Την απερίφραστη καταδίκη της για τον χειρισμό του περιστατικού με την προβολή της ταινίας «Joker» εξέφρασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε προς τους εκπροσώπους του Τύπου.

Η κ. Μενδώνη αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεσης που έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και τόνισε ότι οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, καλώντας την αστυνομία, υπερέβησαν το καθήκον τους. Μάλιστα αποκάλυψε ότι η ίδια έχει διατάξει ΕΔΕ και ότι θα κινηθούν οι διαδικασίες που προβλέπει ο Δημοσιουπαλληλικός Κώδικας.

Την ίδια ώρα έγινε και μία αποκάλυψη από τον γενικό διευθυντή σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου, Μάριο Κωστάκη, σύμφωνα με τον οποίο την καταγγελία για ανήλικους στις αίθουσες έκανε εταιρεία διανομής ταινιών.

«Να πάρουμε το θέμα του “Joker” ιστορικά. Χθες βράδυ ενημερώθηκα από το Γραφείο Τύπου ότι είχε δημιουργηθεί το περιστατικό αυτό στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες. Το πρώτο που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού αν γνωρίζουν κάτι για το θέμα.

Η απάντηση που πήρα ήταν ότι όπως και εγώ και εκείνοι δεν ήξεραν τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση που στείλαμε χθες. Επειδή υπήρχαν πληροφορίες στα ΜΜΕ ότι επρόκειτο για υπαλλήλους του υπουργείου Πολιτισμού, αναφέραμε στην ανακοίνωσή μας ότι αν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι είναι υπάλληλοι του υπουργείου, τότε θα κινηθούν οι διαδικασίες όπως προβλέπονται από τον Δημοσιουπαλληλικό Κώδικα» είπε η κ. Μενδώνη, η οποία στη συνέχεια επεσήμανε την καταδίκη της για το γεγονός:

«Κατ’ αρχήν και εγώ προσωπικά και ο ΓΓ καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους».

Στη συνέχεια η υπουργός αναφέρθηκε στις δύο υπαλλήλους που πραγματοποίησαν τον έλεγχο στις αίθουσες:

«Αυτό το οποίο προέκυψε αργά χθες το βράδυ είναι ότι πράγματι οι δύο κυρίες είναι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει 4 επιτροπές, οι οποίες γνωμοδοτούν για το αν μια ταινία είναι κατάλληλη για όλους, για το αν μια ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 12 ετών, αν μια ταινία είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών και αν είναι ακατάλληλο για ανηλίκους.

Οι δύο αυτές υπάλληλοι είναι μέλη της επιτροπής που ανάμεσα στα άλλα έχει δυνατότητα εισόδου ελευθέρως, με βάση ένα ειδικό δελτίο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικών στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

Το θεσμικό πλαίσιο αυτό εκδίδεται κατά εξουσιοδότηση του νόμου 3905 του 2010 “Ενίσχυση και Ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης”, είναι μία απόφαση του υπ. Πολιτισμού το 2011, η οποία αναθεωρείται το 2014 από τον τότε υπουργό, χωρίς όμως στο συγκεκριμένο εδάφιο να υπάρχει η παραμικρή αλλαγή.

Επομένως αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι οι συγκεκριμένες δύο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν, ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πολλά επίπεδα. Μπορούν να ελέγξουν για παράδειγμα τον αιθουσάρχη για το αν ζητάει ταυτότητες για την είσοδο των ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία ότι καλώ δυνάμεις καταστολής αυτό απέχει πάρα πολύ».

Η υπουργός Πολιτισμού μίλησε και για τις κατηγορίες που έχουν εκτοξευθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης:

«Η επιχείρηση η οποία γίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές, θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση, επί 4,5 χρόνια κυβέρνηση, είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Υπουργική απόφαση ήταν άλλωστε. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των συγκεκριμένων υπαλλήλων υπογράφονται από τη ΓΓ του υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού το 2016, την κ. Βλαζάκη.

Αυτό είναι το ιστορικό. Επανέρχομαι και τονίζω και ο ΓΓ Σύγχρονου Πολιτισμού και εγώ προσωπικά είμαστε εντελώς αντίθετοι με τον τρόπο που κινήθηκε αυτή η διαδικασία ελέγχου για αυτό και ήδη έχω ζητήσει να γίνει ΕΔΕ, προκειμένου να διαλευκανθεί το πώς έγινε, το αν γνώριζε η αρμόδια τμηματάρχης και η αρμόδια διευθύντρια Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογραφίας, η κ. Αλεξομανωλάκη» κατέληξε.

Η κ. Μενδώνη σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει το tweet του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που έγραψε ότι θα πάει να δει την ταινία με τον 15χρονο γιο του, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.

Δείτε το βίντεο με τις δηλώσεις της Λ. Μενδώνη έξω από το υπουργείο Πολιτισμού