Ένα πλούσιο πολιτιστικό καλοκαίρι για όσους βρεθούν στην περιοχή της Κισάμου στα Χανιά τον Αύγουστο, «υπόσχεται» η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου. Τα Λαφονήσια 2013 από τις 4 έως τις 29 Αυγούστου, ο Κισαμίτικος Αύγουστος από 9 έως 21 Αυγούστου, η αναπαράσταση του Κρητικού γάμου στις 19 Αυγούστου, το ξακουστό πανηγύρι του Γκιώνα στις 28 Αυγούστου αποτελούν τις σημαντικότερες εκδηλώσεις που κάθε χρόνο γίνονται πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.

Στο πρόγραμμα των θεματικών εκδηλώσεων περιλαμβάνονται η γιορτή λαδιού στις Καρές στις 3 Αυγούστου, η βραδιά ψαριού στο Κολυμπάρι στις 6 Αυγούστου, η γιορτή κρασιού στις Βούβες στις 9 και 10 Αυγούστου καθώς και η γιορτή τρύγου στο Σφακοπηγάδι στις 21 Αυγούστου.

Εκτός από τις δεκάδες παραδοσιακές εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που οργανώνονται από τοπικούς φορείς το πρόγραμμα περιλαμβάνει δεκάδες πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και εκδηλώσεις μνήμης, ενώ η νεολαία της Κισάμου οργανώνει στην παραλία «Τράχηλας» Γραμβούσας στις 16 Απριλίου πάρτι στην άμμο. Συνολικά για τον Αύγουστο έχουν προγραμματιστεί 37 εκδηλώσεις.

Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Κισάμου είναι μια ιδέα που «γεννήθηκε» το 1990 και σε αυτήν ανήκουν όλοι οι πολιτιστικοί φορείς από την πρώην επαρχία Κισάμου, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Βασικός της στόχος είναι η προώθηση του πολιτισμού ως βασικού πυλώνα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.

Την προσπάθεια της Ένωσης συνδράμουν η Περιφέρεια Κρήτης, οι δήμοι Κισάμου και Πλατανιά, ενώ καθοριστική είναι και η συμβολή της τοπικής εκκλησίας.

(φωτογραφία αρχείου)