτελο του οποίου υπάρχει μια πεντάλφα. Το διαβολικό τρίο από το Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας με τον δεύτερο δίσκο του είχε ανοίξει τον δρόμο για όλους τους υπόλοιπους.

black7
Ο κιθαρίστας των Mayhem, Euronymous

Περίπου μια δεκαετία αργότερα η Νορβηγία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με ένα κύμα βίας το οποίο είχε και μουσική υπόκρουση. Σημείο αναφοράς δύο μεγάλες πόλεις της Νορβηγίας. Το Μπέργκεν και το Όσλο. Σε αυτές τις δυο μεγαλουπόλεις δεκάδες πιτσιρικάδες δημιούργησαν μια σκοτεινή underground κοινότητα που αφορούσε αποκλειστικά τους ίδιους.

black2
Ο Varg Vikernes των Burzum

Μπροστάρηδες οι (θρυλικοί πλέον σήμερα) Mayhem που προσπάθησαν και τελικά πέτυχαν να δημιουργήσουν μια απόκοσμη και πολλές φορές φρικιαστική μουσική με επιρροές από Venom και Bathory που μεσουρανούσαν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Βασικό συστατικό, ωστόσο, ήταν ο ωμός και ακατέργαστος ήχος. Η παραγωγή των δίσκων τους, όπως την ξέρουμε σήμερα, ήταν άγνωστη λέξη. Όχι γιατί δεν μπορούσαν αλλά γιατί δεν ήθελαν.

bbllmetl1
Τα μέλη των Mayhem στο το υπόγειο δισκοπωλείο Helvete στο Όσλο

Ακολούθησαν δεκάδες συγκροτήματα από τα οποία ξεχώρισαν οι  Darkthrone, Thorns, Immortal, Ulver, Burzum, Emperor, Hades, Satyricon. Όλοι αυτοί μαζί φυσικά με τους Mayhem , σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους. «Πρωτεύουσα» της σκηνής το Όσλο. Εκεί στεγαζόταν άλλωστε και το υπόγειο δισκοπωλείο Helvete («κόλαση» στα νορβηγικά) το οποίο άνηκε στον κιθαρίστα των Mayhem, Euronymous, που για πολλά χρόνια αποτελούσε το απόλυτο στέκι. Οι ιστορίες που το συνοδεύουν πολλές.

Το παρακάτω βίντεο σας… «ξεναγεί» στο διαβόητο υπόγειο

Η εικόνα των μπλακμεταλάδων παρέπεμπε σε πρωταγωνιστές ταινιών θρίλερ. Μαύρα ρούχα με καρφιά και αλυσίδες. Μακριά μαλλιά και βαριές μπότες. Στους λαιμούς να κρέμονται ανάποδοι σταυροί και  τα πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα των νεκρών  (corpse-paint) προκαλούσαν την έντονη αντίδραση των γειτόνων.

Δολοφονίες, αυτοκτονίες και πυρπολήσεις χριστιανικών εκκλησιών

bbllmetl8

Όπως ήδη έχει αναφερθεί βασική θεματολογία στους στίχους ήταν (και παραμένει μέχρι και σήμερα) ο αντιχριστιανισμός, ακολουθούσαν ο παγανισμός, ο σατανισμός, ο μηδενισμός και ο μισανθρωπισμός.

Και εκεί που όλοι θεωρούσαν πως οι τρομαχτικοί αυτοί πιτσιρικάδες με τα μαύρα θα μείνουν στους στίχους και τη μικρή κοινότητα που οι ίδιοι είχαν δημιουργήσει, η κοινή γνώμη της Νορβηγίας ήρθε αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές κύμα βίας.

