Με το καλοκαίρι να έχει κάνει πια αισθητή την παρουσία του και τις θερμοκρασίες να σκαρφαλώνουν στα ύψη, δεν είναι λίγες οι φορές που θα θέλαμε να βρισκόμαστε σε κάποιο νησί.

Αν αυτό είναι αρκετά δύσκολο και για εσάς, υπάρχουν σημεία στην πόλη που θα σας κάνουν να νιώσετε ότι βρίσκεστε σε διακοπές. Ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, παραλίες, που αξίζει να επισκεφτείτε και να αποδράσετε για λίγο από την καθημερινότητα της πόλης.

ΚΑΠΕ Λεγρενά

Λίγο πριν τα Λεγρενά, στο νότιο τμήμα της Αττικής (62 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας) και με κατεύθυνση προς Σούνιο, θα συναντήσετε μία πινακίδα που γράφει «Ιδιοκτησία ΚΑΠΕ». Εκεί, θα στρίψετε και θα ακολουθήσετε το χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στην πιο φημισμένη «κρυφή» παραλία της Αττικής.

Η αμμουδιά και τα γαλαζοπράσινα νερά της θα σας κάνουν να πιστέψετε πως βρίσκεστε σε κάποιο νησί του Αιγαίου. Η ακτή δεν είναι οργανωμένη, γι’ αυτό φροντίστε να έχετε προμηθευτεί τα απολύτως απαραίτητα για μια ημέρα στην παραλία. Συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια βόλτα στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο οποίος βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Μπαλκόνι στις Κυκλάδες

Το φρέσκο ψάρι και τα θαλασσινά αποτελούν την αδυναμία του, γι’ αυτό και συγκαταλέγεται στις καθιερωμένες επιλογές όσων γνωρίζουν πώς να τα απολαμβάνουν σωστά. Το Μπαλκόνι στις Κυκλάδες στο Βύρωνα (Παύλου Μελά 13), σερβίρει ολόφρεσκα θαλασσινά και ψάρια από τις Μικρές Κυκλάδες, νοστιμότατη φάβα με ψητό χταπόδι κ.α. νησιωτικές, γευστικές προτάσεις. Στα ατού του και η πανοραμική θέα στην Αθήνα, με το μάτι να φτάνει μέχρι το Σαρωνικό.

Αυλή

Μυστική αυλή στο κέντρο της πόλης, στην καλλιτεχνική γειτονιά του Ψυρρή (Αγίου Δημητρίου 12). Μία μικρή πόρτα μεταξύ μιας βιομηχανίας ρούχων και μιας αποθήκης οδηγεί σε αυτήν την κρυφή αυλή, που λειτουργεί ως καφενείο από την εποχή της Κατοχής.

Το περιβάλλον φέρνει στο νου εικόνες από τη δεκαετία του ’50 σε κάποιο κυκλαδίτικο νησί με τη μακρόστενη αυλή, τις ασβεστωμένες σκάλες, τα μπλε πορτοπαράθυρα και τα καρό τραπεζομάντιλα. Ο σημερινός ιδιοκτήτης έχει αναλάβει τα ηνία από το 1985, διατηρώντας, ωστόσο, τον παραδοσιακό χαρακτήρα του καφενείου.

Τα τελευταία, χρόνια, μάλιστα έχει προσθέσει και λιγοστά, μερακλίδικα μεζεδάκια στο τηγάνι (τηγανητό συκώτι, χωριάτικο λουκάνικο, σαγανάκι με παστουρμά) για να συνοδεύσετε την παγωμένη μπύρα. Οι παραγγελίες προετοιμάζονται στην ανοιχτή κουζίνα μπροστά σας και οι τιμές θυμίζουν… περασμένες εποχές.

Αναφιώτικα

Παραδοθείτε στη μαγεία των στενών δρόμων της και μην διστάσετε να εξερευνήστε τα πολυφωτογραφημένα Αναφιώτικα, στην Πλάκα. Μια γειτονιά- χρονομηχανή με τα μικρά ασβεστωμένα σπίτια που φέρνουν στο νου εικόνες περισσότερο από το μικρό και πανέμορφο κυκλαδονήσι της Ανάφης. Σε αυτήν, άλλωστε, οφείλεται και το όνομά τους καθώς από εκεί είχαν έρθει οι πρώτοι κάτοικοι τους. Ανθοστολισμένες αυλές και πανέμορφα σοκάκια, συνθέτουν μία από τις πιο αυθεντικές γωνιές της.