Στις 8η Απριλίου του 1991 ο τραγουδιστής των Mayhem, Per Yngve Ohlin (που είχε το προσωνύμιο «Dead» δηλαδή νεκρός), αυτοκτόνησε. Βρέθηκε νεκρός με τις φλέβες του κομμένες και με ανοιχτό το κεφάλι αφού αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα.  Τον νεκρό βρήκε πρώτος ο Euronymous ο οποίος αφού  έκανε μερικές… διορθώσεις στο χώρο (όπως ο ίδιος είπε αργότερα «τακτοποίησε» το μαχαίρι και την καραμπίνα δίπλα στον αυτόχειρα) φωτογράφισε το πτώμα. Η φωτογραφία αυτή έγινε αργότερα το εξώφυλλο του bootleg live album «Dawn of the Black Hearts»!

bbllmetl11

Στις 21 Αυγούστου 1992 ο ντράμερ των Emperor, Bard Guldvik Eithun (γνωστός με το ψευδώνυμο Faust) μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τον Magne Andreassen, έναν gay που τον πλησίασε (όπως είπε στην ομολογία του) με σκοπό να πάνε οι δυο τους σε ένα κοντινό δάσος. Ο Faust τον ακολούθησε αλλά με μοναδικό σκοπό να τον σκοτώσει. Όπως και έκανε. Ο ντράμερ των Emperor το 1994 καταδικάστηκε σε 14 χρόνια φυλακή αλλά αποφυλακίστηκε τελικά το 2003.

Faust emperor
Ο Faust, ντράμερ των Emperor

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, στις 10 Αυγούστου του 1993 ο Varg Vikernes των Burzum στην κυριολεξία κατέσφαξε τον κιθαρίστα των Mayhem ο οποίος βρέθηκε μαχαιρωμένος 23 φορές. Δύο στο κεφάλι, πέντε στο λαιμό, και 16 φορές στην πλάτη!

Ο Vikernes συμμετείχε και αυτός στους Mayhem με το προσωνύμιο «Count Grishnackh», ως μπασίστας. Το 1994, μετά δηλαδή την πρώτη του καταδίκη, κυκλοφόρησε το θρυλικό πλέον άλμπουμ «De Mysteriis Dom Sathanas». Είναι ίσως ο μόνος δίσκος στην ιστορία της μουσικής που όταν κυκλοφόρησε ένας από τους μουσικούς είχε δολοφονηθεί, ένας άλλος είχε αυτοκτονήσει ενώ ο τρίτος (από τα συνολικά πέντε μέλη) βρισκόταν στη φυλακή!

bbllmetl2

Αλλά δεν ήταν μόνο οι δολοφονίες και οι αυτοκτονίες. Πριν το 1992 στη Νορβηγία κάθε χρόνο καιγόταν μια εκκλησία. Μέσα στην επόμενη τετραετία, ωστόσο, τα πράγματα θα αλλάξουν δραματικά καθώς θα πυρπολυθούν περίπου 100 ιεροί ναοί, κάποιοι εξ αυτών ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας.

bbllmetl13

Το 1992 καίγεται η εκκλησία Fantoft Stave kyrka, μια από τις αρχαιότερες νορβηγικές εκκλησίες ( είχε χτιστεί το 1150 μΧ) που κατασκευάστηκε στα ερείπια παγανιστικού νορβηγικού ναού!

bbllmetl9

Ίσως ο πιο αξιομνημόνευτος εμπρησμός είναι αυτός που κατέστρεψε την «Fantoft» μία ξύλινη εκκλησία που αποτελούσε -πέρα από λατρευτικό χώρο- και αξιοθέατο καθώς υπήρχε εκεί από τον 12ο μ.Χ. αιώνα

bbllmetl5

Οι αστυνομικοί πίστευαν πως πίσω από τον συγκεκριμένο εμπρησμό ήταν ο Varg Vikernes των Burzum (one-man band). Τίποτα, ωστόσο, δεν αποδείχθηκε μέχρι που ο Vikernes συνελήφθη για την άγρια δολοφονία του Euronymous το 1993. Τότε, προφανώς «απελευθερώθηκε» και έβαλε την φωτογραφία της εκκλησίας Fantoft μετά τον εμπρησμό της στο εξώφυλλο στο album Aske (στα Νορβηγικά σημαίνει τέφρα)!

bbllmetl4

Η κατάσταση στη Νορβηγία σήμερα

Προφανέστατα η εικόνα στη Νορβηγία σήμερα δεν είναι ίδια με εκείνη πριν από 25 χρόνια. Τα ακραία περιστατικά είναι σαφώς λιγότερα αλλά και πάλι υπάρχουν και συνεχίζουν να προκαλούν αντιδράσεις.

Ga
O τραγουδιστής των Gorgoroth, Gaahl

Το 2002 ο τραγουδιστής των Gorgoroth, Gaahl συνελήφθη με την κατηγορία ότι βασάνιζε και έδερνε έναν 40χρονο άντρα για πολλές ώρες, απειλώντας τον παράλληλα ότι στο τέλος θα τον θυσίαζε και θα του έπινε το αίμα.

Οι Gorgoroth, το 2004, εμφανίστηκαν στην εξαιρετικά θρησκευόμενη καθολική Πολωνία επί σκηνής έχοντας σαν ντεκόρ παλουκωμένα κεφάλια από αρνιά (μια ευθεία παραπομπή στον αμνό του Θεού), τέσσερα γυμνά μοντέλα «σταυρωμένα» ενώ περιέλουσαν το κοινό με 80 λίτρα αίμα προβάτων.

unnamed

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται σαν σκηνές βγαλμένες από το πιο αληθινό θρίλερ αλλά για τους μπλακμεταλάδες Νορβηγούς είναι κομμάτια της ζωής τους και τα… αγαπάνε!

Immortal

Ο Abbath, τραγουδιστής των Immortal, σε συνέντευξή του είπε αναπολώντας τα παλιά: «Ήμασταν όλοι μπλεγμένοι μέχρι το λαιμό. Ήταν σκοτεινές αλλά και ωραίες μέρες. Το κάψιμο των εκκλησιών δεν μας ενοχλούσε, αλλά οι δολοφονίες, όσο να ’ναι, μας θορύβησαν», ενώ ο κιθαρίστας του συγκροτήματος, ο Demonaz, εξήγησε πως: «Δεν έχουμε ψύχωση με τον Σατανά, έχουμε ψύχωση με το κακό. Είναι στο αίμα των Σκανδιναβών. Είμαστε μια σκοτεινή χώρα, με ιδιαίτερη φύση, και αυτό έχει αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεσή μας. Τη μέρα που κατακτάς μια βουνοκορφή είσαι ο Θεός, και δεν μπορεί να σε σταματήσει κανείς».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

47
σχόλια
 1. avatar Ανάρμοστος

  Απ'ότι κατάλαβα, αν γίνεις σατανιστής είναι δεδομένο ότι πας γυρεύοντας και κάποια στιγμή θα φας το κεφάλι σου. Είτε θα σου το φάνε οι ομοϊδεάτες σου, είτε θα το ανατινάξεις από μόνος σου. Όπως λέει και ο σοφός λαός μας, "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες".

 2. avatar Abbath

  Πολύ ωραίο άρθρο και ο αρθρογράφος λέει τα πράγματα όπως είναι. Το Black Metal είναι πολύ ιδιαίτερο είδος metal και είτε θα το αγαπήσεις ή θα το μισήσεις..

 3. avatar stef1234

  1. O Gaahl ειναι δηλωμενος ομοφυλοφιλος.
  2. Ο Abbath τρολλαρει τους παντες.

 4. avatar Pyrphoros

  Το νου σας γιατι ερχεται και η δικη σας ωρα ντοπια χριστιανοπουλα μου...

 5. avatar sleepwalker

  Helnorsk Svartmetall.

 6. avatar Deadp

  Έχουν και παράρτημα στην αθηνα αλλα κανουν αλλα παρτυ πλεον εκει ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

  http://www.romantso.gr/img/building/fm1/i1.jpg

  Γελανε και οι πετρες με τα αρθρα σας

 7. avatar Humanlike Light Entity.

  Λύση είναι μία: Ελληνισμός!!! Έτσι όλες οι απάνθρωπες θρησκείες θα καταρρεύσουν και θα έλθει και πάλι η ελπίδα για την ανθρωπότητα.

 8. avatar criskalts- tragic greek inspiration

  1ον : λατρευω μουσικη black metal, heavy metal, green metal, blue metal, light metal, red metal, pink metal , purple metal, orange metal αλλα κυριως την grey metal....
  2ον: λετε για τους νταρκμεταλαδες σκανδιναβους....δηλαδη οι
  νεκροφιλοι , ειδωλολατρες,
  χριστιανοταλιμπαν εχθες που προσκυνησαν ενα λειψανο , που τις προαλλες περιεφεραν εναν νεκρο ιερεα καθιστο σε χρυσο θρονο δημοσιως, που προσκυνανε παντοφλες παστιτσιων ειναι καλυτεροι??????????????

  1. avatar criskalts

   εσύ ακούς βλακmetal, αλλά βέβαια δεν το έχεις καταλάβει ερρικα

 9. avatar Γιώργος Αντιχριστιανός

  Μ' αρέσει που τελικά αποδεικνύεται ότι η θρησκεία που είχε την βιαιότερη εξάπλωση είναι... η θρησκεία της αγάπης!!!!! Τρομάρα σας σαδιστές χριστιανοί! Στην Ελλάδα γνωρίζετε με ποιόν τρόπο εξαπλώθηκε ο χριστιανισμός; Στην. Νότια Αμερική; Στην Αφρική; Σε όλη την υφήλιο; Επιτέλους ξυπνάτε!! Έχουν αποδώσει στον σατανά ότι προέρχεται από τις παλιές θρησκείες. Κι οι παπαδες ρεμούλες, βιασμοί κλπ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΔΟΓΜΑΤΟΣ. Ξυπνάτε...

  1. avatar Άγγελος sak

   Να υποθέσω Αριστερέ ότι τα βλέπεις μέσα από τα χρωματιστά,μαρξιστικά γυαλιά;Μάλλον έτσι έχεις! Τονίζω ότι οι Οντιν,Θωρ,Βοτάν μπορεί να είναι παγανισμός,που δεν σχετίζεται με το κακό και δη τον Σατανά.
   .Τονίζω:Σε σοβαρό βαθμό οι σκανδιναβικοι λαοί έχουν ελληνικό DNA˙πολλοί προϊστορικοι μας Έλληνες,με την λήξη του Τρωικού πολέμου,περί το 3087 πΧ,κατέφθασαν σε Δυτική,Βόρεια Ευρώπη.Αναμείχθηκαν με τις ντόπιες>Το βλέπουμε που οι Βίκινγκς μοιάζουν πολύ στους Μυκηναίους πολεμιστές˙άρα εμείς κάποτε τους εκπολιτισαμε.
   Καλά,οι Εβραίοι πώς,γιατί δεν γιορτάζουν τα Χριστούγεννα;Τι τρέχει και ούτε θέλουν να ξέρουν τον φερόμενο "ομοεθνή" τους Χριστό...; Εμείς τον αγαπάμε,αυτοί όχι.

   1. avatar Greggg

    Καλά εσύ τα εξήγησες όλα.Τονίζω: Ο τρωικός πόλεμος έγινε (αν έγινε) κάπου στον 11ο με 12ο π.χ. αιώνα. Ωραία η λογική σου. Οι σκανδιναβοί μοιάζουν στους μυκηναίους πολεμιστές - άρα πήγαμε και τους [...] τις γυναίκες - άρα τους εκπολιτίσαμε (που δέν συνέβει ποτέ). Με το καλημέρα μιλάς για κομμουνισμό χωρίς να δώει ο άλλος κάποιο στοιχείο - άρα η συμφωνείς με τους χριστιανοταλιμπάν φασίστες ή είσαι κομμουνιστής - φοβερή λογική. Άτομα σαν και σένα πηγαίνουν τον κόσμο μπροστά... Καθυστέρηση παντού

   2. avatar Γιώργος Αντιχριστιανός

    Γιατί πρέπει απαραίτητα όποιος δεν γουστάρει τους Χριστιανούς να είναι αριστερός;
    Καμία σχέση. Δεν γουστάρω τα δόγματα και τους πτωματολάτρες όπως οι κομμουνιστές. Όσο για τα υπόλοιπα που γράφεις δεν διαφωνούμε καθόλου.

  2. avatar Φθινόπωρο

   Έχεις καταλάβει ότι η εξάπλωση που περιγράφεις έγινε για πολιτικούς λόγους και υπό την αιγίδα βασιλέων; Η κοινή θρησκευτική πίστη των λαών είναι μεγάλη υπόθεση για έναν αυτοκράτορα/βασιλιά/πολιτικό ηγέτη. Πολύ περισσότερο βολεύει, όταν μιλάμε για ένα θρήσκευμα που δεν προωθεί την βία και τις εξεγέρσεις.
   Η πραγματική Ιεραποστολή και η χριστιανική μεταστροφή γίνεται αργά, αθόρυβα και με πολλές θυσίες. Εκεί είναι η αγάπη, εκεί και ο Χριστός. Και αυτό συντελείται σε πάμπολλες περιοχές του πλανήτη μας, ως και σήμερα, με πενιχρά μέσα και τον προσωπικό και άμισθο μόχθο των "Αποστόλων".
   Τα περί ατοπημάτων κληρικών είναι πραγματικά φαιδρά. Μακάρι να μην συνέβαιναν, αλλά συμβαίνουν σε όλες τις κατηγορίες ανθρώπων και σε όλα τα επαγγέλματα. Να κόψουμε και τους γιατρούς και τους αστυνόμους και τους εκπαιδευτικούς κτλ.
   Καθώς με ειλικρίνεια αυτοχαρακτηρίζεσαι "αντιχριστιανός", φαντάζομαι θα χαίρεσαι για την εξάπλωση του Ισλάμ στην Ευρώπη. Ετοιμάσου για περιτομή...
   .
   @James b.: αν εννοείς τους Tiamat του Edlund, δεν είναι ούτε "black", ούτε Νορβηγοί.

   1. avatar Γιώργος Αντιχριστανός

    Αν ψάξεις καλέ μου φίλε θα δεις ότι και το Ισλάμ ήταν μια προσπάθεια εκχριστιανισμού από τον Μέγα Βασίλειο που ξέφυγε λόγω του Μωάμεθ και της φιλοδοξίας του. Δεν ξεχωρίζω τους Ταλιμπάν από τους παπάδες που κάνουν εικονικούς πνιγμούς σε μια κολυμπήθρα στο όνομα του γιαχβέ. Όσο για την πολιτική που αναφέρεσε απλά υποστηρίζει την άποψή μου ότι όλα έγιναν για την ρεμούλα. Φαντάζομαι και εσύ είσαι σύμφωνος με τις διεκδικήσεις της Μητρόπολης Λαμίας νομίζω απέναντι σε χιλιάδες συμπολίτες μας λόγω του χρυσόβουλου των Τούρκων. Και όσο για την περιτομή, μην ξεχνάς ότι ακόμα προσκυνάνε το υπόλοιπο του Ιησού....

    1. avatar Φθινόπωρο

     Πραγματικά δεν καταλαβαίνω γιατί τα μπλέκεις έτσι. Ο Μέγας Βασίλειος με τον Μωάμεθ είχαν 2,5 αιώνες διαφορά. Ποια ακριβώς πρακτική των Ταλιμπάν δεν ξεχωρίζεις από το βάπτισμα; Είσαι ο μόνος που το βλέπει ως εικονικό πνιγμό (ξέρεις τι είναι αυτό; ), και κανείς Χριστιανός δεν βαπτίζεται στο όνομα του "Γιαχβέ".
     Σου εξηγώ ότι οι βίαιοι εκχριστιανισμοί έγιναν για να εξυπηρετηθούν αυτοκρατορικά σχέδια και σίγουρα όχι από αγάπη για τον Χριστό και εσύ μου λες για "ρεμούλα" η οποία σημαίνει "οικονομική απάτη". Δεν κολλάει.
     Οι Χριστιανοί δεν κάνουμε περιτομή, ο Ιησούς γεννήθηκε Εβραίος, κι εμείς δεν προσκυνάμε τίποτα σχετικό γιατί δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει.
     Όσο αφορά αυτό που αναφέρεις για την Μητρόπολη Λαμίας, δεν γνωρίζω σχετικά, αλλά μάλλον θα την στήριζα: ό,τι ανήκει στην Εκκλησία είναι προς όφελος του λαού.

     1. avatar Γιώργος Αντιχριστιανός

      Κάποιος μου φαίνεται ότι είχε πάρει 20 στο μάθημα του "Πίστευε και μη ερεύνα".
      Ψάξε σε παρακαλώ άρθρα για τα "αγια λείψανα" και θα δεις. Όσο για τους εκχριστιανισμούς, λέω ακριβώς ότι έγιναν για να ελέγχουν καλύτερα τους λαούς οι αυτοκράτορες και να τους αρπάζουν τα πάντα. Ψάξε σε παρακαλώ ότι η εκκλησία μάζευε τους φόρους για τους Τούρκους σε κάποια φάση της Τουρκοκρατίας. Όσο για το βασανιστήριο της βάπτισης σύμφωνα με τους Ιερείς "καλό είναι τα παιδιά να βαπτίζονται νωρίς για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα ξεστρατίσουν.." Και επιτέλους κάποιος που έχει αντίθετη άποψη δεν σημαίνει ότι είναι αριστερός/μουσουλμάνος κλπ. Όσο για τον Μωάμεθ ξαναδέστο

     2. avatar Φθινόπωρο

      Οκ, επιβεβαιώθηκε ότι τα μπλέκεις για να δικαιολογήσεις το μένος σου.Τα άγια λείψανα ποίων; Στην Ελλάδα είμαστε και είμαστε χριστιανοί Ορθόδοξοι, μην μου ανακατεύεις τους άλλους. Τέτοια "λείψανα" εμείς δεν έχουμε. Για τους εκχριστιανισμούς δεν είπες αυτό, εγώ είπα για τον έλεγχο, εσύ πήγες κατευθείαν στα φράγκα, που ΔΕΝ είναι η αιτία.
      Βεβαίως και μάζευε η Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία φόρους για τους Τούρκους και όχι μόνο αυτό, αλλά έδινε και λογαριασμό για την καλή διαγωγή των Ελλήνων, και; Πως το διαβάζεις εσύ που ερευνάς;
      Αυτό για την βάπτιση, με συγχωρείς, αλλά είναι εντελώς δικό σου.

  3. avatar criskalts- tragic greek inspiration

   σωστα λες....ολα αυτα ειναι δημιουργηματα των χριστιανοταλιμπαν!
   απο αυτους πηγαζουν ολες οι ανωμαλικες συμπεριφορες....

   1. avatar criskalts

    σωστα λες....
    έτσι εξηγούνται οι δικές σου ανωμαλικες συμπεριφορες....

 10. avatar ΑΖΙΚ

  Ο Χριστιασνισμός επιβλήθηκε παντού βίαια... μετά έγιναν "παναγιτσες"

  1. avatar criskalts- tragic greek inspiration

   τζιμης πανουσης : ΄΄ παλια τους ελεγαν χριστιανιστες, τωρα τους λενε τζιχαντιστες....΄΄

   1. avatar criskalts

    και τύπισες σαν κι εσένα τις λένε...
    λ@λ@κιστές

 11. avatar James b.

  Αρθρογραφε ξέχασες τους TIAMAT.

  1. avatar VIT_R_IOL

   Σουηδοι ειναι αυτοι!

 12. avatar αλιευς

  παρανοικες καταστασεις.....

 13. avatar Goth

  Ενδιαφέρον το άρθρο. Όντως έμαθα πράγματα που αγνοούσα για τη Νορβηγία.
  Άσχετο: από στιγμή σε στιγμή περιμένω να σκάσουν και τα συνηθισμένα σχόλια για ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χ.α.. γερμανοτσολιάδες και όλα τα κακά της μοίρας μας... που κολλάνε παντού!

 14. avatar lolololololol

  Πάμε γερά Ελλαδάρα...Rotting Christ.

 15. avatar Μαιρούλα.

  Οκ μην λέτε όμως ότι οι χριστιανοί τα έκαναν αυτά. Ότι τους έκαναν με την βία χριστιανούς. Ο Καρλομάγνος και όλοι οι καθολικοί φυσικά είχαν ήδη εκτραπεί από την εκκλησία που παρέδωσε ο Χριστός στους μαθητές. Αιρετικοί ναι όχι όμως και χριστιανοί. Μην χρεώνετε καταστροφές ναών και βιαιότητες σε χριστιανούς ορθόδοξους. Όπου αλλού θέλετε αλλά όχι σε αυτούς που ακολουθούν το κήρυγμα του Χριστού που είπε ότι θέλετε να σας κάνουν οι άλλοι αυτό να κάνετε κι εσείς.

  1. avatar criskalts

   Μαιρούλα.,
   έχεις γερό συκώτι,
   χίλια μπράβο και δεν φτάνουν.

  2. avatar e oxiii

   Θα σε απογοητεύσω αλλα μια βόλτα στο μουσίο της Ακρόπολης να πας θα μάθεις πως είχε μετατραπεί σε εκκλησία μια περίοδο...

   1. avatar Μαιρούλα.

    Δεν την κατέστρεψαν. Αυτή είναι η διαφορά. Και φυσικά δεν ξαναέγινε ναός ειδώλων διότι δεν υπάρχουν πλέον ειδωλολάτρες. Αυτό το τελευταίο το λέω με κάποια επιφύλαξη.

    1. avatar LRN

     Υπάρχουν. Προσκυνούν πτώματα και πλαστικές παντούφλες.

  3. avatar Χριστιανός

   Μα... Χριστιανοί ήταν. Όπως θες δες το δηλαδή αλλά χριστιανοί ονομάζονταν και ονομάζονται ακόμα και σήμερα οι καθολικοί. Κι εμείς εταιρικοί είμαστε για αυτούς και παίζει να είναι και πιο πολλοί... για αυτό ας μην μιλήσουμε για τους Ορθόδοξους καλύτερα...

   1. avatar Μαιρούλα.

    Σε είπα...η εκκλησία που παρέδωσε ο Χριστός στους μαθητές. Αυτός που είπε κάτι καινούργιο και αποφάσισε να χωριστεί αυτός είναι και ο αιτίος αίρεσης. Αιρετικός είναι αυτός που ξεχωριστηκε.

 16. avatar GiannisAGiannis

  Ωραίο άρθρο. Μια διόρθωση:
  "μόνος δίσκος στην ιστορία της μουσικής που όταν κυκλοφόρησε ένας από τους μουσικούς είχε δολοφονηθεί, ένας άλλος είχε αυτοκτονήσει"
  Το «De Mysteriis Dom Sathanas» δεν είχε τραγουδιστή τον Dead. Στο άλμπουμ τραγουδούσε ο Ούγγρος Attila Csihar (μεγάλη μορφάρα) o οποίος ήταν και είναι εν ζωή.

  1. avatar VIT_R_IOL

   Εξαιρετικη φωνη, η καλυτερη κατα τη γνωμη μου που εβγαλε το black metal!!

 17. avatar sesypos

  Δεν ξέρω τι σημασία δίνεις στη λέξη "παγανισμός". Σημασία βέβαια δεν έχει τι σημασία δίνεις εσύ ή εγώ,άλλα τι σημασία δίνουν τα λεξικά,οι εγκυκλοπαίδειες,κτλ. Ας μην ξεχνάμε το σημαίνον και το σημαινόμενο. Σύμφωνα με την ελληνική wikipedia λοιπόν,ο παγανισμός είναι οι " εθνικές θρησκείες". Οπότε οι Σκανδιναβοι ήταν ο ορισμός του παγανισμου, εκτός και αν μου υποστηρίξεις παραθέτοντας πηγές φυσικά,ότι ο Οντιν λατρεύονταν και εκτός Σκανδιναβιας.

  1. avatar jjohn

   Η λέξη "παγανιστής" έχει παρόμοια χρήση με το "αράπης" ή "κιτρινιάρης"..
   Είναι προσβλητική.

 18. avatar Διαχωριστήρας 2016

  Όσο δεν γίνεται, διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας, τόσο θα φουντώνει το black metal

  1. avatar criskalts

   Πράγματι!!!

 19. avatar konbill4

  Είπε ο Αινσταιν ''Η ηλιθιότητα του ανθρώπου μπορεί να ξεπεράσει τα όρια του σύμπαντος''.

  1. avatar Ξελιγωμενος

   Δεν ξερω τι ειπε ο Αινσταιν. Εγω λεω πως η τσιμουχα τους θελει αλλαγμα. Χανουνε χοντρο λαδι.

 20. avatar Kostas

  Εξαιρετικό και ακριβές άρθρο ή μετάφραση άρθρου για το Black Metal. Kudos!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει